Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Marcus Oscarsson – allt du vill veta om På spåret-deltagaren

03 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT
Marcus Oscarsson
Marcus Oscarsson har under många år väckt uppmärksamhet som politisk expert i TV4:s Nyhetsmorgon.
Nu tävlar profilen i På spåret tillsammans med Carina Bergfeldt.
Men hur har han blivit så stor, och hur lever han idag? Femina har alla svar!
Annons
5 av de roligaste misstagen i NyhetsmorgonBrand logo
5 av de roligaste misstagen i Nyhetsmorgon

Få personer har kunnat undgå TV4:s politiska expert Marcus Oscarsson, 45 år. Tv-profilen har delat in publiken i två läger, där en del älskar hans tydliga analyser med mycket rekvisita, medan andra kallar honom för oseriös. Men trots de olika åsikterna har karriären gått som tåget – Marcus har nominerats till en Kristallen för Årets tv-personlighet och hållit i valvakor på TV4, både för det svenska och amerikanska valet.

Men vem är han egentligen, hur hamnade han där han är idag, och hur lever han?

Marcus Oscarssons spretiga start på karriären

Marcus Oscarsson är uppvuxen i Småland. Efter gymnasiet i Hultsfred läste han statsvetenskap i Växjö innan han 30 år gammal började på Regeringskansliets diplomatprogram. Efter det tog han sig också vidare till en prestigefull traineeutbildning i USA.

Annons

Marcus Oscarsson började också tidigt att jobba som Norden-korrespondent för brittiska tidningar som Sunday Times och Daily Mail, och har också jobbat åt amerikanska nyhetsbyrån Global Post. Under en period har han också jobbat som opolitisk tjänsteman vid Regeringskansliet.

Marcus Oscarsson 2015.

TV4:s krismöte kring Marcus Oscarsson

Marcus Oscarsson har genom åren byggt upp en väldigt stor följarskara på sociala medier. Han har en egen hemsida där han skriver ut sina politiska analyser, men också ett Instagramkonto med närmare 250 000 följare, samt 450 000 följare på Facebook. När han i november 2016 publicerade ett politiskt fempunktssystem inför sina hundratusentals följare – då 250 000 på Facebook – fick TV4 kalla in till krismöte. Oscarssons inlägg föreslog bland annat åtgärder för att hindra en flyktingström, och fick många att reagera.

Annons

"Det här är ett Facebookinlägg där Marcus gör en snabbanalys av läget. Marcus har förklarat att det inte är hans personliga åsikter, nu får vi diskutera detta vidare internt”, skrev Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, då till Expressen.

Efter TV4:s krismöte har MArcus Oscarsson fått showa i Idol 2018.

Marcus Oscarssons kärleksliv

TV4-profilen har varit väldigt tyst om sitt privatliv, och är inte en person som delar med sig av sitt kärleksliv. Därför var det många som spetsade öronen när han i På spåret-premiären berättade att han gått på biodejt och sett Parasit – och att dejten gått så bra att de fortfarande är tillsammans.

– Vi är fortfarande tillsammans, så jag hade mer fokus på något annat än själva filmen. Men filmen var också väldigt bra, men mycket läskig på slutet. Väldigt mycket blod på slutet, sa Marcus Oscarsson i På spåret.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons