Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Josefin Nilssons tragiska död – föremålet familjen la i hennes kista

01 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Josefin Nilsson.
Josefin Nilsson var en av våra mest folkkära artister och skådespelare, men i februari 2016 gick hon bort i sitt hem.
När hon fördes till sin sista vila några veckor senare valde familjen att skicka med ett speciellt föremål i hennes kista.
”Josefin hade ett mycket stort hjärta. Det var det som brast, det var det som tog henne ifrån oss”, sa systern Marie Nilsson Lind i ett uttalande efteråt.
Annons
Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Under många år var Josefin Nilsson en av Sveriges mest folkkära artister och underhållare. Hon slog igenom redan som tonåring i gruppen Ainbusk, och gick sedan vidare till att spela i filmer som Adam och Eva, musikalen Chess och göra solokarriär.

Men Josefin Nilssons liv var också kantat av missbruk och trauma. Under flera år levde hon i en destruktiv relation där hon blev både fysiskt och psykiskt misshandlad.

I boken Josas bok – min berättelse, den biografi som släpptes efter Josefin Nilssons död, framkommer det att hon under många år av sitt liv också levde med kronisk smärta. Artisten själmedicinerade med starka smärtstillande för att hålla smärtan i schack, och blev med tiden tvungen att steloperera flera kotor i ryggen för att de var i så dåligt skick.

Annons

Med tiden började Josefin Nilsson också tappa håret, något hennes syster Marie Nilsson Lind tror var kopplat till posttraumatisk stress.

– Håravfallet var antagligen kopplat till PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Jag har förstått att många kvinnor som blivit misshandlade drabbas av PTSD. Med åren blev det tydligt att det Josa varit med om kom ifatt henne, har hon berättat för Hemtrevligt.

Den 29 februari 2016 gick Josefin och Marie ut på en morgonpromenad med Josefins hund Trejo, innan de bestämde sig för att lägga sig och vila igen. Efter att ha sovit en stund vaknade Marie av att hunden skällde, och sprang då till Josefins rum. Där låg hon livlös i sängen, och trots att ambulans snabbt tillkallades gick artistens liv inte att rädda. Hon blev bara 46 år.

Josefin Nilsson.
Josefin Nilsson blev bara 46 år gammal.

Hundens aska i kistan

Den 18 mars begravdes Josefin Nilsson i Visby domkyrka. Eftersom Josefin inte hade lämnat några önskemål om hur hennes begravning skulle se ut gjorde familjen sitt allra bästa för att få till en fin ceremoni och begravning. I kistan fick Josefin Nilsson med sig askan efter hennes hund Trejo. Hunden avlivades av barmhärtighetsskäl kort efter artistens plötsliga bortgång, då familjen inte ville att han skulle lida av saknad efter sin matte, skriver Nöjeslivet.

Annons

Efter begravningen berättade Marie Nilsson Lind i ett uttalande om bakgrunden till systerns död.

”Josefin avled till en följd av ett förstorat hjärta, mycket dåliga värden, en plågad kropp i kombination med smärtstillande, receptutskriven medicin vars styrka och verkan hon missbedömde under en längre tid. Hon hade reagerat mycket dåligt på tidigare operationer med olika besvär som följd”, sa Marie Nilsson Lind i ett uttalande, och fortsatte:

”Josefin hade ett mycket stort hjärta. Det var det som brast, det var det som tog henne ifrån oss”.

Marie Nilsson Lind.
Marie Nilsson Lind på en minnesföreställning för Josefin Nilsson.
Annons