Slå på ljud

Det var den nionde december 2019 som Marie Fredriksson gick bort, bara 61 år gammal, i sviterna av den hjärntumör hon drabbades av i början av 2000-talet. Världen över spred sig sorgen bland Roxettes miljontals fans, och folk vallfärdade till Stockholm och den musikstudio där bandet spelat in en del av sin musik, för att visa sin respekt för den bortgångna artisten.

Så här ett drygt år senare sörjer fortfarande Marie Fredriksson vän och Roxette-partner Per Gessle sin parhäst. I TV4:s Nyhetsmorgon berättar han om saknaden efter Marie – men tröstas samtidigt av att det de skapade tillsammans lever kvar i världen.

– Det är fruktansvärt att hon inte finns, det är verkligen så. Samtidigt känner jag att musiken lever vidare, och det märker jag att den gör runt om i världen, säger artisten, som håller på och skriver ett nytt album.

Per Gessles nya dödssorg – efter Marie Fredriksson

Per Gessle vill inte glömma det han och Marie Fredriksson hade tillsammans, och vill fortsätta spela deras musik för fansen. Men han är också övertygad om att vännen inte går att ersätta.

– Jag vill fortsätta spela Roxette-låtar. Det är en så stor del av mitt liv, vi höll på med Roxette i över 30 år. Jag vill inte stänga den dörren, men det går ju aldrig att ersätta Marie, konstaterar han.

Programledaren Jenny Alversjö undrar hur långt Per Gessle kommit i sitt sorgearbete, och artisten berättar att han drabbats av en ny sorg. Innan jul gick Roxettes trummis Pelle Alsing bort, bara 60 år gammal.

– Den är konstant på något sätt, man tänker på att man inte kan ringa och prata. Vår trummis i Roxette, Pelle Alsing gick bort alldeles före jul, det är samma sak där, man känner att det är ofattbart, det är tufft, säger Per Gessle.

Läs mer:

Per Gessles avgörande bråk med Marie Fredriksson: "En enda"

Per Gessle om saknaden efter Marie Fredriksson: ”Trodde man hade förberett sig”

Eva Dahlgrens sorg efter Marie Fredriksson – rörande minnet