I SVT:s nya program Tareq Taylors matresa åker den folkkära tv-kocken till Jerusalem med sin pappa och bror, för att återupptäcka faderns gamla hemstad. Men Taylor blir tagen av situationen, och börjar gråta av alla minnen i staden.

Tareq berättar att han har många fina minnen från staden, där han och hans familj tillbringade en del tid när han var barn, men att det också kommer upp trauman kopplade till platsen.

– För mig är Jerusalem förknippat med fara. När jag var liten så åkte vi till Palestina en längre tid, kanske för att bosätta oss, jag vet inte, jag kommer inte ihåg exakta anledningen, men vi var där ett tag. Det är väldigt blandade känslor, jag minns jättemycket värme och glädje från pappas familj. Usch, det är svårt att prata om det, säger Tareq Taylor märkbart berörd i programmet.

Framför allt är det en händelse som etsat sig fast, och kommit att påverka kocken genom livet.

– Det sista minnet jag har av Jerusalem är att vi skulle ta bussen, jag, mamma och min bror Zafer. Men vi kom för sent och missade den bussen, den skulle in till stan. Så vi fick ta nästa. Och när vi kom fram ser vi att den bussen vi skulle varit på, den var utsatt för ett anfall. Den var sprängd. Hade inte vi varit lite sena hade jag inte suttit här i dag, säger han i SVT-programmet.

Tareq Taylor har tidigare berättat om den hemska upplevelsen i SVT:s Sommaröppet.

– Det var skrikande människor och panik överallt. Hade vi inte missat den bussen hade inte jag suttit här i dag, berättade han där.

I en intervju med Expressen konstaterar han att barndomstraumat är anledningen till att han i lumpen ansökte om vapenfri tjänst.

– Den incidenten och platsen har varit förknippat med något som varit farligt, och låg till grunden att jag sökte vapenfri tjänst, när jag var med i lumpen. Har man upplevt något relaterat till krig tar man nog gärna avstår till det, om man har möjlighet.

Läs mer:

Tareq Taylors stöd från frun under tuffa motgången: "Ny tillvaro"

Här är vinnaren av Decenniets mästerkock

Här är alla deltagare i Stjärnorna på slottet 2020