Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Thomas G:sons enorma familjetragedi: Polisen sköt ihjäl min bror Mikael

13 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografRoger Turesson
Thomas G:son är ett välkänt namn i Melodifestivalen-sammanhang, där han rönt stora framgångar och vunnit tävlingen som låtskrivare flera gånger.
Men vem är då mannen bakom alla dessa succébidrag?
I bagaget hittar vi allt från krossade rockstjärnedrömmar till enorma familjetragedier.
Annons
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom årenBrand logo
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

Den svenska gitarristen och låtskrivaren Thomas G:son håller rekordet för flest antal låtar i Melodifestivalen genom tiderna.

I lördags vann han för andra gången tävling med en låt framförd av Lorén Talhaoui, känd under artistnamnet Loreen, och redan nu toppar hon oddsen att ta hem hela Eurovision Song Contest, likt hon gjorde 2012 med låten Euphoria.

Men vem är då mannen bakom Sveriges succébidrag? I bagaget bär Thomas G:son på allt från egna artistdrömmar till sorgen efter familjetragedin, där hans lillebror Mikael sköts ihjäl av polisen.

Loreen är favorittippad att vinna Eurovision Song Contest 2023

Tillsammans med fyra andra musiker (Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Cazzi Opeia, Peter Boström) och artisten själv, Loreen, är Thomas G:son mannen bakom Melodifestivalen 2023:s vinnarbidrag: låten Tattoo, som vann en jordskredsseger under finalen den 11 mars.

Annons

Sedan vinsten har låten dock kommit att uppmärksammas av utländsk media för misstankar om plagiat. Det var den spanska dagstidningen ABC som först poängterade att låten liknar musikgruppen Pont Aeris Flying free från 1999.

”Gränsen mellan plagiat och hommage är väldigt subtil i den här låten.”, skriver tidningen som refererar till Flying Free som en ”väldigt känd låt”.

Lorén Talhaoui, känd som Loreen, tog hem vinsten och sångfågelstatyetten i årets upplaga av Melodifestivalen, med låten Tattoo.
Lorén Talhaoui, känd som Loreen, tog hem vinsten och sångfågelstatyetten i årets upplaga av Melodifestivalen, med låten Tattoo.

Utöver Loreens vinnarbidrag hade den ikoniska låtskrivaren ytterligare tre bidrag med i årets final: Theoz låt Mer av dig, Nordmans låt Släpp alla sorger och Mariettes låt One day.

Det innebär att G:son schlagerrepertoar är uppe i totalt 69 bidrag sedan debuten 1999, då han skrev Natten är min vän till hans dåvarande sambo, artisten Cleo Nilsson.

Annons

I en intervju med Aftonbladet berättar den kända låtskrivaren Thomas G:son om hans personliga favoritlåt bland den enorma låtskatten han skänkt Melodifestivalen.

Han berättar att Euphoria, som han skrev tillsammans med Peter Boström, åt Loreen till Melodifestivalen 2012 och som de sedermera tog hem den internationella musiktävlingen med har en speciell plats i hjärtat.

– Det var grymt! Hon var en sådan extrem favorit... Så det kunde bara gå dåligt, men det höll, det funkade. Det blev inte den där chocken som det kan bli. Det var mer en lättnadskänsla och fantastiskt kul, berättar han för tidningen i en ny intervju.

Sverige efter vinsten i Eurovision Song Contest 2012 i Baku. Loreen vann med låten Euphoria.
Sverige efter vinsten i Eurovision Song Contest 2012 i Baku. Loreen vann med låten Euphoria.

Thomas G:son invald i Melodifestivalen Hall of Fame 2023

Trots Thomas G:sons enorma bidrag till den svenska musikfesten genom tiderna, så skulle de dröja till i år innan han valdes in i Melodifestivalens Hall of Fame. Det gjorde han under årets andra deltävling i Linköping den 11 februari.

Annons

Årets programledare Jesper Rönndahl hyllade Melodifestivalens mesta låtskrivare Thomas G:son genom att ta honom upp på scenen för en ”hyllningssketch”, under vilken hans hjärna skulle undersökas för att kunna kartlägga hans låtskrivartalang.

Sedan 1999 har Thomas G:son haft minst ett bidrag med i tävlingen varje år, med undantag för år 2000 och år 2008. Han berättar för kvällstidningen att han hade skickat in bidrag till SVT och tävlingen år 2008, men att inget kom med. Själv ser han det inte som någon svacka i karriären, utan menar på att det snatrare var bra med ett litet avbrott, det blev ett ”uppvaknande”.

Låtskrivaren Thomas G:son och programledaren Jesper Rönndahl på Melodifestivalens scen under deltävling två, i Linköping 2023.
Låtskrivaren Thomas G:son och programledaren Jesper Rönndahl på Melodifestivalens scen under deltävling två, i Linköping 2023.

Det här är Thomas G:sons riktiga namn

Thomas G:son har blivit ett välkänt namn hemma i stugorna i samband med den tv-sända schlager- och folkfesten. Men vad heter han egentligen?

Annons

Låtskrivaren föddes som Erik Thomas Gustafsson, den 25 februari år 1968 i Skövde församling, Skaraborgs län.

Vägen till att bli den svenska låtskrivaren med flest bidrag i Melodifestivalens historia började här.

Thomas G:sons band och rockstjärnedrömmar

Som 20-åring tog musikkarriären och de egna artistdrömmarna fart. Tillsammans med Tony Johansson, Marko Grönholm och Henrik Lundberg bildade han det Skövdebaserade hårdrocksbandet Masquerade, i vilket han var gitarrist.

Bandets debutalbum kom år 1992 och beskrevs som Sveriges motsvarighet på band som Def Leppard och Whitesnake av kritikerna. Skivkontrakt i hamn drömde bandmedlemmarna om att erövra världen, vilket tog dem till Japan.

Efter två veckor och succéspelningar utomlands kom de hem till Sverige för en turné. På hemmaplan gick de inte fullt som planerat, och kort senare rann drömmarna om rockstjärnelivet ut i sanden. Något G:son tar med ro i dag. Det kanske inte var menat.

Låtskrivaren Thomas G:son fotograferad i hans egen musikstudio år 2006. Studion har han byggt själv i gammal lada, vid föräldrahemmet utanför Skövde.
Låtskrivaren Thomas G:son fotograferad i hans egen musikstudio år 2006. Studion har han byggt själv i gammal lada, vid föräldrahemmet utanför Skövde.

Thomas G:son om det långa håret: ”Inte klippt mig och skaffat ett riktigt jobb än”

Om han hade slagit som gitarrist i rockbandet hade vi kanske aldrig fått ta del av stjärnans talanger som låtskrivare i samma utsträckning.

Annons

Thomas G:son lever i dag på jobbet som låtskrivare i den svenska musikindustrin. Något han själv kallar för en ”lektillvaro”. Vi läser mellan raderna att han älskar sitt jobb när han säger så.

En annan sak som blivit synonymt med G:son under åren, förutom den enorma låtskatten, är hans långa hår som lever kvar sedan hårdrocksdagarna.

På frågan hur mycket pengar han tjänar på musiken, svarar han tidningen:

– Det vet jag inte. Pengar tycker jag är tråkigt. Största vinsten är att jag har kunna hålla på i 25 år med att bara skriva låtar. Det är en lektillvaro. Jag ser det inte som att jag jobbar. Jag har inte klippt mig och skaffat ett riktigt jobb än.

Thomas G:sons alla låtar i Melodifestivalen

1999: Åtta med Natten är min vän, med Cleo Nilsson.

2001: Seger med Lyssna till ditt hjärta, med Friends.

2002: Trea med Vem é dé du vill ha, med Kikki, Bettan & Lotta. Fyra med Världen utanför, med Barbados. Sexa med Ingenting är större än vi, med Arvingarna. Femma i Vinnarnas val med What difference does it make?, med Poets.

2003: Femma med Hela världen för mig, med Sanna Nielsen.

2004: Fyra med Tango! Tango!, med Petra Nielsen. Tia med C'est la vie, med Hanson, Carson & Malmkvist. Sjua i Andra chansen med Säg att du har ångrat dig, med Anne-Lie Rydé.

2005: Femma i deltävling 4 med Så nära, med Anne-Lie Rydé. Femma i Andra chansen med Långt bortom tid och rum, med Mathias Holmgren. Sexa i Andra chansen med As if tomorrow will never come, med Katrina & The Nameless.

2006: Seger med Evighet, med Carola. Tia med I dag & i morgon, med Kikki Danielsson. Fyra i Andra chansen med Silverland, med Roger PontareSexa i deltävling 2 med Ge mig en kaka till kaffet, med Östen med resten. Sexa i deltävling 3 med Innan natten är över, med Kayo. Sjua i deltävling 3 med When love's comin' back again, med Jessica Folcker.

2007: Nia med Samba sambero, med Anna Book. Ut i Andra chansen med Amanda, med Jimmy Jansson.

2009: Ut i Andra chansen med Show me heaven, med Lili & Susie. Femma i deltävling 3 med Du vinner över mig, med Mikael Rickfors. Åtta i deltävling 3 med Här för mig själv, med Maja Gullstrand.

2010: Sexa i deltävling 4 med Thursdays, med Lovestoned.

2011: Fyra med I’m in love, med Sanna Nielsen. Sjua med E det fel på mej, med Linda Bengtzing. Ut i Andra chansen med Something in your eyes, med Jenny Silver.

2012: Seger med Euphoria, med Loreen. Åtta med Jag reser mig igen, med Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern. Ut i Andra chansen med Land of broken dreams, med Dynazty.

2013: Trea med Tell the world I'm here, med Ulrik Munther.Ut i Andra chansen med In and out of love, med Martin Rolinski. Sexa i deltävling 2 med On top of the world, med Swedish house wives. Sexa i deltävling 3 med Alibi, med Eddie Razaz. Sjua i deltävling 4 med Trivialitet, med Sylvia Vrethammar.

2014: Ut i Andra chansen med Love Trigger, med J.E.M. Sjua i deltävling 4 med Hela natten, med Josef Johansson.

2015: Nia med Möt mig i gamla stan, med Magnus Carlsson. Ut i Andra chansen med Bring out the fire, med Andreas Weise. Femma i deltävling 2 med If I was god for one day, med Neverstore. Sexa i deltävling 3 med För din skull, med Kalle Johansson.

2016: Ut i Andra chansen med Rollercoaster, med Dolly Style.

2017: Fyra med A million years, med Mariette. Sjua med Wild child, med Ace Wilder. Femma i deltävling 1 med One more night, med Dinah Nah. Femma i deltävling 2 med Himmel och hav, med Roger Pontare.

2018: Femma i deltävling 1 med Livet på en pinne, med Edward Blom. Femma i deltävling 3 med Min dröm, med Kalle Moraeus & Orsa spelmän. Sexa i deltävling 3 med Cry, med Dotter. Sexa i deltävling 4 med Icarus, med Emmi Christensson.

2019: Femma med Hello, med Mohombi. Åtta med Chasing rivers, med Nano. Tia med Ashes to ashes, med Anna Bergendahl. Femma i deltävling 1 med Mina bränder, med Zeana feat. Anis Don Demina. Sjua i deltävling 3 med Somebody wants, med The Lovers of Valdaro.

2020: Trea med Kingdom come, med Anna Bergendahl. Tia med Shout it out, med Mariette. Ut i Andra chansen med Ballerina, med Malou Prytz.Sjua i deltävling 2 med Miraklernas tid, med Jan Johansen.

2021: Åtta med Still young, med Charlotte Perrelli. Nia med Tänker inte alls gå hem, med Arvingarna.

2022: Tvåa med Bigger than the universe, med Anders Bagge. Tolva med Higher power, med Anna Bergendahl. Femma i deltävling 3 med Fyrfaldigt Hurra, med Linda Bengtzing.

2023: Seger med Tattoo, med Loreen. Femma med Mer av dig, med Theoz. Åtta med One day, med Mariette. Elva med Släpp alla sorger, med Nordman.

Källa: Aftonbladet

Annons

Thomas G:son om familjetragedin: Polisen sköt ihjäl min bror Mikael

År 2006, den 10 juni, drabbades Thomas av en enorm personlig förlust på ett traumatiskt sätt. På eftermiddagen sköts låtskrivarens lillebror Mikael Gustafsson till döds av en polispatrull i Falkenberg, vid 33 års ålder.

I en intervju med Expressen, bara veckor efter tragedin, berättade Thomas G:son om händelseförloppet, den stora sorgen och de obesvarade frågorna kring broderns död.

Mikael hade av någon anledning känt jagad och sökte sig därmed till vårdcentralen i Gruebäck.

– Det är någon som jagar mig, de vill mörda mig, skrek han. När polisen hann upp honom drog han en morakniv och ska ha betett sig aggressivt. Till slut avlossade en polisman tre skott på nära håll, berättade Thomas för tidningen.

Mikael Gustafsson dog på platsen.

– Det är fruktansvärt jobbigt för alla. Det är så många frågor. Varför var han där, i Falkenberg? Han bodde i Göteborg och skulle ha åkt hem till sin sambo i Skövde. När han aldrig kom anmäldes han försvunnen, förklarade Thomas och berättade vidare hur han misstänkte att hans bror kan ha drabbats av en psykos.

Se också: Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dagBrand logo
Se också: Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dag

Han var ostraffad sedan tidigare, hade aldrig uppträtt aggressivt och hade ingen historik av droganvändande. Familjen Gustafsson ställde sig, av naturliga skäl, mycket kritiska till polisens agerande vid tidpunkten.

Annons

– Det känns som att de bara skiter i vad som hänt. Vi är ledsna, förbannade och förvirrade. Vi fick inte ens dödsbudet av polisen, utan via medierna. När de inte fick tag i mamma sökte de ingen av oss andra, sa han i intervjun och berättar utförligt vidare om den upplevda bristen på empati från myndigheten familjen möttes av i sorgeprocessen. I stället hade de bedyrat hur traumatiskt händelsen hade var för poliserna, menade G:son på.

Thomas G:sons sambo och barn – har jobbat med sonen

Fyra år innan brodern sköts ihjäl, år 2002, förlorade Thomas G:son sin 61-åriga pappa till cancer. En ålder som han själv börjar närma sig, och tänker mycket på.

Under intervjun med Aftonbladet berättar han hur den här perioden i livet, mellan de två tragedierna, var mycket tung för honom personligen. Förlusterna har däremot skänkt honom en enorm livslust; han skjuter aldrig upp något till morgondagen utan lever varje dag fullt ut.

Annons

Låtskrivarens privatlivet har inte bara präglats av tragedi, tvärtom. Thomas G:son lever i dag lyckligt med sambon Maria Rydén i Skövde. Paret har två gemensamma döttrar; 13-åriga Wera och åttaåriga Vide. Thomas har även den vuxna 30-åriga sonen Charlie från ett tidigare förhållande.

Thomas G:son och kärleken Maria Rydén backstage under Melodifestivalens final år 2015.
Thomas G:son och kärleken Maria Rydén backstage under Melodifestivalens final år 2015.

Sonen Charlie har börjat ta kliv in i pappas fotspår. År 2021 ingick Charlie nämligen i låtskrivarteamet bakom Charlotte Perrellis bidrag Still young.

– Ja, det var väldigt speciellt. Han är läkare men håller på med lite musik och har fått ut några låtar. Vi höll på med Still young med en annan artist men det sprack och blev ingenting. Låten fanns men saknade text. Då var Charlie i Stockholm och skulle sova över hos mig, i övernattningslägenheten. Vi tog ett stopp på vägen och då berättade jag om vad vi höll på med, att det inte blev något med Still young. Då fick han lyssna på låten. ”Ni skulle kunna göra så här”, föreslog han. ”Vänta, det här är ju bra”. Där satt vi och tog en whiskey sour medan musiken dunkade från ett uteställe intill. Vi byggde upp rad för rad och när vi gick därifrån var låten klar och hamnade hos Perrelli.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons