Pernilla Wahlgren uppträder med Piccadilly CircusS
Pernilla Wahlgren 5 saker som du kanske inte visste om artisten
0:40

Efter reklamen: Pernilla Wahlgren 5 saker som du kanske inte visste om artisten

(0:40)

Slå på ljud

I helgen Eurovision song contest uppmärksammades Israels artist Eden Alene för att hon slog rekord i tävlingen – hon sjöng nämligen den högsta tonen som tagits på en Eurovision song contest-scen när hon sjöng trestrukna b i Set me free.

Eden Alene har kanske rekordet i Eurovision song contest, men hon slår inte rekordet i svenska Melodifestivalen. Här i Sverige har det nämligen sjungits högre toner i tävlingen – av ingen mindre än Pernilla Wahlgren.

När 17-åriga Pernilla Wahlgren tävlade med Piccadilly Circus 1985 så imponerade hon på publiken med sina fyrstrukna ciss, vilket är en hel ton högre än vad Eden Alene lyckades med.

– Det känns väldigt gött. Mig kunde hon inte slå på fingrarna i alla fall, säger Pernilla Wahlgren i SVT.

Pernilla Wahlgrens första bilder med nya kärleken

Pernilla Wahlgrens talang – behåller rekordet

Pernilla minns att det var hennes gamla skivbolagschef som fick upp ögonen för Wahlgrens talang till höga toner, och att man därför lade in det i låten. När hon väl skulle sjunga den var det dock nervöst – tidningarna hade skrivit om det redan innan.

– Det var min dåvarande skivbolagschef Bruno Glenmark som upptäckte att jag kunde sjunga så där väldigt högt, och så la vi in det i Piccadilly. Då blev det en grej, att tidningarna skrev ”I kväll kommer hon att ta en jättehög ton”. Man var lite nervös så klart för att pricka den.

I dag har Pernilla Wahlgren svårare att sjunga mellantoner, men de höga tonerna klarar hon fortfarande och plockar fram emellanåt när hon uppträder.

– Det är härligt att mitt rekord står sig, efter x antal år sedan. Det är ju några år sedan, 1985, säger Pernilla Wahlgren i SVT.

Mest läst