2:21

Efter reklamen: Linn Wågbergs råd för att bearbeta sorg

(2:21)

Ulla-Carin Lindquist var under många år ett populärt nyhetsankare i SVT:s Rapport, och var en självklar profil i tv-rutan för programmets miljontals tittare.

Men efter en lång och framgångsrik karriär inom public service drabbades Ulla-Carin Lindquist av en ofattbar tragedi, när hon 49 år gammal insjuknade i den obotliga och dödliga sjukdomen ALS. ALS bryter ner kroppens nerver, och gör att man tappar kontrollen över kroppen i allt större grad. Många har hört talas om sjukdomen genom världskända fysikern Stephen Hawking.

Det var efter att under en period ha lämnat Rapport och Sverige för att flytta med familjen till Montreal i Kanada som Ulla-Carin 2003 upptäckte de första symptomen på sjukdomen, med stickningar och domningar i högra armen. Hon och familjen återvände hem till Sverige, och profilen började på Rapport igen. Hon blev allt sjukare, utan att läkarna kunde lista ut vad det rörde sig om – istället uteslöts diagnoser som MS.

Ulf Larssons tragiska död – efter fina orden till kärleken

Diagnostiserades på sin 50-årsdag

Det var först på hennes 50-årsdag, den andra april 2003, som Ulla-Carin Lindquist fick sin slutgiltiga diagnos – hon hade drabbats av ALS. Läkaren konstaterade att hennes lungor bara hade 63 procents kapacitet kvar, och gissade att hon hade mindre än två år kvar i livet.

Läkarna hade fel – det blev mindre än ett år för Ulla-Carin, som till slut somnade in den 10 mars 2004.

Under året som Ulla-Carin kämpade mot sjukdomen hann hon skriva boken Ro utan åror, där hon bland annat skriver om rädslan och sorgen över att veta att hon skulle dö ifrån sin man och sina barn.

Somnade in timmar före dokumentärens sändning

Hennes sista tid i livet filmades också i en dokumentär, Min tid mot kampen. Hennes mål var att hålla sig vid liv tills dokumentärfilmen hade visats på SVT – men bara nio timmar före sändning somnade Ulla-Carin in för gott i sitt hem, omgiven av sin familj.

Ulla-Carin Lindquist i dokumentären Min tid mot kampen.

Youtube.

– Det var viktigt för Ulla-Carin att dö hemma. Det var en fråga om trygghet, sa väninnan Aina Bergvall, journalist på SVT, till Aftonbladet efteråt.

Sanningen om Clownen Manne – upptäckten vid dotterns födsel

Aina träffade sin vän bara dagar före bortgången, och då kunde Ulla-Carin inte längre prata. Istället kommunicerade hon genom att blinka mot ett ark med bokstäver.

– Hon visste att slutet var nära, det rådde det inget tvivel om. Vi pratade om våra barn, om livet.

Efter hennes bortgång har det upprättats en stiftelse i Ulla-Carin Lindquists namn, där pengarna går till ALS-forskning.

Mer läsning

Femina