Woody Allen är en av vår tids största Hollywood-regissörer. Med filmer som Alla säger I love you, Midnight in Paris och Vicky Christina Barcelona har han lyckats hålla sig aktuell i över 60 års tid. Men på senare år har allt fler i branschen valt att vända honom ryggen. Bakgrunden är den skandal som briserade redan 1992 och fick ny uppmärksamhet tack vare me too-rörelsen 2017.

Blev ihop med bonusdottern

Stillbild från dokumentärserien Allen v. Farrow, Woody Allen med då 21 år gamla adoptivdottern, senare hustrun, Soon-Yi Previn.

Tidigt 1980-tal träffade Woody Allen skådespelerskan Mia Farrow, 76, och de inledde ett förhållande. Mia som hade tre biologiska barn och tre adopterade barn från en tidigare relation anlitades att spela i en rad av Woodys filmer och allt såg ut att vara ett lyckligt och givande förhållande. Men så kom bomben. Woody hade inlett en relation med Mias då 21 år gamla adoptivdotter Soon-Yi Previn. Mia och Woody separerade, varpå Woody och Soon-Yi gifte sig. Här kunde historien, skandalös nog, ha slutat. Men det kommer mer.

Förlorade vårdnaden om barnen

För efter separationen tog Mia sin och Allens då 7 år gamla dotter Dylan till läkaren med misstankar om sexuella övergrepp. Den anklagade var Woody som nekade. Dylan berättade själv att pappa hade förgripit sig på henne och en vårdnadstvist inleddes där Mia vann ensam vårdnad om parets tre gemensamma barn. Frågan om sexuella övergrepp blev emellertid aldrig prövad i domstol och om detta handlar HBO Nordics nya true crime-serie Allen v. Farrow.

Woody Allen fortsätter neka

SVT Nyheters recensent skriver att dokumentären ”presenterar ett övertygande fall till Woody Allens nackdel”. Samtidigt poängteras att det endast är ena sidan som får komma till tals då varken Woody Allen, Soon-Yi Previn eller sonen Moses Farrow, som ställt sig på Allens sida, medverkar. Mia Farrow är dock med och återger i detalj sina anklagelser och vad hon menar hände mellan ex-partnern och dottern.

I fjol släppte Woody Allen sin självbiografi Apropå ingenting där han åter igen nekar till alla aklagelser.

Allen v. Farrow är en serie i fyra delar och finns att streama på HBO Nordic.

Källa: SVT Nyheter

LÄS MER:

Linda Skugge: Det är hett med dickpicks

Så startade #metoo-rörelsen

Enkla knepen: Så blir du omtyckt av alla

Mer läsning

Femina