När vi nu summerar 2015 som stylingår, vad är det som sticker ut i hemmen? Den frågan ställde Hemnets Emma Priwin till flera stora bloggare och experter. De passade också på att sia om nästa års trender.

Pion-5-700x466

Foto: Flowers & Feasts

Den gröna vågen talades det om på 70-talet när många människor lämnades städerna för att flytta ut på landet. År 2015 kan man tala om en grön våg i form av växtlighet som flyttade in i hemmen.

Ofta var det stora, lite slarvigt sammansatta buketter, och växter som blev allt större. De var inte lika förpassade till fönsterbräden utan fick ta plats i rummen, och på golven.

Johanna Bradfordlovelylife.se/tantjohanna

 

Foto från Idamagntorn.femina.se

Foto från Idamagntorn.femina.se

Tavelväggen är en annan del som vi kommer minnas från 2015. Den fick gärna innehålla en variation av ramar och bilder, prints och gamla oljemålningar från någon loppmarknad.

Anette Gustafsson Greiff, inredningshjalpen.com

 

linum-monroe-synnovemork-flossa-kasthall-matta-700x739

Foto: Linum Design

Grått är det nya vita. ”Vitt och fräscht” är en modern klassiker när det kommer till svenska hem, men frågan är hur länge det kommer leva kvar. Vi ser redan mycket mörkare toner i hemmen, och grått har tagit platsen som allsmäktig.

Sarah Widman, sarahwidman.se

 

Foto: Kvänum

Foto: Kvänum

– Vi ser mycket naturliga material. Trä har kommit tillbaka, skinn och läder. Men det är ju inte vad som är trendigast över lag, utan det är vilka trender och tendenser vi ser på Hemnet, säger Emma Priwin på Hemnet.

Foto: Williams Sonoma

Foto: Williams Sonoma

Och det vi ser på Hemnet är inte alltid det allra senaste.

– Till exempel carraramarmor kan jag känna att det var ett par år sen det var inne, men om jag pratar med dem som inte läser alla bloggar och så vidare så kommer det lite mer nu. Hemnet är ett stycke nutidshistoria som visar trender som kan funka att leva i just nu.

Foto: Åsa Sjöström/FEMINA

Foto: Åsa Sjöström/FEMINA

Gällande 2016 tror de insatta framförallt på två saker: blått, och stora, gärna mönstrade, mattor. Blått, och kanske även rosa, kommer att gå igen i det mesta, och mattorna kommer att få ta mer plats och breda ut sig mer än tidigare.

Ulrika Randal, lovelylife.se/seventeendoors

 

AV JOEL LINDE

 

Missa inte att läsa:

Inred med 2016 års trendfärg
Ge IKEA-byrån nytt liv med läderhandtag
2016 års trenddetalj i inredningen