ulrika jonsson
Ulrika Jonsson – 5 saker du inte visste om kändisen
0:51

Efter reklamen: Ulrika Jonsson – 5 saker du inte visste om kändisen

(0:51)

Slå på ljud

Ulrika Jonsson slog igenom som väderpresentatör i TV3 och under 90-talet tog karriären fart med programledarjobb i framför allt Storbritannien. Tidigt 00-tal bekräftade Ulrika att hon hade haft en affär med engelska fotbollslandslagets tränare Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, varpå hennes värld vändes upp- och ned då Ulrika blev ett namn att räkna med i brittiska skvallerpressen.

ulrika jonsson

Ulrika Jonsson ledde många stora produktioner på 90-talet, här är hon fotograferad 1995.

Idag har stormen lagt sig och Ulrika syns som kolumnist i brittiska tabloiden The Sun. Aftonbladet rapporterar nu att det är på denna plats hon själv berättar om en fråga som på senare år blivit högaktuell för henne – klimakteriet.

Skådespelerskans akne var dold sjukdom: Attackerat mig inifrån

Kilon smög sig på från ingenstans

Ulrika skriver i sin kolumn att hon skäms över hur lite hon tidigare har känt till om klimakteriet, den kvinnliga övergångsåldern då mensen upphör och kroppens hormonbalans förändras. För Ulrikas del startade det vid 46-årsåldern. Hon var då mamma till fyra barn och började sakta att lägga på sig kilon. Ulrika beskriver hur viktuppgången kom som från ingenstans, för hon både åt och tränade så som hon alltid hade gjort. Detta, insåg hon senare, var ett tidigt tecken på att hon kommit in i klimakteriet.

Ett annat tidigt tecken var hur hon började glömma bort ord mitt i meningar.

”Det störde mig verkligen. Jag tappade ord mitt i en mening. I mitt huvud kändes det som att jag hade ett totalt mörker framför mig”, skriver Ulrika.

Minns du Ulrika Jonsson? Så lever TV3-profilen idag

Glömde bort vad hon höll på med

Hon började även glömma bort varför hon hade gått in i ett visst rum eller varför hon gått upp för trappan hemma i huset. I vilket ärende hon tagit sig från en punkt till en annan. Stressen över minnesförlusten ledde i sin tur till svåra panikångestattacker.

”Ångesten omslöt mig helt och gjorde att mitt hjärta rusade och att mitt sinne bombades av negativa och panikartade tankar – så mycket att jag nästan tappade andan. Jag trodde att jag var i ett tidigt stadie av demens”, förklarar hon.

Det var först när Ulrika vågade börja prata om sina upplevelser med en vän som det gick upp för henne att det hon gick igenom absolut var symptom, men på någonting helt annat än demens. Vännen sa:

”Nej hjärtat, det låter som att du hamnat i klimakteriet”.

Knepet bakom Jennifer Lopez skönhet som du har hemma i köket

Stjärnan: Därför behöver män också ökad kunskap

Ulrika Jonsson har varit gift tre gånger och har fyra barn. Här är tre av dem på premiär med mamma 2010.

Varför Ulrika nu valt att prata om sina erfarenheter, skriver hon, är för att andra kvinnor ska slippa de skamkänslor hon själv bar på under så lång tid.

”Mina damer och herrar, klimakteriet är en viktig fråga för oss alla”, skriver hon.

”Jag vill att mina barn ska förstå hur det är att gå igenom detta för mina flickor kommer behöva genomlida det, och mina pojkar kommer tveklöst att komma i kontakt med det”, skriver Ulrika.

”Skulle det inte vara ljuvligt om vi alla kunde göra klimakteriet till en viktig fråga?”, avslutar hon sitt resonemang.

Källa: The Sun, Aftonbladet

Foto: TT

Mest läst