Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Per Morberg om relationen till hustrun Inese: Inte en dans på rosor

24 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografCornelia Nordström/EXP/TT
Skådespelaren Per Morberg och hustrun Inese Morberg har kilat stadigt i över 40 år.
Men under så många år är det oundvikligt att inte stöta på en del motgångar i relationen.
– Du ska inte tro att det är en dans på rosor, sa Per när han gästade Malou efter tio förra året.
Annons
5 saker om Per Morberg som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Per Morberg som du kanske inte visste

Den folkkära skådespelaren och stjärnkocken Per Morberg har valt ett liv i offentligheten. Sedan 1988 har han varit gift med sitt livs kärlek; psykoterapeuten Inese Morberg.

Men parets äktenskap, om än mycket kärleksfullt, kan emellanåt kärva i skarvarna.

Så träffades Per Morberg och hustrun Inese för 40 år sedan

I en intervju med Hemmets journal från 2021 avslöjar Per att han och Inese träffades, för första gången på den legendariska nattklubben Alexandras i Stockholm. Den unge kocken jobbade i köket och Inese besökte restaurangen som gäst.

Mötet, för över 40 år sedan, var enligt Per ”kärlek vid första ögonkastet”, och han föll pladask för ett speciellt attribut hos henne.

– Mitt första intryck var att hon hade bambivrister. Det har hon faktiskt än idag. Och så minns jag att hon hade håret uppsatt i en knut, sa Per till tidningen.

Annons

Förutom vristerna, är det Ineses själ som Per attraheras allra mest av. Han menar att efter drygt 40 år tillsammans så är kärnan i deras relation ett ”själarnas samförstånd”.

I dag hyr makarna hemmet i Kungsträdgården intill Tullgarns slott. Större delarna av vinterhalvåret brukar de försöka tillbringa på en liten ö i Västindien.

”Vi har ju våra duster”

Under det, i år 35-åriga, äktenskapet har Per och Inese fått fyra gemensamma döttrar tillsammans; Liza, Alida, Molly och Astrid, som mer eller mindre alla valt att gå i pappas fotspår och ge sig in i skådespelaryrket. Inese har även dottern Janina från ett tidigare förhållande.

Efter så många år ihop har äktenskapet givetvis mött både med- och motgångar. Inese arbetar som psyko­terapeut och relationen kan i bland kantas av en hel del analys kring partnerns känsloliv. Per menar dock på att det främst är han själv som analyserar och inte hustrun.

Annons

När Per Morberg gästade Malou von Sivers intervjuprogram Malou efter i tio i fjol beskrev han relationen med hustrun på ett realistiskt sätt:

– Du ska inte tro att det är en dans på rosor. Vi har ju våra duster, men så är livet. Livet är hårt.

Per Morberg och hustrun Inese tillsammans med döttrarna Molly och Astrid år 2005.
Per Morberg och hustrun Inese tillsammans med döttrarna Molly och Astrid år 2005.

Har separata sovrum

När makarna gästade P1 dokumentär år 2017 lät de meddela att de har valt att sova i separata sovrum. Vid tidpunkten var det gemensamma beslutet ganska färskt, men makarna verkade frälsta, eftersom de menade på att de blivit mer harmoniska med varandra.

Inese avslöjade också att hennes närmsta vänskapskrets i bland ifrågasätter hennes val av partner, eller kanske främst hennes tålamod med Per.

– Jag kan gå rakryggad i det här. Jag har inte gjort någonting. Jag har varit trogen honom, jag har varit nykter, och jag har gjort det jag har velat utifrån vad jag vill. Jag behöver inte följa impulser utifrån. Det tycker jag är att visa kärlek, förklarade hon då.

Och visst är det väl så, att kärleken mellan två personer är alldeles unik för bara de två personerna – Per och Inese verkar onekligen mycket lyckliga med varandra!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons