Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här är allt du vill veta om prinsessan Märtha Louise av Norge

12 feb, 2023 
Prinsessan Märtha Louise
Norska prinsessan Märtha Louise gör ständigt stora rubriker på grund av sina otraditionella val och sin livsstil präglad av andlighet och spiritualitet. Nu berättar hon sin sanning bakom rubrikerna i SVT:s Min sanning!
Annons
Här är reglerna som kungafamiljen måste följaBrand logo
Här är reglerna som kungafamiljen måste följa

Norska prinsessan Märtha Louise har länge gått sin egen väg. Hon har bland annat drivit en ”änglaskola”, hävdat att hon kan se mellan världar och är nu tillsammans med den amerikanska schamanen Durek Verrett.

Att Märtha Louise är en något alternativ prinsessa råder det ingen tvekan om – och när Anna Hedenmo möter henne i Min sanning finns det både en och annan rubrik att reda ut.

Men eftersom det är den första stora intervjun som prinsessan ställer upp på sedan exmaken Ari Behns död sitter känslorna på utsidan – och det tar inte lång tid innan Märtha Louise brister ut i tårar.

Märtha Louise: “Jag har blivit mest kritiserad i Norge”

Prinsessan Märtha Louise har i princip alltid varit en riktig snackis – och ständigt förekommit på såväl norska som internationella löpsedlar. Själv beskriver hon det som att hon har blivit så pass omskriven eftersom hon inte passar in i mallen för hur en prinsessa förväntas vara, utan lever friare än de andra i kungahuset. Att hon dessutom numera är en affärskvinna menar hon också kan sticka i folks ögon.

Annons

– Jag är nog den i Norge som har tagit emot mest kritik, säger hon i Min sanning.

Men även om prinsessan betraktar sig själv som en högkänslig person, så menar hon att kritiken ändå inte har bitit så hårt.

Prinsessan Märtha Louise Min sanning

När hon var yngre och fick se negativa kommentarer och skriverier om sig själv så trodde hon att alla hatade henne, men med åren har hon både blivit van och förstått att kritiken i media inte behöver vara representativ för vad exakt alla tycker.

Märtha Louise om ”änglaskolan”: “Jag kan se mellan världar”

Prinsessan Märtha Louise har exempelvis gjort stora rubriker när hon startade den så kallade ”änglaskolan” Soulspring, år 2007. Kursen blev hårt kritiserad och kallades för ”rent svindleri” av föreningen för mental hälsa i Norge.

Annons

Detta eftersom prinsessan hävdade sig kunna tala med änglar menade hon att hon kunde hjälpa kursdeltagarna att prata med sina egna ”skyddsänglar” – för ungefär 25 000 kronor per år.

Prinsessan Märtha Louise Änglaskola

Enligt Märtha Louise var Soulspring en form av självhjälpsskola, där kursdeltagarna fick hjälp att hitta sig själv och sin inre röst, att kunna läsa av människor och mycket riktigt även kommunicera med sin skyddsängel:

– Jag ser ju mellan världar också. Så jag ser att vi har energier runt oss och att de energierna är med oss hela livet. Vi kan välja att nyttja dem eller inte, och det är väldigt många som inte gör det. Ängeln är en energi som finns runt oss som är fantastisk. Som man kan ha kontakt med, som man har kring sig. Vi har tillgång till mycket hjälp på andra sidan, som många inte använder sig av, säger Märtha Louise i Min sanning.

Annons

Hon menar att vi har blivit lärda att enbart använda huvudet, men att det finns flera dimensioner som är viktiga för att få kontakt med världen omkring oss – och att det finns en annan form av visdom.

Därför blev Märtha Louise inte tronarvinge i kungafamiljen

Prinsessan Märtha Louise är den förstfödda i sin familj. Men när hon föddes, år 1971, var det manlig tronföljd som gällde. Istället blev det den yngre brodern Haakon som blev kronprins och fick rampljuset riktat mot sig.

När Märtha Louise var 19 år ändrades tronföljden, men Haakon förblev ändå kronprins med motiveringen att familjen hade lagt upp uppväxten utefter den tidigare tronföljden.

Att det blev den yngre brodern som skulle få stå näst på tur för att ta över kronan tycker Märtha Louise inte har påverkat familjen privat. Däremot blev hierarkin tydlig vid officiella framträdanden, och rangordningen markerades exempelvis av att Märta Louise alltid behövde gå sist. Haakon skulle alltid gå före henne eftersom han ”var mer värd”, menar prinsessan.

Annons

Märtha Louise sorg över exmannen Ari Behn

År 2002 gifte sig prinsessan Märtha Louise med författaren och konstnären Ari Behn. Tillsammans fick de tre döttrar; Maud Angelica Behn, Leah Isadora Behn och Emma Tallulah Behn. Men efter 14 års äktenskap valde de att gå skilda vägar.

Prinsessan Märtha Louise Ari Behn

På juldagen år 2020 fick familjen det fruktansvärda beskedet att Ari Behn hade tagit sitt liv.

– Pappa kom och sa det till mig och jag var tvungen att gå och berätta det för barnen. Det är något av det svåraste jag har gjort, men man måste bara göra det, har Märtha Louise tidigare återgett.

I Min sanning berättar prinsessan att hon kände till att Ari mådde dåligt, men inte på den nivån – även om de talades vid varje dag:

– Jag visste inte om det så, det visste jag inte. Men jag visste att han slet mentalt. Depression är ju en psykisk sjukdom som kan ta liv. Men man tror ju aldrig att det kommer ske.

Prinsessan Märtha Louise Ari Behn barn

När de pratar om Ari Behn faller Märtha Louise i tårar.

Märtha Louise om pojkvännen Durek Verrett

Någon som har varit ett viktigt stöd för prinsessan Märtha Louise genom den svåra tiden var pojkvännen, amerikanska schamanen Durek Verrett. Prinsessan har tidigare berättat att han var närvarande för henne och barnen under den tuffa perioden, och att han hjälpte dem att komma igenom deras svåraste stunder.

Prinsessan Märtha Louise Schaman Durek Verrett

Märtha Louise och Durek möttes via gemensamma vänner och fann varandra genom det andliga och spirituella som de också har gemensamt.

Annons

– Han är en själsschaman som talar med själar. Han kan också se till den andra sidan, menar Märtha Louise i programmet.

Hon hyllar pojkvännen för hans humor och berättar att hon uppskattar att de kan prata om allt med varandra. Men medias bild av honom är inte lika positiv, menar Märtha Louise. Att han är en svart, bisexuell schaman från USA har en del norskar svårt att acceptera, enligt prinsessan.

Prinsessan Märtha Louise får inte representera kungahuset

Schaman Durek Verrett har mycket riktigt blivit omskriven en hel del. Exempelvis har han hävdat att en medaljong han sålde hjälpte honom att bota covid-19, och i en bok har han skrivit att barn som har cancer har velat bli sjuka.

I Min sanning uttrycker Märtha Louise att exemplen som Anna Hedenmo lägger fram är tagna ur sitt sammanhang, men vill inte heller stå för eller tala för Dureks räkning.

Prinsessan Märtha Louise pojkvän Durek Verrett

Dureks förehavanden har dock kommit att påverka Märtha Louise ställning i det norska kungahuset. Med anledning av skandalerna får Märtha Louise inte längre åta sig några kungliga uppdrag eller använda sig av sin prinsesstitel i kommersiella sammanhang.

Märtha Louise frågar sig om det hade varit detsamma om hon hade varit man – huruvida en man också hade blivit bedömd utifrån vad hans partner gör?

Min sanning med prinsessan Märtha Louise sänds klockan 20.00 i SVT2 och finns att se på SVT Play.

Annons