Det krafsande ljudet från en ståludd som dansar över ett papper. Den lite unkna doften från äkta tusch. I sin luftiga ateljé i det gamla magasinet vid tågstationen i Leksand står kalligrafen och konstnären Ylva Skarp barfota bakom ett högt ritbord och tecknar. Oftast arbetar hon på golvet, med blad utspridda över 60 kvadratmeter balanserar hon gärna runt barfota och hukar sig ner än här, än där, för att lägga på nästa lager tusch, akvarell eller gouache.

Ylva Skarps ateljé

Ljuset är magiskt och balkar, bjälkar och pelare ger ett coolt intryck.

Lisa Björner

– Jag jobbar ofta på minst tio saker samtidigt. Just nu är det mycket färg – det har varit riktig färgkavalkad här. Ibland är det mer svartvitt, det går i vågor, berättar Ylva och svänger med armen mot en vägg fylld av målningar där det inte finns en enda bokstav. De flesta förknippar henne med skönskrift och bilder med kalligrafisk text, men sanningen är att Ylva arbetar med många olika sorters uttryck.

Unik kalligraf

– Det alltför perfekta tilltalar mig inte och konstnärlig frihet är viktigast för mig. Jag vill testa nytt hela tiden och inte hamna i ett fack, säger Ylva bestämt.

Ylva Skarp kalligraf ateljé

En kalligraf måste prova sig fram.

Lisa Björner

Troligtvis är det den inställningen som gjort henne till en unik kalligraf som sällan tar styrda uppdrag som till exempel diplom och bokomslag, vilket annars är det vanliga. När hon arbetar med kalligrafin blir bokstäverna och orden mer till bild än text. Samtidigt är det genom kalligrafin hon kan göra verk som känns aktuella, som fångar upp strömningar eller innehåller mantran som tilltalar människor här och nu.

Nätet och sociala medier är viktiga försäljningskanaler och varje fredag kan vi se Ylva göra ett nytt original som oftast säljs omedelbart till någon lycklig följare på Instagram, med texter som ”Tillsammans” och ”You never forget a person who came to you with a light in the dark”. Under pandemin har hon även skapat personliga hälsningar som hon skickat på beställning och när hon förra året satt på ett tåg och såg dokumentären om Josefin Nilsson gick hon snabbt från tanke till handling, direkt från hjärtat ut i handen.

Ylva Skarps ateljé

Ylva älskar rymden och ljuset i sin nyinredda ateljé. På frilagda takbjälkar hänger lampor av rispapper.

Lisa Björner

– Den drabbade mig och jag skrev den självklara texten ”Älska mig för den jag är” och publicerade på Instagram. Det formligen exploderade. Så många ville köpa, berättar Ylva som skänker pengarna de tryckta bladen inbringar till kvinnoföreningen Unizon.

Ylva Skarps ateljé

Teckningar hänger på tork i rad efter rad.

Lisa Björner

Sedan hon förra våren flyttade in i den nya ateljén vid stationen i Leksand och ungefär samtidigt fick ett värdefullt tillskott i sitt team, upplever Ylva att hon fått en nytändning.

– Hela året har jag varit väldigt produktiv. Jag älskar att låsa in mig och arbeta halva nätterna och det är i ateljén jag ska vara. Det var aldrig min dröm att driva företag men det blev ett måste när jag kom tillbaka till Sverige från London med min utbildning. ”Oj, ingen vill visst anställa en kalligraf i Sverige …”

Har egen butik i Leksand

Ylvas affärsverksamhet tog fart när hon öppnade butik i sitt förra hem, på en gård utanför Leksand. Hennes vitmålade brädor med text på gjorde succé och butiken blev ett självklart stopp för många som hade vägarna genom Dalarna.

ylva Skarps ateljé

När Ylva trillade över träklossar, restmaterial från det lokala sågverket, såg hon genast möjligheten att göra ljusstakar.

Lisa Björner

– Men den idén gick inte att ta vidare, jag blev snart kopierad och det blev i längden ohållbart att ha butik hemma. Jag älskar ju att ha glada kunder, men folk dök upp alla möjliga tider på dygnet och ville handla eller bara titta.

Ständigt nya projekt

Nu är det 15 år sedan hon började arbeta på papper i stället för trä. Ibland blir det också projekt i andra material men Ylvas stil känns alltid igen, oavsett om det är en kudde, en kaffekopp eller ett japanskt papper som hennes pennor och penslar snuddat vid.

Ylva Skarp

Gör: Kalligraf och konstnär med ateljé och butik i Leksand. Utbildad kalligraf och bokbindare vid Roehampton Institute.

Ålder: 50 år.

Bor: I Leksand.

Läs mer här:

Därför är ljusstaken med de tre vise männen årets snackis

Nu släpps hemliga samarbetet med Ben Gorham och Ikea

Kika in Danijela Pavlicas Östermalmslägenhet