Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Morgan Allings fräcka replik till hustrun – som fick henne på fall

07 jun, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Han är en av Sveriges mest älskade skådespelare med flera uppskattade produktioner i ryggen. Men få vet om hur han och hustrun Anna-Maria Dahl möttes.
Annons
Charlotte Kalla om att dansa gravidBrand logo
Charlotte Kalla om att dansa gravid

Morgan Alling fyller 55 år. I en stor intervju med Dagens Nyheter berättar han om karriären – och privatlivet. Han berättar om genombrottet i sommarlovprogrammet Tippen, och om rollerna på teatern, på tv och på vita duken... Nu senast har Morgan Alling även agerat föreläsare. I vår har han rest landet runt med showen Besvärliga människor, där han bland annat talat om hur människorna i en organisation kan påverkas av dåligt ledarskap.

– En chef kan vara överkontrollerande eller tvärtom låta medarbetarna göra lite som de vill. Det kan finnas informella ledare som styr, eller en tystnadskultur som chefen inte tar tag i. Oavsett vilket får det konsekvenser för människorna i organisationen, berättar Morgan för DN.

Annons

Han känner givetvis igen ett visst mått av detta även från den egna branschen: underhållningsvärlden.

Morgan Allings karriär

Morgan Alling har skådespelat, regisserat och producerat i 30 år nu. Han är känd för sin humor och sin härliga mimik. Men vid sidan av karriären har livet ofta varit mörkt. I självbiografin Kriget är slut avslöjade han att att uppväxten kantats av missbruk och kriminalitet. Blott fyra år fyllda togs han om hand av socialen. Därefter blev det fosterhem för Morgan. När han kom in på Scenskolan trodde han att ett nytt kapitel skulle ta vid, så blev det dock inte.

– Har man hela barndomen fått höra att man inte är värd något, inte kan bli något och att man är en bluff, då är man livrädd. Nästa dag kan framgångssagan vara slut. Jag dövade ångesten med alkohol och kollegernas ryggdunkar. Alla älskade Morgan men Morgan tittade sig i spegeln och tänkte: ”Du är en sådan jävla loser.”, berättar han för DN.

Annons

Så mötte Morgan Alling sin fru

En vändning kom då han mötte sin hustru, Anna-Maria.

– Hon fick mig att förstå att jag inte hade något ansvar för vad människor gjort mot mig i min barndom, men att jag hade hundra procents ansvar för mina handlingar i dag.

Men, hur träffades då Morgan och Anna-Maria? Då paret medverkade i säsong 5 av Anders knackar på på TV4 avslöjade de hur det hela gick till. Morgans första fras till Anna-Maria var en smula ovanlig...

– Det absolut första som Morgan sa till mig, då hade vi aldrig setts. Då kommer den här snubben fram till mig och säger såhär: ”Tjena, är det inte du och jag som har legat med varandra?”, sa Anna-Maria i programmet.

Morgan Alling fyllde i:

– Jag tyckte hon var läcker. Jag ville säga något smart. Första gången jag såg henne satt hon själv vid ett bord och då kände jag att jag inte får göra bort mig. Jag tänkte en sak i huvudet, men munnen säger något annat. Det var ju jävligt sjukt. Jag kände ju själv i huvudet att det där var ju inge bra.

Resten är dock historia. Trots den lite plumpa sägningen blev de ett par och lever i dag tillsammans. Ihop hade de barnen Ville, 15, Love, 11, och tvillingarna Alva och Edvin, 6.

Paret har gått igenom både med- och motgång. För några år sedan drabbades Anna-Maria av cancer. En omtumlande upplevelse för hela familjen, givetvis.

Så, vad tycker då Morgan om att bli äldre?

– Det jobbigaste är att jag inte känner igen min kropp. Spänsten och konditionen har varit mitt dna. Utan den, vem är jag då? Samtidigt är jag tacksam över att ha fått vara med så länge.

Annons