Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Peter Lundblad hyllades för succélåten ”Ta mig till havet” – höll svåra sjukdomen hemlig i åratal

07 jun, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Peter Lundblad skrev, sjöng och hyllades för ”Ta mig till havet” – sedan kom sjukdomen. En sjukdom han valde att hålla hemlig i många år.
Annons
Svenska Eurovision-outfits genom tidernaBrand logo
Svenska Eurovision-outfits genom tiderna

Det finns sommarlåtar som är tidlösa, sommarlåtar som är eviga: alltid lika bra och alltid lika rätt. En av dessa är Peter Lundblads magiska Ta mig till havet. Fylld av både vemod och hopp. Rader som ”Ta mej till havet, och gör mej till kung! Kung över sommar'n och natten Sanden är fuktig och kvinnan är ung Galen av längtan är jag”, har blivit oförglömliga. Och de älskas av ett helt land – en hel generation. 1986 kom superhiten, men Peter Lundblad var ett känt ansikte, och en känd röst, redan tidigare än så. På 1970-talet körade han, bland annat, bakom självaste ABBA. Musiken var ständigt närvarande i hans liv. Peter Lundblad började karriären i bandet The Most Remarkable Nailband. 1980 fick han en hit med låten Ge apan i dig en chans, och några år därefter tävlade Lundblad i Melodifestivalen för första gången tillsammans med Agneta Olsson.

– Musik ihop med text är magiskt. Jag vet vad det gör med människor och jag vet vad det gör med mig. Har man möjligheten att leva på det så är man ju dum i huvudet om man inte tar den chansen, har Peter berättat.

Annons

Peter Lundblad drabbades av cancer

Under åren spelades Peter Lundblad både på radion och på scener över hela landet. Men de sista åren, från 2006, hade han det svårt. Han hade döden som följeslagare efter att ha drabbats av prostatacancer. Ångesten och oron fanns där, likaså.

– Det tog sina år, men i dag använder jag ångesten till att ha roligt och inte bara flamsa genom livet. Jag vet inte hur jag gör, men när den kommer så vänder jag på den och försöker göra något roligt i stället, har han berättat för Aftonbladet.

– Döden har självklart varit en fiende, men i dag är den en god följeslagare. För att inte torska på skräcken som försvagar och bitter­heten i ”varför händer det här mig” så vänder jag på det och speglar mig i situationen. Det är klart att jag är rädd, men jag har lärt mig hantera rädslan.

Peter insjuknade 2006 men ville in i det sista hålla sjukdomen hemlig. Det var inte relevant exakt vad han drabbats av, slog han fast i intervjuer. I ett Facebookinlägg från 2012 beskrev han hur han hade lärt sig att leva med sjukdomen:

”Döden är en god följeslagare! Eftersom jag på 6 år inte blivit friskförklarad från en sjukdom, har jag lärt mig leva med döden som kompis i stället för fiende”, skrev han då.

Annons

Peter Lundblad sörjdes av vännerna

I december 2015 somnade Peter in.

– Det är den där jävla cancern, kommenterade nära vännen Anders Berglund.

En månad tidigare hade han gått ut med att han skulle göra scencomeback – tillsammans med några nära vänner.

”Att få förtroendet att medverka vid 30-årsjubileet av Badrock 2016 är väldigt stort för mig. Det blir värme, sommar, kärlek och en jävla massa god musik med gamla kamrater.”

Men så blev det alltså inte. Istället hyllades hans låtskatt – och minne – av kollegorna.

– Vi kommer göra Badrocken till Peters minne, så kommer det att bli. Det var ju en av grejerna med Badrock, att vi alltid slutade med Ta mig till havet, och den får vi försöka göra själva den här gången, tillsammans med publiken, slog Björn Skifs fast.

Annons