Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest
1:30

Efter reklamen: Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest

(1:30)

Slå på ljud

Larissa och Peter var nyss färdiga med renoveringen av sitt 1930-talshus när de satte sig ner och tittade på varandra och frågade: Vad ska hända nu? Och de kom fram till att hur mycket de än gillade sitt nyrenoverade hus så längtade de faktiskt ut på landet, till frisk luft, öppet landskap och möjligheten att åka skridskor utanför dörren.

Stallet byggdes om till hus Femina utsikt

Vackra vintervyer bland åkrar och kanaler i byn Kockengen.

Peter hittade en bondgård från 1870 i byn Kockengen i provinsen Utrecht som var till salu. Och tog med Larissa dit och precis som klyschan låter ”föll” de för både den och läget.

Stallet byggdes om till hus Femina matbord frilagda bjälkar

Där matbord och kök numera är var tidigare kornas ladugård. De vackra bjälkarna var självklara för paret att spara. Golvet är putsad betong och bordet är ett hemmabygge, byggt av plankor som blev över när paret byggde om.

–Charmigt ställe med stall, gröna, vackra omgivningar och en cykeltur på bara en kilometer till ungarnas skola avgjorde saken. Att det sedan skulle bli två års renoveringskaos är en annan historia, säger Larissa med ett skratt.

Stallet byggdes om till hus Femina soffa

Soffan i vardagsrummet hittade Larissa i en monter på inredningsmässan Maison Objet i Paris för flera år sedan. Hon skulle bara ha den. Grått och rosa gör sig mot de putsade kalkväggarna och taket i trä. Höjden i rummet är slående.

– Vi växte båda upp i det här området: jag kommer från De Meern och Peter växte upp i Wilnis, så vi visste vad vi gav oss in på. Kockengen är ursprungligen ett bondesamhälle. Och ändå är det bara en halvtimme till Amsterdam och en halvtimme till Utrecht. Det är en by där alla känner varandra och hälsar.

Stallet byggdes om till hus Femina inbyggd soffa

Brashörnet. Paret har öppna spisen tänd varje dag på vintern. Det här hörnet är barnens favorit, här sitter de gärna uppkrupna. Larissa och Peter har designat utförandet.

Eftersom det bedrivits gård med djurhållning i många år satt dofterna kvar. Där sovrummet nu är kunde man känna lukten av korna. Och det är faktiskt det gamla stallet som numera är deras hem.

Karl Fredriks nya hus på Österlen – se första bilderna

Det gamla stallet blev ett hem för fyra

– Vi tog hjälp av tre arkitekter för att komma fram till hur vi skulle skapa ett hem för fyra i stallbyggnaden. Vi behöll den gamla trästrukturen, resten rev vi ut. Vi byggde nya väggar, la nytt tak, nya golv, gjorde om all el. Det är i princip ett helt nybyggt hem.

Stallet byggdes om till hus Femina trappa

En nybyggd trappa leder upp till sovrumsavdelningen. I det här hörnet stod tidigare mjölktanken! Tavla av Anne ten Donkelaar, lampa, Tom Dixon.

Det var viktigt för Peter och Larissa att det skulle vara autentiskt gjort med hänsyn till äldre tiders arkitektur men också att det skulle vara ett funktionellt och vackert hem för en barnfamilj.

Högt i tak och frilagda takbjälkar

Gran, buketter och ombonat med textil när floristen firar jul – häng med in

– Det är klart att vi kunde ha satsat på vita väggar och hypermodern inredning, men det skulle ha känts som vilket hus som helst. Nu är det tydligt att vi bor i ett gammalt stall. Man kan nästan ana hur spiltorna såg ut. Och det blev så bra med färger, frilagda bjälkar och höjden som vi tog till vara, säger Larissa.

Stallet byggdes om till hus Femina badrum

Den gamla ostkällaren är nu ett luftigt badrum med golv och väggar i original. Badkar från Baden van Hout, dusch, Dornbracht.

För att få den rätta känslan i utseendet besökte paret gårdar i närområdet och lånade böcker om traditionella nederländska gårdar. Storleken på huset och takets höjd gjorde att det blev en utmaning att skapa en mysig och hemtrevlig känsla.

– Vi tänkte att vardagsrummet, som tidigare var det gamla kostallet, passade i betong, återvunnet trä, lera och lite stål. Mittdelen av huset är reserverad för konsten vi samlar på så där skapade vi massor av väggyta. På övervåningen fick det blir en mer traditionell känsla, med tapeter, kakel, färger, trägolv och sängskåp till barnen. Genom att ge varje utrymme sin egen atmosfär skapar du en intim känsla, säger Larissa, som är inredningsarkitekt.

Stallet byggdes om till hus Femina sovrum återvunnet virke

I parets sovrum finns plats för bordet som lämnats kvar på gården. Stolen kommer från Marktplaats, nederländska Blocket. De inbyggda garderoberna har tillverkats av återvunnet virke från gården.

– Det var ett stort projekt, men för att hålla saker under kontroll delade vi upp arbetet: Peter ansvarade för utsidan av byggnaden, jag ansvarade för insidan. Vi gav varandra utrymme att göra vår egen grej och därför blev det inte många konflikter under allt detta byggarbete.

Stallet byggdes om till hus Femina sovrum

Under takbjälkarna har Peter och Larissa skapat ett mycket ombonat sovrum. Matta från Strand West, bäddset, Deens, sängbord, Old Basics.

– Dessutom är vi båda ganska avslappnade och kan skratta bort saker och ting: jaja, om golvet kommer fem veckor för sent finns det inget du kan göra åt det, så du kan lika gärna tagga ner. Många tycker att sådana här projekt är stressande men vi hade framför allt kul tillsammans.

Det mesta är återbruk

Mycket av materialet som användes vid renoveringen är återbruk, som trä, kakel, klinker och fönsterluckor.

Stallet byggdes om till hus Femina sovrum sängskåp koja

Bägge barnen har fått sängskåp som tidigare fanns på gården. Svårt att föreställa sig något mysigare än en egen sovkoja när man är liten.

– De gamla golvplankorna återanvändes, fönsterluckor förvandlades till sängskåp, kakel revs ut, rengjordes och användes på golvet i badrummet.

Gårdens areal är på 14 hektar och det är åkerareal som Larissa och Peter inte hinner bruka själva. I stället arrenderar de ut marken, därav alla kor och får som lever i hagarna.

Stallet byggdes om till hus Femina hus kanal

Huset ligger naturligtvis vid en av Nederländernas alla kanaler. Här åker familjen skridskor på vintern.

– Det är ett magiskt ställe. Man blir så medveten om årstiderna här. Vi kan åka skridskor på kanalerna på vintern. Det är en lugn och tilltalande tillvaro, säger Peter.

Era bästa inredningstips?

Lägenheten i Malmö som är späckad med smarta förvaringslösningar

– Ja, det finns ingen garanti för att ett hem blir vackert bara för att du plöjer ner massa tid och pengar i det. Så varför inte satsa på saker som drar blickarna till sig och som håller över tid? Som konst och vackra möbler om det är sådant du gillar. Sedan kan man spara pengar genom att montera solcellspaneler och investera i en bra värmepump.

–Vi tycker både om det här något nedskalade sättet att leva, det passar oss bra.

Larissa van Seumeren

Stallet byggdes om till hus Femina familjen

Peter, Larissa, Liv och Ocean har bott in sig efter sju år i det renoverade stallet. De älskar sitt hus året om men just under vintern känns det extra härligt och ombonat.

Gör: Inredningsarkitekt på Viva Vida.

Ålder: 50 år.

Bor: På en gård i byn Kockengen i provinsen Utrecht i Nederländerna.

Familj: Peter Kool, projektledare. Dottern Liv, 12, och sonen Ocean, 10 år. Och hundar, katter, hönor, får och kaniner som också bor på gården men tillhör bonden som arrenderar mark av familjen.

Stallet byggdes om till hus Femina landsbygd

Längtan efter frisk luft, natur och vackra vyer avgjorde flytten ut på landet.

Av Roselle de Jong Foto Louis Lemaire Stylist Esther Jostmeijer

Mest läst