1:26

Efter reklamen: 10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

(1:26)

Det var 1996 som Matti Berenett, nu 50, slog igenom stort, när tv-såpan Skilda världar på TV4 blev programmet som hela Sverige följde. I sex säsonger spelade han överklassonen Tom Bovallius, och rollen följdes av medverkan i Beck – Hämndens pris och Paragraf 9.

Men livet i rampljuset kom med baksidor, som hård mediebevakning av romanserna med Magdalena Graaf och Viktoria Tolstoy, och till slut valde Berenett att lämna skådespelarbranschen.

Matti Berenett 1997.

Christoffer Edling

– Alla människor kommer nog till en punkt då man sätter sig ner och undrar om det är det här man vill göra resten av livet. Vill jag fjäska för regissörer för att få jobb, är det verkligen det här jag vill? Nej. Jag sa till alla rollbesättare att de inte behövde ringa mig mer. De höll på ett tag, men efter ett tag gav de upp, berättar han i en intervju med Aftonbladet.

Rebecca de Ruvo försvann från rampljuset – det gör hon i dag

Lämnade skådespelar-karriären bakom sig

Matti Berenett insåg att det inte var skådespeleriet som var hans passion, utan idrotten. Och det var också där han hamnade när han lagt tv-karriären på hyllan.

– Jag tyckte verkligen om branschen och älskade att spela in film och tv, men det var inte det jag brann för. Jag är i grund och botten en elitfotbollsspelare och ville vidareutbilda mig inom idrott och ledarskap. Jag har drivit tre handbollsakademier och jobbar som chefsinstruktör och A-lagstränare och jag har också utbildat flera elitspelare, säger han till Aftonbladet.

Matti Berenett 2014.

Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

Nu fyller Matti Berenett 50 år, men någon röjarfest blir det inte. Den forna Skilda världar-profilen har inte druckit alkohol på 19 år. I stället vill han fira med familjen, där han har två barn och redan tre barnbarn.

– Jag har tre barnbarn numera och brukar säga att jag måste vara den enda morfadern med magrutor, haha!

John Pohlman var landets mest älskade meteorolog – så lever han i dag

Mer läsning

Femina