Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mikael "Soldoktorn" Sandström slutar som läkare – ändringen för Lotta

18 feb, 2021 
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT.
Efter 35 år i läkaryrket så väljer nu TV4-doktorn Mikael Sandström att lämna jobbet.
Nu berättar han om det stora beslutet – och varför han byter bana.
”Sen har jag ju Lotta också att ta hänsyn till också och hon får samma höga prioritering som ett hjärtstillestånd”, säger han till Hänt.
Annons
Doktor Mikael säljer lyxvillan – se bildernaBrand logo
Doktor Mikael säljer lyxvillan – se bilderna

Det är i Tillsammans med Strömstedts som Mikael ”Soldoktorn” Sandström först berättar att han inte ska jobba i sjukhusmiljö längre, i samband med att han flyttar till Göteborg för att vara med sin kärlek, Lotta Engberg.

– Du ska sluta vara doktor, på golvet i alla fall. Du ska inte ha jour, du ska inte springa till intensivvårdspatienter hela dygnet, säger Niklas Strömstedt i programmet.

– Nej jag ska kliva av det här sjukhus-racet, säger ”Soldoktorn” i Tillsammans med Strömstedts.

I en kommentar till Hänt utvecklar Mikael Sandström sitt resonemang kring att gå vidare från att vara läkare.

”Skälet till att jag skall "sluta" är att jag jobbat kliniskt som läkare i över 35 år, och dessutom har jag gått ca 2 500 jourer, vilket motsvarar ytterligare nästan 7 år av oavbrutet arbete. Så jag kan det där hyfsat bra”, säger han.

Mikael Sandström vill prioritera livet med Lotta Engberg

TV4-profilen menar att han har jobbat så länge och intensivt som läkare att han nu vill testa något annat – han vill alltså inte gå i pension, trots att han hunnit bli 62 år. I stället verkar ha sugen på att fortsätta på tv-banan, som han exempelvis har gjort i Nyhetsmorgon.

Annons

”När jag dessutom nu har mer mediala möjligheter att nå ut med medicinska förklaringar vill jag gärna göra detta. Tänk att vid 62 års ålder få välja ett nytt yrke. Hur kul är inte det? Så jag går inte i pension, utan ändrar lite fokus bara.”, skriver Mikael Sandström i sin kommentar.

Samtidigt är det inte sagt att han inte kommer hoppa in och hjälpa till emellanåt heller, men fokuset framåt ligger på hans liv med Lotta Engberg.

”Jag kommer säkert hoppa in och göra lite jourer här och där. Sen har jag ju Lotta också att ta hänsyn till också och hon får samma höga prioritering som ett hjärtstillestånd.”

Annons