Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Taylor Swift tangerar Whitney Houstons rekord

08 sep, 2020 
AvElin Jonsson
FotografTT
Whitney Houston och Taylor Swift.
Under stort hemlighetsmakeri producerade artisten Taylor Swift sitt senaste album Folklore under våren. Skivan släpptes nu i somras och har sedan dess gjort braksuccé.
Och nu är hon nära på att gå om framlidna ikonen och divasångaren Whitney Houston – som just nu är den kvinna som i flest veckor legat etta på Billboard-listan.
Annons
De bästa musikvideorna under 2020Brand logo
De bästa musikvideorna under 2020

”Det mesta som jag hade planerat för sommaren har ställts in, men en sak som jag INTE hade planerat för har hänt”, avslöjade popstjärnan Taylor Swift, 30, strax innan hon plötsligt släppte sitt åttonde studioalbum Folklore i slutet på juli. Albumet hade hon spelat in under sin självisolering i samband med pandemin, utan att ha yppat ett ord om den nya skivan blev det en glad överraskning för alla hennes fans.

Folklore ett mer avskalat projekt än hennes tidigare poppiga album. Den här gången har hon influerats av amerikansk bluegrass och vismusik. På Twitter förklarade stjärnan själv att albumet är ett resultat av hennes ”skenande fantasi i isoleringen”.

”Jag har berättat dessa historier efter bästa förmåga med all den kärlek, förundran och nyckfullhet de förtjänar. Nu är det upp till er att föra dem vidare”, skriver hon till fansen.

Delar första platsen med Whitney Houston

Överraskningsskivan har gjort en massiv succé och just nu toppar hon Billboard-listan för sjätte veckan i rad. Vilket betyder att hon totalt toppat listan i hela 46 veckor med alla hennes album. Och med det är hon nära att slå ut Whitney Houstons rekord på den ärofyllda albumlistan – då vår framlidna sång-diva Houston är den enda kvinnliga artist som toppat listan så många veckor. Om det håller i sig så blir Taylor Swift möjligen nummer ett redan nästa vecka.

Annons

Billboard-listan är en hitlista där de 100 för tillfället populäraste låtarna i USA presenteras. Den baseras både på försäljningssiffror och på spelningar i radio och publiceras varje torsdag i musiktidskriften Billboard. Listan startades 1958.

Taylor Swift kan klå The Beatles

Dock behöver superartisten Taylor Swift hänga sig kvar som nummer ett på listan i 86 veckor till för att gå om The Beatles, som sammanlagt legat etta i hela 132 veckor med 19 olika album.
Swift är tillsammans med The Beatles den enda artisten någonsin med fem olika album som toppat listan i minst sex veckor!

Även om Taylor skrivit låtarna och producerat albumet under största hemlighetsmakeri har hon kunnat involvera en hel del andra artister och låtskrivare, vilka hon tackar i skivans presentation. Bland dem som hon nämner finns den välkända singer-songwritern Bon Iver. Hon hade även nära samarbete med musikern Aaron Dessner i bandet The National. Men detta till trots kom albumet att överraska många, till och med hennes skivbolag:

Annons

– Ingen, inte ens hennes skivbolag, kände till något om det förrän några timmar innan det släpptes. För någon som har varit i strålkastarljuset i 15 år var det befriande att ha det utrymmet och kunna arbeta på egna villkor. Hon förtjänar det, berättade Aaron Dessner till Pitchfork i samma veva som albumet släpptes.

LÄS MER:

Annons