Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Andreas Wilson gjorde succé i Ondskan – så lever han i dag

13 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.

Med rollen som Erik Ponti i klassikern Ondskan sågs Andreas Wilson som en av Sveriges mest lovande skådespelare.
Men efter framgångarna lämnade han rampljuset för en helt annan typ av karriär – så här lever han i dag.
– Jag har aldrig haft något behov av att stå i strålkastarljuset egentligen, säger han till Hänt.

Annons
7 skådisar med stora roller – som plötsligt bara försvannBrand logo
7 skådisar med stora roller – som plötsligt bara försvann

Det har snart gått 20 år sedan Andreas Wilson spelade internatskoleeleven Erik Ponti i den numera klassiska filmatiseringen av Jan Guillous roman Ondskan. Tillsammans med skådespelarkolleger som Gustaf Skarsgård och Henrik Lundström fick Andreas Wilson sitt stora genombrott med filmen.

Men medan de andra fortsatte med sina skådespelarkarriärer försvann Andreas Wilson så småningom från rampljuset. I en intervju med Hänt berättar han nu om beslutet att lämna kändisskapet.

– Jag har aldrig haft något behov av att stå i strålkastarljuset egentligen, så det har jag försökt gömma mig ifrån och varit lite privat då. Det har nog varit viktigt för mig att hålla fötterna på jorden, så gått det går, säger Andreas till tidningen.

Annons

Efter att ha testat livet som skådespelare i några år efter Ondskan gick Andreas Wilson vidare och testade i stället andra saker. Han öppnade en av Sveriges första juicebarer och är i dag verksam i gym-branschen.

Så lever Andreas Wilson i dag

Men helt har han inte lämnat skådespelandet bakom sig – han har tidigare dubbat filmer, och nu läser han in en serie noveller av författarna Maria Brundin och Sara Olsson. Novellerna Jag ser dig är en blandning av romans och bdsm. Men det var inte helt självklart för honom att läsa in novellerna.

– Jag ville absolut läsa först för att veta vad jag gav mig in på. Det var lite skräckblandad förtjusning. Men jag tycker att den är väldigt fin, den är balanserad mellan det lite hårdare men också väldigt ömt i sina stunder, säger han till Hänt.

I dag har Andreas varit gift i 12 år med hustrun Nicole. Tillsammans har de barnen Noel och Florence, och familjen bor i ett hus i en Stockholms-förort.

För den som hoppas få se Andreas på vita duken igen är hoppet inte ute – han erkänner att han skulle vilja spela en roll igen i framtiden.

– Jag hoppas på att kunna filma igen. Jag har tagit en ganska lång paus från skådespeleriet och stå framför kameran. Det har varit andra äventyr men nu känner jag att det börjar kittla lite grann, jag är lite sugen att hoppa in framför kameran.

Andreas och Nicole Wilson på premiär för filmen Där Kräftorna Sjunger.
Annons