Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Svante Grundbergs tragedi – före sin död

19 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med filmer som Sällskapsresan och Göta kanal, samt SVT-programmet Nattsuddarna blev Svante Grundberg en ikon.
Men humorskådespelarens liv drabbades av tragedi när hans son gick bort bara 32 år gammal.
– Efter det bar Svante på en djup sorg. Det känns helt rätt att han nu återförenas med sitt enda barn, sa Svantes bror Lars Abelin till Expressen.
Annons
Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Som Herr Storch i Sällskapsresan blev Svante Grundberg en självklar humorskådespelare i Sverige, och många känner också igen honom som den olycksdrabbade kanotisten i Göta kanal. Men kanske var det ändå med programmet Nattsudd, som han hade tillsammans med vännen och kollegan Björn Wallde på SVT, som Svante Grundberg är mest förknippad med.

Nattsudd sändes mellan 1985 och 1991 och spelades opretentiöst in i Björn Walldes lägenhet på Kungsholmen. De två vännerna ägnade timmar åt att prata, dricka alkohol och röka, samt kolla på gamla musikvideos med jazz, swing och rock. Formatet sprang ur Svantes och Björns vänskap, som börjat på samma sätt.

– Vi satt och glodde på film och rökte och så vidare. Man kan säga att ”Nattsudd”-programmen är en återskapelse av den tiden. Det var så vi umgicks, säger Björn Wallde.

Annons

Svante Grundbergs tragedi med sonen

2012 drabbades Svante Grundberg av en fruktansvärd tragedi, när hans enda barn, sonen Niklas Grundberg, gick bort i cancer bara 32 år gammal. Sorgen över att ha förlorat sitt barn var något som skådespelaren och tv-profilen levde med resten av sitt liv.

Svante Grundberg gick hastigt bort i april 2019, 75 år gammal, och sörjdes av sin lillebror, Lars Abelin.

– Det är förstås en chock att han gick bort så plötsligt och det är en stor saknad. Han var ju min storebror, sa Lars Abelin i Expressen 2019.

Efter Svantes sorgliga bortgång bestämde familjen att han skulle få sin sista vila bredvid sin son Niklas, i minneslunden vid Adolf Fredriks kyrka i Stockholm.

Svante Grundberg 2017, på Janne Loffe Carlsson begravning.

– Nicke dog av cancer 2012, endast 32 år gammal. Efter det bar Svante på en djup sorg. Det känns helt rätt att han nu återförenas med sitt enda barn, sa Lars Abelin till Expressen.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons