Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Merja om förhållandet som tog slut innan Hotell Romantik: ”Bodde ihop”

06 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografNohemy Palacio/Femina
Merja Haanpää, känd från SVT:s dejtingprogram Hotell Romantik, är en av Sveriges mest omtyckta 70-åringar just nu.
I en intervju med Femina berättar hon om livet innan succéprogrammet; om att bli mamma som 18-åring och om förhållandet som tog slut innan hon beslutade sig för att söka kärleken på nytt i ett tv-format.
Annons
Merja Haanpää om deltagandet i Hotell RomantikBrand logo
Merja Haanpää om deltagandet i Hotell Romantik

Efter hennes medverkan i premiärsäsongen av SVT:s nya succéserie Hotell Romantik har Merja Haanpää blivit en vida populär realityprofil. Hon var en av 28 singlar á 65+ som sökte efter kärleken under inspelningen av programmet, i den vackra schweiziska alpstaden Davos.

När Femina träffade Merja hemma hos henne i Uppsala, i förra veckan, berättade hon om livet innan hon klev in på det romantiska hotellet, och om de två stora kärlekar som förgyllt hennes 70-åriga liv.

– Jag gillar ju långa män, och det är märkligt för jag har inte haft några långa män. Det har bara varit fullständig förälskelse. Nu är det du och jag, säger hon samtidigt som hon uppmanar den yngre generationer att kasta sig ut i det okända när det kommer till kärlek och romantik. Man får inte vara rädd för att göra misstag.

Annons

”Vi blev jättekära”

År 1968 fick Merja jobb på Tunåsens sjukhem i Uppsala, efter att hennes syster hade fixat in henne där. Vid tidpunkten var hon 16 år och tjänade sina första pengar: 100 kronor i veckan.

Hon berättar för Femina att hon jobbade där i åtta veckor. Efter arbetsinsatsen unnade hon sig ett lyxigt köp till den sedermera imponerande garderoben. Modeintresset var stort redan då.

– Jag köpte min första blåa klänning och en scarf. På H&M, det var ganska nytt i Uppsala då. Det hände något i mig då, när jag fick köpa det med mina egna pengar, säger hon. Hon fortsätter:

– Sedan träffade jag ju då, den sommaren, barnens pappa. Han var det vackraste jag hade sett i världen. Han kom och gick på en gata där med sitt stora hår, snygga jeans och en liten jacka. Så fin. Vi blev jättekära.

Hotell Romantik-Merja om livet med barnens far

Tillsammans med barnens pappa flyttade Merja till Uppsala. Hon skulle gå klart gymnasiet och han skulle gå som lärling hos en av de lokala finsnickarna. Merja säger att han också blev ”Uppsalas bästa snickare”.

Annons

– Ganska snart fick vi en bebis. Jag var 18 år gammal. För oss båda var det den lyckligaste stunden i livet, berättar Merja Haanpää och fortsätter:

– Det var inte ovanligt på den tiden, på 60-talet, att man fick barn tidigt och flyttade ihop. Vi kände båda att vi ville ha många barn. Och på den vägen var det.

De var tillsammans i 25 år och fick sju barn tillsammans, fyra döttrar och tre söner. Deras äldsta är i dag 53 år och deras yngsta är 36.

Merja berättar att hon och barnens pappa genomgick en odramatisk skilsmässa och att äldsta dottern fick ta över deras hus. Tillsammans firade de alla julaftnar där efter skilsmässan.

– För ingen av oss hittade ju någon ny så där på direkten, förklarar hon.

Merja om att bli mamma i ung ålder

Merja, som berättar att hennes positiva syn på livet är något som växt fram över tid, berättar att hon trivdes med att vara en ung mamma.

– Jag tyckte om det. Jag kan inte tänka något annat med mina sju barn. Det har inte varit jobbigt… eller så har jag glömt att det var jobbigt, säger hon.

Annons

Vidare utvecklar hon sitt resonemang.

– Jag tror att människor är funtade så. Man minns det mest härliga och det mest jobbiga, däremellan är livet – lite solsken och lite regn. Men i dag minns jag bara känslorna och kärleken för barnen. Det är det viktigaste, hur jag känner mig. På finska säger vi ”tunne”.

Se också: Här lyfter Femina kvinnliga designers – följ med bakom kulissernaBrand logo
Se också: Här lyfter Femina kvinnliga designers – följ med bakom kulisserna

Förhållandet innan Hotell Romantik

Merja hittade inte kärleken på en gång igen efter barnens pappa, men ho hittade den igen.

– Sedan har jag haft en kille till, som jag älskade också väldigt mycket. Vi bodde ihop i tio år innan vi delade på oss, berättar hon för Femina.

Men innan hon klev in på Hotell Romantik hade hon hunnit leva som singel en längre tid. Hon berättar vad hon söker i en man:

– Jag har levt ensam nu i ganska många år, men jag har inte känt mig ensam. Däremot så saknar jag beröring av en kille. En genomsnäll kille, med ordning och reda, som också prioriterar sin familj.

Som den eviga optimisten hon är upprepar hon det hon säger i säsongsavslutningen av dejtingprogrammet, att hon är övertygad om att kärleken väntar på henne i framtiden!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons