Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Myra Granberg och HON om låten Systra mi – en hyllning till systerskapet

05 mar, 2021 
AvElin Jonsson
AvElin Jonsson
FotografAmanda Nilsson
Under 2020 släppte Myra Granberg sin första EP Bara hälften kvar som bland annat innehåller hiten Tills mitt hjärta går under. Alla låtar på EP:n har Myra Granberg skrivit och producerat på egen hand.
Den 5 mars, bara ett par dagar innan Internationella kvinnodagen, släpper artisterna HON och Myra Granberg singeln Systra mi – som en hyllning till systerskapet.
Annons

Under 2020 släppte Myra Granberg sin första EP Bara hälften kvar som bland annat innehåller hiten Tills mitt hjärta går under. Alla låtar på EP:n har Myra Granberg skrivit och producerat på egen hand.

Artisten HON, som heter Mikaela Mohlin, började sjunga kärlekssånger på svenska förra våren då hon debuterade med låten Rör mig som du. Innan gick hon under artistnamnet Kheela, och hon har även en karriär som låtskrivare åt andra.

Nu jobbar Myra och Mikaela ihop, och idag den 5 mars, släpper de låten Systra mi, som är en hyllning till systerskapet.

Möttes på Grammisgalan 2020

Första mötet mellan Myra Granberg och HON var under förfesten till 2020 års Grammisgala, dit de båda hade kommit i sitt egna sällskap och kände sig aningen vilsna.

– Vi båda var ganska ny-signade på Sony, och träffades liksom på för-bubblet innan, säger Myra Granberg i en intervju med ELLE. Och Mikaela flikar in:

– Ja, vi kom ju dit själva, och det är verkligen super-minglig stämning där alla bara springer runt. Fast vi kände ju inte någon där, så då hittade vi verkligen varandra och sa att ”nu hänger vi ihop ikväll då”.

Annons

– Och ja, vi blev systrar redan då, skrattar Myra.

Myra Granberg om HON: ”Fan vad grym du är”

Planerna på att samarbeta kom efter våren 2020 som varit hektisk för dem båda som släppt massa nytt material på varsitt håll.

– Då hojtade jag på dig, och sa ”fan vad grym du är, ska vi inte göra någonting tillsammans”, säger Myra Granberg till Mikaela.

Och efter det möttes tjejerna upp i Myra Granbergs studio i Stockholm för att börja sitt samarbete, som nu mynnats ut i nya singeln Systra mi. Vilken är en hyllning till allt det fina med systerskapet.

– Dels är det ju den här relationen till att växa upp med någon, och dels är det ju som det här, nu när vi träffades. Att bara ”nu hänger vi med varandra”. Och på något sätt också känna att det finns någon där som har ens rygg, vad man än går igenom, och backar en oavsett vad man har för en relation, svarar Mikaela på frågan om vad systerskap är för henne.

Annons

”Det fina i att bara förlåta varandra, och lära av varandra”

– Det är en fin låt som kastar en tillbaka till barndomen, även om Systra mi kan betyda så mycket. Det kan handla om att backa varandra i situationer där man kanske känner sig nervös och inte helt trygg, säger Myra.

När Myra Granberg och HON fann varandra i studion pratade de om sina liv och kom då in på hur viktiga deras systrar är för dem. Sedan fortsatte samtalet om hur det är att vara kvinnliga låtskrivare och producenter i en mansdominerad bransch.

– Det var ju det vi connektade i på något sätt, och det var bara det vi började prata om när vi sågs. Och konstaterade att ”nej, men vi har inget brake-up som vi går igenom” eller något annat som vi kände att vi måste skriva om. Så vi började bara prata om våra systrar, och om hur viktiga de är för oss. Och det fina i att bara förlåta varandra, och lära av varandra, säger Mikaela.

Så från och med idag, den 5 mars, finns hyllningslåten till allt det fina med systerskapet att lyssna på på Spotify. Och den 7 mars gästar de TV4:s Nyhetsmorgon för att prata om och framföra låten.

HON och Myra älskar alla sina systrar!
Annons