Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Prinsessan Lilians tuffa kärleksöde – sanningen doldes under 29 år

12 apr, 2022 
Prins Bertil Lilian
För att monarkin skulle fortleva fick de offra allt, den kungliga historiens kanske käraste par. Prins Bertil och hans Lilian. Kvinnan av folket som fick hållas gömd i närmare tre decennier.
Annons
5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll påBrand logo
5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på

Den slog till som en blixt. Kärleken. När Hans höghet prins Bertil av Sverige en augustikväll år 1943 klev in på eleganta nattklubben Les Ambassadeurs Club i London kunde han inte slita ögonen från en kvinna i lokalen. Hon kände att det var någon som tittade på henne och frågade en bekant vem det var.
– Det är prins Bertil av Sverige, fick hon till svar varpå hon lär ha replikerat med en nu klassisk mening:
– I så fall är jag drottningen av Saba!

Första bilden på Lilian och prins Bertil nostalgi
Första kvällen Lilian Craig och prins Bertil möttes blev även den stund då de föll för varandra.

Prins Bertil var då 31 år och biträdande marinattaché vid svenska ambassaden. Modellen Lilian Craig skulle fylla 28. Varm, härlig och ett otroligt sinne för humor. Kruxet var bara att hon redan var gift med den skotske skådespelaren Ivan Craig. Dessutom kunde inte kung Gustaf VI Adolf acceptera att hans son hade planer på att välja en fru som inte var kunglig.

Annons

Men inget skulle stoppa dem. Vare sig äkta makar eller arga fäder.

Kronprinsen dör på Kastrup

Men så inträffade det som inte fick hända. Katastrofen som skulle få enorma följder. Prins Bertils äldste bror, arvprins Gustaf Adolf, omkom i flygolyckan på Kastrup. Bertils alla bröder hade avsagt sig sina prinstitlar i kärlekens namn, och nu stod Bertil kvar som monarkins enda reserv, i väntan på att den då 9-åriga kronprinsen Carl Gustaf skulle bli myndig, hitta sig en fru och själv gifta sig. Först då fick Bertil sätta sin kärlek och sina drömmar före monarkins fortlevnad.

Lilian Bertil Saint Maxime villa mirage
Prins Bertil och Lilian på terrassen vid deras sommarhus Villa Mirage i Sainte-Maxime på Franska rivieran, 11 juli 1991.

Men för Lilian fanns det bara Bertil. Att denna uppoffring skulle innebära ett liv i skymundan, och ett liv utan barn, var inget hon tvekade över. Hennes Bertie, som hon kallade honom, hade blivit hennes allt. Paret köpte därför två kärlekshem där de kunde leva i hemlighet. Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm och Villa Mirage i Sainte-Maxime på franska rivieran. Därefter gjorde Bertil upp ett avtal med pressen.

Annons

1947 köpte han både Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm och Villa Mirage i Sainte-Maxime på franska rivieran, två hem där han och Lilian kunde leva tillsammans. Därefter gjorde han upp ett unikt avtal med pressen. Om alla journalister avstod från att skriva om relationen mellan honom och Lilian skulle han som tack alltid ställa upp på de intervjuer man så önskade.

"Ni kan förstöra livet för oss om ni vill. Men vi är förstås tacksamma om ni låter bli. Och i så fall lovar jag att varsko er så snart vår situation förändras till det bättre,” skrev han till tidningarna.

Lilian och prins Bertil tiara gala klänning
Här syns prins Bertil och Lilian för första gången som ett officiellt par, år 1972 på väg till operan för en galakväll i den dåvarande kungens ära.

Prins Bertils avtal med pressen

Båda parter höll sina avtal. Ingen skrev om Lilian, men hemma på Solbacken satt hon många kvällar ensam medan mannen i hennes liv representerade kungafamiljen. 30 år av Nobelfester fick hon sitta kvar i soffan och se ceremonin på tv. 30 år av invigningar och middagar fick hon se bilder på honom genom tidningarna. Men så kom dagen, firandet då hon fick ta all den plats hon förtjänade. I november 1972 blev mrs Lilian Craig till slut officiellt inbjuden till ett kungligt kalas och prins Bertil kunde för första gången komma dit med kvinnan i sitt liv. Fyra år senare, efter att vår nuvarande kung äntligen gift sig med sin Silvia, fick de förlova sig.

Annons

– Det är bara en sak vi ångrar och det är att vi inte har kunnat gifta oss tidigare så vi har inte kunnat skaffa barn, det är lite sorgligt, but after all, we are still very happy, aren’t we? sa Bertil när han mötte pressen samtidigt som han kramade Lilians hand i sin.

Hon tittade på honom och svarade:

– Very!

Prinsessan Lilian bröllop
Prins Bertil och Lilian Craig gifte sig i Drottningholms slottskapell i december år 1972.

Lilian och Bertils kärleksfulla bröllop

Bröllopet ägde rum bara veckor senare, i Drottningholms slottskapell där kungafamiljen senare skulle börja döpa de flesta av familjens barn. Klädd i en dimblå shantungklänning blev mrs Craig istället Hennes kungliga höghet prinsessan Lilian. Men framförallt fick hon äntligen kliva ut ur skuggan hon tvingats leva i. Och trots att bröllopet ägde rum i kalla december hade prins Bertil lyckats beställa ett helt fång av hennes favoritblomma liljekonvalj till brudbuketten.

Annons

– Den här underbara dagen ska jag minnas så länge jag lever, sa prins Bertil efteråt.

Nu, när de äntligen fick vara man och hustru, blomstrade kärleken än mer.

Prins bertil prinsessan Lilian hund
Prinsessan Lilian och prins Bertil år 1993.

De tog till sig barnen Carl Philip, Victoria och Madeleine som sina egna. Lilian hade bland annat en bild på kronprinsessan och hennes Daniel inramat i sitt hem långt innan Daniel var accepterad av kungen. Hon var fast besluten om att Victoria skulle få välja kärleken över plikten. Hon var även som en extramamma till Carl Philip, hon stöttade och fanns där, och gav därför sitt kärlekshem till honom och prinsessan Sofia efter sin bortgång. Hon fanns där på barnens fotbollsträningar och

Prins Bertil gick bort 1997

Som gifta fick Lilian och Bertil leva 20 år tillsammans innan prins Bertil gick bort. Till toner av deras låt Nat King Coles Unforgettable – that’s what you are sa hon farväl till mannen hon offrade allt för, men som också gjorde henne makalöst lycklig.

Prins Bertil begravning 1997
1997 blev Lilian änka, när prins Bertil gick bort.

Själv fick Lilian leva vidare 16 år, alltid som en älskad del av den kungliga familjen. När hon slutligen fick återförenas med Bertil på den kungliga privata begravningsplatsen på Haga hade kungen gjort som Bertil en gång gjorde. Liljekonvaljer jagades fram så att kyrkan skulle dofta av Lilians absoluta favoritblomma, en sista gång.

Annons