1:31

Efter reklamen: 8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

(1:31)

På kurs med Kurt är ett av de mest klassiska barnprogrammen i SVT. Den fem avsnitt långa serien, som kretsar kring Kurt som håller i kurser i ämnen han saknar kunskap i för att kunna finansiera en speciell båt, sändes första gången för 40 år sedan.

Sedan dess har På kurs med Kurt gått i repris i SVT flera gånger – 1984, 1987, 1991, 1994 och 2001 – och därmed blivit en del av flera generationer svenskars uppväxt.

Eva Remaeus tragiska öde – efter Fem myror är fler än fyra elefanter

Huvudrollen som Kurt spelades av Michael Segerström, en tungviktare inom svensk film och teater som under åren medverkat i allt från Göta kanal till Johan Klings hyllade Darling. För den sistnämnda rollen belönades Michael Segerström med en Guldbagge i kategorin bästa manliga huvudroll.

På senare år han han också synts i tv-serier som Springfloden och Halvvägs till himlen.

Michael Segerström i På kurs med Kurt.

LARS WIKLUND LWI

”Fått utlopp på andra sätt”

Men under merparten av den långa karriären har Michael Segerström burit på en hemlighet. Han har alltid levt tillsammans med kvinnor men vid 75 års ålder kom han ut som bisexuell.

– Jag har levt med kvinnor i hela mitt liv, men på något sätt har jag nog vetat om det här. Det har fått utlopp på annat sätt, eller hur man ska säga, genom pornografi. Man har varit dubbel, och jag har kanske trott att alla människor är sådär, åt båda hållen. Men det har jag ju förstått nu att så är det inte, berättar han i en intervju med Dagens Vimmerby.

Michael Segerström säger till tidningen att när han växte upp i Skurup i Skåne på 50- och 60-talet så fanns det inga öppna homo- eller bisexuella. Han förklarar att man bara ville vara normal.

Michael Segerström fick en Guldbagge för sin roll i Darling.

Karin Törnblom/TT

Önskar att han kommit ut tidigare

I dag är han 77 år och berättar att vändningen kom när han för några år sedan drabbades av en djup depression på grund av åldrandet. Han gick då i terapi och där bestämde han sig för att bli öppen med sin sexualitet.

– Då tyckte jag att, fan, jag har gått och dragit på det här ett helt liv. Jag måste slänga ut det. Det var helt terapins förtjänst och jag kände att om jag ska kunna leva ett helt liv den sista tiden så måste jag ta steget. Det var en nödvändighet, säger Michael Segerström till Dagens Vimmerby.

Han säger också att han önskar att han tagit tag i det tidigare och förklarar att han "gått miste om en hel del upplevelser" som han kunde ha haft.

Michael Segerström har dock gjort det bästa av situationen. 2019 var det premiär på Pridefestivalen för hans monolog Arg gubbe som handlar om hans erfarenheter – med den hyllade föreställningen vill han vara en hjälp och ett stöd för andra äldre personer som inte vågar komma undan.

Michael Segerström önskar att han hade kommit ut tidigare.

Peter Frennesson / Sydsvenskan / TT

Omgivningens reaktioner

Men han säger också att han vänder sig till alla människor för att de ska ta kärleken på allvar och våga leva ut den.

Hans upplevelser av att komma ut som bisexuell har i princip bara varit positiva – även vad gäller reaktioner från omgivningen.

– Lite förvånad är jag över det, att det inte varit något negativt. Eller en gång, när jag var på gymmet så kom en gubbe fram. Jag hade hörlurar på mig så jag hörde inte vad han sa först, men så tog jag av mig dem och då sa att han att ”Jag vet vad du är”. Det förstod jag ju då att han inte menade något positivt. Men överlag är tiden annorlunda nu. Det är mer tillåtet och ungdomar i dag vågar mer än vad jag gjorde antar jag. Även om det finns de som blir trakasserade idag också, säger Michael Segerström till Dagens Vimmerby.

Mer läsning

Femina