Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Catarina skapade sin egen drömträdgård – avslöjar knepen!

20 jul, 2022 
AvJosefin widell hultgren
Fotografjosefin widell hultgren
Catarina trädgård.
Efter skyhöga offertförslag från trädgårdsanläggare tog Catarina Ekberg saken i egna händer. Flitig research och frågvisa besök på plantskolor gav resultat. Nu omfamnas familjens minimalistiska ­Limhamnsvilla av fägring genom hela säsongen.
Annons
Så får du en grön och frodig gräsmattaBrand logo
Så får du en grön och frodig gräsmatta

Ljuvligt uppvuxna trädgårdar finns det gott om i Malmös trivsamma Limhamnskvarter. Mängder av charmigt knotiga äppelträd, enorma rosenrabatter och välvårdade uteplatser syns vid promenader mellan villorna.

Catarina Ekbergs dröm om en egen trädgård var ett av skälen till den flitiga husjakt som pågick i många år innan hon och maken Tobias hittade rätt.

Catarina Ekberg

Gör: Catarina jobbar med projektutveckling på Ica Fastigheter och Tobias driver företag inom brand- och riskrådgivning.

Familj: Maken Tobias och barnen Tova och Leo.

Bor: I en nyrenoverad 1960-talsvilla på Limhamn, i Malmös utkant, Skåne. Trädgården på 600 kvm fick nytt liv 2016, efter att familjens hus färdigställts.

Växtzon: 1.

Favoritväxter: Silverpäron, blomster­kornell och ­japansk lönn.

Roligaste trädgårdssysslan: Att påta och njuta av allt vackert.

– 2015 fann vi renoveringsobjektet som passade oss. Vi hade tydligen cyklat förbi detta hus varje dag i tre års tid, utan att lägga märke till det, berättar Catarina.

Med kontraktet i handen var nu hennes blomstrande framtidsvision nära. Men skulle kunskaperna räcka till när målbilden formats av en pedant utan odlingsvana? Tidigare hade Catarina enbart skött växterna kring bostadsrättens gemensamma utemiljö, men nu skulle hon få fria tyglar att möblera fram en oas – precis efter egna önskemål. Deras första trädgård på 600 kvadratmeter skulle bli harmonisk, lekfull, lättskött och vacker året om. Så var planen.

Annons
Catarina Ekbergs.
Catarina Ekbergs.

Efter en intensiv renoveringsperiod längtade hon efter att få sätta fingrarna i jorden.

– Intill ett sådant minimalistiskt hus som vi har, krävs en riktigt prunkande trädgård. Det har varit grunden till vår idé från första början, säger Catarina.

Och prunkande var det i och för sig redan vid ­inflyttningen, men allt var en salig röra utan struktur. Hela tomten var välfylld av olika sorters bärbuskar, oändliga mängder vinrankor och ett magiskt stort mullbärsträd som sträckte sig över mot grannarna.

Annons
Altan med växter och sittplats.
Tobias har själv ritat trädäcken, lagt ut be­vattningssystem och gjort ­grovplaneringen av trädgårdens terrasser och plattsättningar. Trädäckets trappa fungerar fint som bänk. Härifrån får man utsikt mot trädgårdens stora valnötsträd och trollhasseln som fanns på plats när familjen flyttade hit. Intill bordet finns en ­grillplats, välplacerad bakom ­plankväggen, ­smakfullt ­integrerad med trädäcket. Sluttningens rabatt består bland annat av ­japansk lönn, buxbom, kantnepeta, hortensia, ­rudbeckia och alunrot.

– Det var ganska murrigt och mörkt så hela mullbärsträdets grenverk blev det första vi plockade bort, trots att just detta träd var favoriten hos det äldre paret som bott här tidigare. Men tyvärr skulle bären medföra fläckar på både sandstenen som vi lagt och på barnens kläder, så det blev helt enkelt inte praktiskt, berättar Catarina.

Stammen som står kvar har i dag förvandlats till ett lekträd med klätterrep och soldrivna ljuslyktor.

Staket med växter framför.
Den snygga kombinationen av blodplommon, trädpion, smällspirea, vipphortensia, silverpäron och vit rudbeckia pryder trädgårdens entrésida. Plattsättningen består av indisk sandsten.

När allt grönskande överflöd rensats bort var det dags för växtval. Trots att denna process var både intressant och lustfylld för Catarina, var frågelistan för lång. Det blev dags att ta in professionell hjälp.

Annons

– Vi funderade kring vintergrönt och underhållsfritt, men mina kunskaper saknades om vad som skulle passa bäst här, och vilka av dessa växter som i så fall skulle trivas i just söderläge. Entrésidan var extra viktig att få till, detta är synen vi möts av varje dag när vi kommer hem. Vi ville även addera någon lekfull form, kanske en slingrande rabatt.

Vipphortensiorna ’Limelight’ och ’Magic Candle’.
Vipphortensiorna ’Limelight’ och ’Magic Candle’ lyser upp extra snyggt intill mörkbladiga grannväxter. Här syns blodröd smällspirea som varvats mellan varannan planta i rabatten.

Tobias och dottern Tova byggde en modell av rabattens nya form, precis som de gjort även när huset planerades. Familjen beslutade sig för att anlita en trädgårdsfirma, men offerten gick långt över Catarinas budget, trots tydlig målbudget från början.

Annons

– Ett företag ville ha fyrdubbelt mer än jag beräknat. Så till slut valde jag att ta tag i arbetet på egen hand, och tänkte: Hur svårt kan det vara?

Växt på altanen.
– Jag har behov av harmoni. Vipp­hortensior och allium återkommer i flera sektioner här för ett fint flöde genom alla delar, säger Catarina som själv kallar sig perfektionist.

Vid planeringsskedet kom plantskolorna till stor hjälp. Där fanns all den expertis som Catarina själv saknade.

– Jag beskrev vilken känsla jag var ute efter och fick råd om vad som skulle passa. För mig som amatör är det omöjligt att kunna allt rent tekniskt, men hela processen har varit oerhört lärorik, berättar hon.

Annons

Inspirationen har hittats såväl i vännernas trädgårdar som på allmänna platser, stadsträdgårdar och plantskolor.

Träd med lekplats.
Det stora mullbärsträdet sträckte sig från början ända in mot grannens tomt och skuggade en stor del av trädgården. Grenverket klipptes bort och stammen blev i stället grunden för barnens klätterlekar.

– Jag tokgooglade också galet mycket, och skannade av både Instagram och Pinterest. Men framför allt var det Malmö Garden Show som gav mig mina första idéer till växtval. Där föll jag för japanska lönnar, buxbom, allium och höstsilverax. Jag fotade, sparade ner och körde kombinationen rakt av.

Catarina är nöjd med resultatet, trots att hon tagit bort fler av trädgårdens ursprungsväxter än planerat.

Annons
Växter i en rabatt.
Framsidans lekfullt slingrande rabatt har skapats med hjälp av torvblock samt en avdelande gång av täckbark mellan plantorna. Här växer vit rudbeckia, vit lavendel och olika grässorter som tuvrör, ­glansälväxing, höstälväxing och hakonegräs.

– Allt passade ju inte ihop med mina nya sorter. Jag är perfektionist och har stort behov av en röd tråd och harmoni omkring mig. Jag vet även att det skulle ha varit lättare att börja med arbetet kring en viss avdelning, för att sedan styra upp en rabatt i taget. Men jag behövde se lavendeln och vipphortensian återkomma i sektioner och uppleva själva flödet.

En upphöjd rabattslänt gör ett effektfullt intryck då växterna synliggörs bättre tack vare nivåskillnaden. Ett nätt träd eller en buske bidrar med ytterligare höjd bland sluttningens lägre vegetation. Mellan familjens två altaner fanns en naturlig kulle som Tobias och Catarina valde att behålla. En rhododendron och krypande silverarv fick stå kvar, men nu har perenner, träd och buskar fyllts på allt eftersom.

Annons
Silverpäron.
Under blomsterbänkens silverpäron lyser vitblommande kyndel som ett fluffigt moln.

Resultatet blev en både väldesignad och lättskött rabatt där perennerna nu efter några säsonger vuxit ihop, och ogräset därför fått svårare att etablera sig mellan plantorna. Målet var en avdelning som skulle upplevas vacker året runt. På våren njuter Catarina av kullrabattens lila allium, silverarv och blommande rhododendron. Under försommaren blommar pioner och kantnepeta följt av hortensia och rudbeckia. Kantnepetan blommar två gånger om man klipper ner den efter första blomningen. Japanska lönnar, funkia och alunrot tillför skönhet hela trädgårdssäsongen. Rabatten är även vinterfin tack vare ständig grönska från silverarv, rhododendron och japansk kryp-en.

Annons

Även om alla bitar fallit på plats kring huset, väntar nya projekt runt hörnet. I år ska trädgården förgyllas av härligt höga, vajande pampasgräs.

Fikonträd.
Fikonträdet har fördubblats i storlek sedan inflyttningen. Det trivs i sin soliga hörna intill planket i söderläge och förser familjen med 150–200 fikon varje säsong.

– Jag vill ha en riktigt grönskande oas. Nya växter ska få smyga in i krukor på uteplatserna, lite utifrån mitt humör tror jag, säger Catarina. Men i första hand ska vi tillåta oss att bara njuta av allt.

I framtiden drömmer Catarina om ett litet ­orangeri.

– Det blir nog tyvärr inte förrän barnen tröttnat på studsmattan – först då får jag mer yta att fylla upp med nya förvandlingar.

Annons
Fikonträd.
Stora delar av fikonskörden brukar kokas till marmelad eller serveras stekt till grillad lax.

Catarinas fyra lärdomar

1. Automatisk bevattning underlättar på flera sätt. Under de första två åren vattnade Catarina varje kväll. Men sedan Tobias fixat ett heltäckande system är det bara att trycka på en knapp på tele­fonen. Som en bonus­effekt kan riklig och tidig vattning på våren minska risken för bladlöss under sommaren.

2. Många plantor växer mycket snabbare än man kan tro. Vissa ”långsamtväxande” buskar som Catarina köpte fördubblades snabbt i storlek. Även de perenner och gräs som planterades i mängder för att uppnå en tät grönska ­behövde snart gallras.

Annons
Familjens grillplats.
Familjens grillplats är belägen på terrassen, två meter ovanför den övriga trädgården. Tobias står bakom konstruktionen som skapats av restvirke från altanbygget. Överblivna takplattor har använts till stänkskydd och arbetsyta.

3. Man måste våga testa! Allt går att byta ut om det inte blir bra. De flesta plantor kan enkelt omplaceras om grundidén inte var den bästa.

4. En stor trädgård kräver en stark rygg – och mycket tid. Det är ganska arbetsintensivt med trädgårdsarbete, framför allt på våren när allt ska preppas.

Sittplats på altan.
På altanen står en flikbladig japansk lönn i kruka. De mörka bladen skimrar vackert i kvällsljuset, vilket Catarina uppskattar som vy genom sitt köksfönster. På bordet, som Tobias själv byggt av sibirisk lärk, står en blommande näva.

Catarinas ­favoritväxter

För praktfulla färgskiftningar och tydligare kontraster föreslår Catarina fler mörkbladiga växter jämte silvergrönt i trädgården. En god placering av blodröda plantor är platser dit kvällsljuset når. I rätt ljus kan färgmagi uppstå.

Annons

Effektfulla mörka

Blodfläder, Blodplommon, Höstsilverax, Japansk blodlönn, Rödbladig alunrot, Rödbladig perukbuske och Smällspirea.

Blomsterbänk.
Längs grillplatsens terrass sträcker sig en upphöjd blomsterbänk där barrväxter varvats med blommande örter. Här lyser perovskia mellan låga tallbuskar.

Silvertonade

Silvertonade växter är Catarina särskilt förtjust i. Dessa silvriga nyanser medför ett lugn och har en förmåga att framhäva andra färger eller skapa skimmer ihop med vita blommor.

Blåsvingel, Lammöron, Lavendel, Salvia, Silverarv och Silverpäron.

Övriga favoriter

Allium, Blomsterkornell (både ’Milky Way’ och ’China Girl’), Buxbom, Glansälväxing, Hakonegräs, Japansk lönn, Klematis, Lampborst, Rudbeckia, Silverpäron, Vipphortensia och Ädelcypress.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons