Träd som blommar tidigt.
Enkla grönsaker att odla på balkongen
1:37

Efter reklamen: Enkla grönsaker att odla på balkongen

(1:37)

Slå på ljud

Tidigt fyrverkeri

Hybridtrollhasseln.

Lättskötta, generösa och alldeles underbara.

Shutterstock/TT

Det finns flera namnsorter av hybridtrollhasseln, den här heter ’Jelena’.

Hybridtrollhasseln, Hamamelis x intermedia, blommar riktigt tidigt. Den kan slå ut sina spretiga, doftande blommor redan i december om vädret är milt. Blomman tål kyla. Blir det kallt stannar blommorna upp och fortsätter utvecklas när det blir varmare. Trivs bäst i halvskugga, men klarar sol. Jorden ska vara humusrik, lite sur och väldränerad. Växten får fina höstfärger.

Höjd: 3–4 m och lika bred.

Zon: 3.

Härligt blickfång

Blodplommon.

Underbart vacker färgkombination.

Shutterstock/TT

Färgkombinationen med de röda blommorna och de mörka bladen är fantastisk.

Blodplommon, Prunus cerasifera ’Nigra’, har ett vackert mörkt purpur­färgat bladverk som är lite metallglänsande. Blommar med massor av mörkrosa blommor i april–maj. Trädet är inte så stort och passar i många trädgårdar där det blir ett fantastiskt blickfång. Ska helst stå så soligt som möjligt för blomningens skull. Trivs i djup, näringsrik jord som kan hålla fukt. Får små röda frukter på hösten.

Höjd: 3–5 m.

Zon: 3.

Så lyckas du med din kryddträdgård – bästa knepen

Gammal goding

Forsythian.

Lyser upp i solgult också mulna dagar.

Shutterstock/TT

Forsythian är vårens färgstarkaste växt när den lyser med sina gula ­blommor.

Forsythia, Forsythia x intermedia, får mängder av citrongula blommor i april–maj. Den har länge varit en av våra vanligaste trädgårdsbuskar. Det är inte svårt att förstå varför eftersom den är lättodlad och blommar fantastiskt mycket under ganska lång tid. Den klarar olika lägen men trivs bäst på en solig plats i näringsrik och väl­dränerad jord. Det går bra att driva kvistar från växten i blom inomhus redan i januari.

Höjd: Ca 2 m men det skiljer mellan olika sorter.

Zon: 3.

Vit romantik

Pärlbuske.

Pärlbuske i full blom.

Shutterstock/TT

När pärlbusken slår ut blir de mjuka, sirliga grenarna helt översållade av vita blommor.

Pärlbuske, Exochorda ’The Bride’, har knoppar som är som pärlor på en tråd. Grenarna är sirliga och vackert böjda. Blomsterprakten är fantastisk när de små runda knopparna slår ut och blommorna fyller grenarna i maj–juni. Blommar bäst i soligt läge men klarar också lätt skugga. Jorden ska vara näringsrik och väldränerad. På hösten får busken fina frö­ställningar som ser ut lite som stjärnanis.

Höjd: 1,5 m.

Zon: 3.

Lysande i gult

Yulanamagnolia.

Stor fin magnolia.

Shutterstock/TT

Blommorna på ’Yellow River’ bleknar vartefter de slår ut. Men längst ned på kronbladen behålls den gula färgen.

Yulanmagnolia, Magnolia denudata ’Yellow River’, slår ut sina 10–15 cm stora, vaniljgula blommor i maj–juni. Den blommar på bar kvist och blommorna har en härlig, fruktig doft. Blommar lite senare än andra magnolior och har därför större chans att inte få frostskador på blommorna. ’Yellow River’ växer långsamt och passar därför bra i små trädgårdar. Trivs i lätt sur jord i soligt till halvskuggigt läge.

Höjd: 3–4 m. Bredd 2–3 m. Kan stammas upp till ett träd.

Zon: 3.

Ljuvliga doftpaket

Luktolvon.

Luktolvon sprider en god doft omrking sig.

Shutterstock/TT

De runda, vitrosa blomställningarna hos luktolvonet sprider en underbar doft på våren.

Luktolvon, Viburnum carlesii ’Aurora’, får vitrosa blommor i mitten av maj. De sitter i kupolformade blomställningar. Som namnet säger doftar de mycket och gott. Buskarna trivs i både sol och halvskugga. Busken, som har ett rundat växtsätt passar, bra som solitär. Planteras i näringsrik, fuktighetshållande och väldränerad jord. Bladen får vackra röda höstfärger.

Höjd: 1,5 m och lika bred.

Zon: 4.

Stjärnfloristens bukettknep – guide steg-för-steg

Fler fina träd

1 Överdådig blomsterprakt

Rosenprakttry finns i massor av vackra varianter med olika färger på blommorna, här en rosa.

Rosenprakttry.

Rosenprakttry finns i många olika varianter och färger.

Shutterstock/TT

Rosenprakttry, Weigela florida, tillhör inte de tidigaste att slå ut men kommer med en kaskad av blommor i maj–juni. Den finns i många sorter som har olika färger på blommorna och blommar olika länge. En del sorter kommer med blommor, om än sparsamt under hela sommaren. Lättodlad och tålig buske som ska växa i väldränerad jord. Den trivs bäst i sol men klarar också halvskugga.

Höjd: 2,5–3 m.

Zon: 3.

2 Blommor & bär

Bärhäggmispeln ger dubbel glädje. Blomsterprakt på våren och goda bär på hösten.

Bärhäggmispeln.

Bärhäggmispeln ger vackra blommor på våren och smakrika bär till hösten.

Shutterstock/TT

Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia, får rikligt med vita blommor i maj. De utvecklas från rödlila till blå bär under sommaren. Bären kallas också saskantoonbär och är goda att äta både råa och tillagade. Växten är lättodlad. Den ger bäst skörd om den får stå i full sol. Kan både växa som solitär och planteras som häck, friväxande eller klippt. Får fin höstfärg i rött eller gult beroende på sort.

Höjd: 2,5–3 m och bredd 1,5 m.

Zon: 6.

3 Solgul stjärna

Körbärskornellens blommor är små, doftande och stjärnformade. De växer i runda knippen.

Körbärskornellens.

Körsbärskornellens blommor växer i runda knippen och är stjärnformade.

Shutterstock/TT

Körsbärskornellen, Cornus mas, får iögonfallande lysande gula och härligt doftande, små stjärnformade blommor som växer i runda knippen på bar kvist i mars–april. På sensommaren bildar växten ätliga röda frukter som liknar körsbär. Växtens löv blir rödbruna på hösten. Trivs i väldränerad, näringsrik och fuktig jord. Läget ska vara soligt och gärna skyddat för kalla vindar. Kan stammas upp till träd.

Höjd: 4–6 m.

Zon: 3–4.

4 Ljuvligt fluff

Så får du till vacker vårträdgård – oväntade knepen

’Accolade’ är ett tåligt prydnadskörsbär som blommar redan i april.

Accolade prydnadskörsbär.

Prydnadskörsbärs Accolade blommar redan i april.

Shutterstock/TT

Prydnadskörsbär, Prunus ’Accolade’ får överdådiga skyar av vitrosa halvdubbla blommor i april. Det är tidigt för att vara ett körsbär. Blommorna hänger nedåt på ett virrvarr av långa grenar. Växer det fritt får trädet grenar som sitter lågt. Det går också att stamma upp trädet så att grenarna bildar ett tak som hos de älskade träden i Kungsträdgården i Stockholm. Planteras soligt i näringsrik jord.

Höjd: 3–5 m.

Zon: 3.

Mest läst