Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

SVT-programledaren Fredrik Berling tröttnade på rampljuset

08 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT,
På 90-talet var Fredrik Berling en av SVT:s stora programledare, och ledde både Lilla sportspegeln och Bolibompa.
Men efter uppmärksamheten fick profilen nog, och valde att dra sig undan.
– Det kunde jag tycka var ganska hämmande, har han sagt till Expressen.
Annons
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-taletBrand logo
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

Fredrik Berling, idag 57, gick under slutet av 90-talet inte att missa om du kollade på SVT – han ledde alla de stora programmen, främst för barn och unga. Berling var med och startade upp det hyllade Hjärnkontoret 1995, som han var programledare för innan kollegan Victoria Dyring tog över. Han har också varit programledare i både Bolibompa och Lilla sportspegeln på SVT.

Men efter alla framgångar som SVT-profil på slutet av 90-talet och efter millenieskiftet så valde dock Fredrik Berling att dra sig tillbaka från rampljuset framför kameran 2005, när han slutade jobba med tv på heltid. Sedan 2012 har han inte gjort någon tv alls, något han förklarade anledningen bakom i en intervju med Expressen 2019.

Annons

– Jag var rätt trött på att vara så publik och tyckte att det var roligare att träffa människor på riktigt, berättade Fredrik i intervjun, och konstaterade att han kunde känna sig låst:

– Det är ganska lite utrymme för kreativitet, improvisation, egna tankar och idéer. Det kunde jag tycka var ganska hämmande, säger han.

Det gör Fredrik Berling idag

Istället har den populära tv-profilen sadlat om till att främst vara moderator och konferencier på diskussioner, debatter och evenemang. Han har också tagit vidare konceptet från Hjärtkontoret in i ljudboksvärlden.

Fredrik Berling på mingel 2021.

– Jag jobbar också med talarcoachning och jag läser in mycket ljudböcker. Jag gör en hel serie för Storytel som heter ”Kul med koll”, ett slags fortsättning på ”Hjärnkontoret” egentligen. Det är tio minuters ljudböcker om allt mellan himmel och jord, roliga och riktiga fakta. Jag har skrivit om allt från ninjor och tandkräm till tacos och ishockey. Sådant om unga människor är nyfikna på, sa han till Expressen.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons