Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mikael Wiehe är rädd för kvinnor: ”Farliga”

17 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Ikoniska artisten Mikael Wiehe har haft en lång musikkarriär, där han jämt varit på turné och ute på vägarna.
Att artisten varit borta så mycket har påverkat hans fem döttrar – som också fått ta konsekvenserna för Wiehes rädsla för kvinnor.
– Det har nog drabbat dem litegrann, inte bara att jag varit ute och spelat, men att jag behållit lite avstånd till dem, säger han i Söndagsintervjun i P1.
Annons
Kändisbarnen som är bästa vänner – tack vare sina föräldrarBrand logo
Kändisbarnen som är bästa vänner – tack vare sina föräldrar

Mikael Wiehe har varit en självklar del av svensk musikscen över sex decennier, men hösten 2022 klev han av scenen för sista gången, och nu har han gått i pension.

I samband med den avslutande karriären gjorde artisten en intervju med Martin Wicklin i Söndagsintervjun i P1. Där berättar Wiehe om en livslång rädsla för kvinnor, som har präglat honom sedan han var barn. Efter att ha gått många år i terapi har artisten kommit fram till att det grundar sig uppväxten och relationen med mamman.

– Det jag kom fram till efter att ha funderat hit och dit, och fått hjälp att fundera hit och dit, var att ”om du gör som din mor säga älskar hon dig, men om du inte gör som din mor säger älskar hon dig inte”. Då drar hon bort sin kärlek. Villkorad är bra uttryckt. Det betyder baklänges att om en kvinna fattar tycke för dig så tror man att det innebär att du inte får vara dig själv, säger Mikael Wiehe i Söndagsintervjun.

Annons

Martin Wicklin, programledare i Söndagsintervjun citerar att Wiehe har sagt: ”Mors kärlek var villkorad, vilket hon inte var medveten om. Det påverkar mig ännu. I min värld är kvinnor i grunden farliga och man får akta sig. Kvinnor är fantastiska men rädslan hindrar mig från att komma nära folk”.

Mikael Wiehe med hustrun Maya 2001.

Mikael Wiehe fick fem döttrar – rädd för kvinnor

Han konstaterar att rädslan för kvinnor och känslan av att inte räcka till har försvårat hans relation med frun Maya, och kommit med utmaningar i relationen.

– Det var ingen problemfri resa. Det kanske man ska vara glad för. Hellre ett förhållande som inte är enkelt än inget förhållande alls, konstaterar han.

Annons

Paret har tillsammans fått fem döttrar. Att Mikael Wiehe bara fick flickor och inga pojkar kan ha gjort att han tagit avstånd tror han, och inte bara genom att leva stora delar av sitt liv på vägarna runt om i landet.

– Det har nog drabbat dem litegrann, inte bara att jag varit ute och spelat, men att jag behållit lite avstånd till dem. Man kanske inte riktigt förstår den situation som de är i och det är klart att alla föräldrar har dåligt samvete när det gäller relationen till barnen. Jag känner inga föräldrar som säger att jag har varit den perfekta mamman eller pappan, och de som gör de är bara dumma i huvudet.

Mikael Wiehe med dottern Amanda på Polarpriset 2012.
Annons
Se 5 kändisar som fyller jämnt 2023Brand logo
Se 5 kändisar som fyller jämnt 2023
Annons