Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Liv Ullmann om karriären, relationen till Ingmar och sin starka hemlängtan

19 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografBeate Oma Dahle/NTB
Norska filmikonen Liv Ullmanns äventyrliga liv skildras i ny dokumentärserie.
I en intervju med nyhetssajten NTB berättar stjärnan om karriären, livet i USA och verklighetsflykten.
– Jag är inte så ambitiös att jag tänker på vad jag ska eller inte ska göra. Hela tiden har jag följt vad livet erbjöd mig, säger hon.
Annons
Vad är grejen med Sommaren med Monika?Brand logo
Vad är grejen med Sommaren med Monika?

Hon filmdebuterade som 18-åring i norska komedin Fjols til fjells och har sedan dess gett liv till otaliga såväl som oförglömliga roller på både teaterscenen och filmduken.

Liv Ullmann har sedermera dubbats ”Norges främsta filmdrottning” och räknas till en av vår tids största skådespelare. Under karriären har hon belönats med två oscarsnomineringar och vunnit en Golden Globe för rollen som Kristina i en av filmerna i Jan Troells tolkning av Vilhelm Morbergs bokserie Utvandrarna.

Nu blir den i dag 84-åriga nationalskattens liv, som också är starkt sammanflätat med vårt svenska filmarv, en dokumentärserie.

Liv Ullmanns liv blir dokumentär

Dokumentärserien Liv Ullmann – A Road Less Travelled är regisserad av indisk-brittiska Dheeraj Akolkar, och det är dennes inblandning som också ligger till grund för hennes medverkan.

Annons

– Liv Ullmann tackade ja till att medverka i den här dokumentären mot bakgrunden att hon har sett några av Dheeraj Akolkars tidigare dokumentärfilmer som hon har stor respekt för [...] och hon har dessutom själv medverkat i en av hans dokumentärfilmer om Ingmar Bergman, säger Hege Christensen, dokumentärseriens producent, i en kommentar till Expressen.

Den drygt två timmar långa skildringen beskrivs som ”ett intimt porträtt” som ”genom samtal och arkivmaterial berätta historien om Ullmann och människorna hon har mött på vägen, valen hon har gjort och vilka vägar som återstår att utforska.”

Skådespelarna Liv Ullman och Max von Sydow förkroppsligade Karl Oskar och Kristina under inspelningen av Jan Troells Utvandrarna, som hade premiär 1971.

Inför dokumentärens världspremiär på Cannes filmfestival ställde Ullmann upp på en unik intervju med norska nyhetssajten NTB, i vilken hon berättar att hon "haft ett äventyrligt liv", men att hon inte har några planer på att göra fler filmer.

Annons

Däremot kan hon se tillbaka på karriären med stor tacksamhet över att ha fått uppleva sådant som många skådespelare bara kan drömma om.

– Jag planerade aldrig något av det här när jag var ung. Det var det faktum att jag träffade människor, och att jag oväntat hamnade i nya sammanhang, som jag inte visste vad de skulle betyda då. Så jag fick ett ganska annorlunda liv än jag trodde, säger hon till sajten.

Liv Ullmann om relationen med Ingmar Bergman

Liv Ullmans förknippas också ofta med vår svenska filmkung Ingmar Bergman, som hon hade ett passionerat förhållande med mellan åren 1965 och 1970.

De två träffades och blev stormförälskade när skådespelaren var blott 25 år och regissören var 46. Vid tidpunkten var de båda gifta med andra personer.

Kärlekssagan tog avstamp i filmprojektet Persona, ett av Bergmans mästerverk. Det mäktiga filmparet, vars passion för varandra inte gick att ta miste på, skulle sedan komma att göra flera filmer tillsammans. Däribland Scener ur ett äktenskap (1974).

Annons

– Det var som att vi hade bosatt oss bland mjuka väggar av solljus, åtrå och ren lycka. Ingen sommar har någonsin varit som den, säger Liv om deras första sommar tillsammans i Ingmars sommarhus på gotländska Fårö i dokumentären Liv & Ingmar: Painfully Connected (2012), enligt New York Times.

Liv Ullmann och Ingmar Bergman under inspelningen av Ansikte mot ansikte 1976.

Efter fem år, och en stormig kärleksrelation, tillsammans gick Liv och Ingmar skilda vägar. De gifte sig aldrig under tiden tillsammans, men fick dottern Linn Ullman.

På 70-talet inledde Liv sin Hollywoodfas. Hon for till USA för att slå igenom och blev sedan kvar där. Ingmar var, till hennes stora förvåning, stöttande av hennes karriärval och flög till och med till New York för att se henne på Broadway.

Annons

”Vid den här tiden hade deras oregerliga passion för varandra omvandlats till en sorts djup och stabil vänskap, som bara kan delas mellan två personer som har fört krig mot varandra och överlevt”, skriver New York-magasinet om deras relation.

Arkivbild på norska skådespelerskan Liv Ullmann tillsammans med dottern Linn i USA, någon gång i början av 1970-talet.

Oväntade orden om karriären: ”Inte ambitiös”

Kärleken till skådespeleriet har däremot aldrig vacklat. Liv Ullmann visste, redan som ung flicka, att det var skådespelare hon skulle bli. Hon spelade i diverse barnföreställningar på teater redan då och fann stor glädje i eskapismen som skådespelandet erbjöd: att kliva in i en roll och bli någon annan.

Trots att hon mötte en del motgångar, så som att hon blev nekad en plats på den lokala teaterskolan, så lät hon sig aldrig hindras. Hon tog varje chans och varje möte som erbjöds henne och klättrade uppåt.

Annons

Jag är inte så ambitiös att jag tänker på vad jag ska eller inte ska göra. Hela tiden har jag följt vad livet erbjöd mig, säger hon till NTB.

En strategi som minst sagt varit framgångsrik för henne.

Liv Ullman och Alicia Vikander på galapremiären av dokumentären Jag är Ingrid (om Ingrid Bergman) på Dramaten i Stockholm 2015.

Liv Ullmann öppnar upp om sin starka hemlängtan

Liv Ullmann slog igenom stort även internationellt och blev en superstjärna i USA. Där blev hon kvar och har levt större delar av livet. I dag är hon bosatt i Boston tillsammans med sitt livs kärlek.

Men hon erkänner för NTB att hon känner en enorm saknad till hemlandet Norge emellanåt.

– Nu har både min syster och min mamma gått bort, och jag vet inte hur jag ska känna, men Norge är hemma. Jag bor så mycket i Amerika och är gift där, men jag längtar hem, säger Ullmann.

Annons

Dokumentärserien Liv Ullmann: A Road Less Travelled har premiär på streamingtjänsten Viaplay den 21 maj 2023.

Annons