Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Svenska hjärtan-Torsten dog under inspelningen – tragiken bakom succén

08 jul, 2021 
AvLinus Brännström
FotografTT, SVT
Carin Mannheimers Svenska hjärtan är en av de mest älskade SVT-serierna. Men efter succén har en rad tragedier utspelat sig.
Annons
Det här minns vi från 80-taletBrand logo
Det här minns vi från 80-talet

Det är en scen som inte går att glömma.

I den första säsongen av SVT:s långkörare Svenska hjärtan utspelas ett bråk mellan Elisabeth Lager, spelad av Solveig Ternström, och hennes make Torsten Lager, spelad av Ulf Qvarsebo.

Det är nyårsafton men i ren desperation plockar Torsten ändå fram gräsklipparen. Han kör den först över en matta inomhus och sedan genom snön ute på tomten.

– Jag bli ständigt påmind om en scen på nyårsafton när min man blir så svartsjuk efter att jag har vänstrat lite med grannen. Han går ut mitt i natten när alla har gått och lagt sig och klipper sönder ryamattan med en gräsklippare. Det där har blivit en klassiker, har Solveig Ternström berättat för Aftonbladet.

Annons
Torsten (Ulf Qvarsebo) kör gräsklippare i snön.

Sorgen under inspelningarna av Svenska hjärtan

Svenska hjärtan skrevs och regisserades av Carin Mannheimer. Dramaserien skildrade livet i ett radhusområde och sändes i fyra säsonger mellan 1987 och 1998.

Handlingen grep tag i miljontals svenska tv-tittare.

– Hon hade sinne för att att beskriva människor tillvaro, verklighet och relationer och sådant där. I sina berättelser träffade hon något som angick väldigt många människor, har Sten Ljunggren, som spelade Henrik Wallin, sagt till Expressen om Carin Mannheimer.

Svenska hjärtan är en av de mest älskade svenska tv-serierna.

Men serien drabbades också av stor sorg under tiden den sändes. Skådespelaren Ulf Qvarsebo dog 1990, bara 59 år gammal.

Annons

När Svenska hjärtan återvände med en tredje säsong började den med att det hölls begravning för hans rollfigur Torsten.

Carin Mannheimer dog en vecka efter diagnosen

Nu har det gått över 20 år sedan Svenska hjärtan avslutades och flera av skådespelarna finns tyvärr inte längre med oss. Folkkäre Jarl Borssén gick bort 2012 efter en kort tids sjukdom, 75 år gammal, och året efter dog Stig Torstensson, 79 år gammal.

Ulf Qvarsebo dog under tiden som Svenska hjärtan spelades in.

Det var också en chock för många när regissören och manusförfattaren Carin Mannheimer, som också ligger bakom serier som Saltön och Solbacken, hastigt gick bort 2014.

En vecka före sin död fick hon en cancerdiagnos. Hon blev 79 år.

Annons

– För en vecka sedan visste vi ingenting, berättade dottern Anna Mannheimer för Göteborgs-Posten och fortsatte:

– Det är chockartat och har gått väldigt snabbt. Jag har nästan inte förstått det själv. Vad ska jag säga? Det är fruktansvärt.

Carin Mannheimers hastiga bortgång var en chock.

Starka kvinnoporträtt i Svenska hjärtan

Carin Mannheimer hyllades genom sin karriär för sin förmåga att beskriva människors verklighet och för sina kvinnoporträtt – inte minst i Svenska hjärtan.

– Det var starka kvinnor, inga schabloner. Jag såg om den för en 15 år sedan och tyckte att den fortfarande var jätteaktuell, och redan då hade den ju några år på nacken. Den var väldigt fängslande. Det fanns tid att ge rollfigurerna kött på benen, så att säga. Det tycker jag var väldigt fint, berättade Doris Funcke, som spelade Kristina Wallin, för Expressen 2019.

Ett år senare gick Doris Funcke själv bort. Hon blev 78 år.

I Svenska hjärtan medverkade också skådespelare som Per Morberg, Hans Mosesson, Sara Key och Agneta Danielson.

Annons