TT
5 saker du kanske inte visste om Alexander Skarsgård
0:52

Efter reklamen: 5 saker du kanske inte visste om Alexander Skarsgård

(0:52)

Slå på ljud

Pandemin har för filmbranschen inte bara inneburit att det varit omöjligt att resa, den har också föranlett att de flesta intervjuer sker digitalt.

Så även denna – trots att Alexander Skarsgård, 44, under våren befinner sig på en sällsynt lång vistelse i Sverige och Stockholm.

Köpte en lägenhet i Stockholm

För fem år sedan lämnade skådespelaren Los Angeles för New York men lägenheten på Manhattan som är hans bas, har han inte sett på ett år, berättar han:

– Det är klart att jag saknar New York. Jag är skriven där så jag skulle kunna åka tillbaka nu. Men det jag saknar är pulsen, spontaniteten och kulturen, och det finns ju inte just nu. Allt är stängt. Och flera av mina bästa vänner har flyttat ut på landet.

– Det är ju lite mera öppet i Sverige. En del museer är öppna, jag kan träffa kompisar på stan och äta lunch, säger Alexander Skarsgård som i stället har fått tillfälle att boa in sig i sin gamla hemstad.

Alexander Skarsgård är aktuell med filmen The Northman.

Alexander Skarsgårds vistelse i Sverige blev betydligt längre än väntat.

TT

Redan förra sommaren köpte Alexander en lägenhet på Södermalm i Stockholm som han nu har börjat möblera, men framförallt har han kunnat umgås mer med familjen än vanligt.

Den växande familjen Skarsgård som numera också innehåller lillebrodern Billls dotter och pappa Stellans yngsta söner med Megan Everett Skarsgård.

Alexander Skarsgårds storvinst på Golden Globe-galan

Rollerna tog på krafterna

Stellan Skarsgård själv däremot befinner sig sedan flera månader tillbaka i London för att göra en tv-serie och saknar möjligheten att kunna åka hem mellan inspelningsdagarna.

– Jag tror han klättrar på väggarna där. Han blir som Jack Nicholson i The Shining, säger Alexander genom Zoom-kameran.

Anledningen till Feminas möte med Hollywood-stjärnan är biofilmen Godzilla vs Kong, där gigantiska digitalt framställda monster slåss mot varandra. Alexander Skarsgård har den ”mänskliga” huvudrollen, men inte särskilt många repliker bland allt action-dunder.

– Jag har i alla fall fler än King Kong, meddelar han med ett leende. Men inte helt utan allvar.

Den tunga rollen i HBO-serien Big little lies tog på krafterna, berättar Alexander Skarsgård.

Han konstaterar att han under flera år efter rollen som djungelsonen Tarzan, bara gjorde karaktärsdrivna, tunga saker. Det var berikande, men också krävande.

– Nu kände jag mig redo att dra ur korken och göra något galet med roliga människor. Det var precis vad jag letade efter; kul och opretentiöst. Det var som att vara tillbaka på skolgården för att leka.

Nicole och jag kom varandra nära

Ett av de tunga dramer som den reslige svensken axlat var den hyllade HBO-serien Big Little Lies, där Alexander Skarsgård spelade make till Nicole Kidman, en man som våldtog och slog sin hustru.

Kom nära Nicole Kidman

Skarsgård belönades med en Golden globe för sin tolkning av den psykopatiske kvinnomisshandlaren Perry Wright, men sticker inte stol med att rollen kostade på.

– Att göra den serien var en otrolig upplevelse men det var också tufft så in i helvete. Men Nicole och jag kom varandra nära, det krävdes tillit för att kunna gestalta en sån relation. Vi har blivit mycket tighta, säger Skarsgård om den australiska Hollywood-stjärnan.

Alexander Skarsgård och Nicole Kidman i "Big Little Lies".

Alexander Skarsgård och Nicole Kidman i Big Little Lies.

TT

Något som Nicole Kidman bekräftade när hon i en intervju med
Femina förra hösten sa att hon älskade både Alexander och hans far: ”Stellan är fantastisk, han har lärt mig så oerhört mycket om livet. Inte minst är jag imponerad över hur han har kunnat uppfostra åtta barn.”

Och nu har Kidman och Skarsgård den yngre jobbat tillsammans ännu en gång – i vikingahistorien The Northman. Filmen som är regisserad av Robert Eggers spelades in på Nordirland under andra halvåret av 2020, och det var när den var klar som Alexander bestämde sig för att inte åka tillbaka till New York utan i stället vänta ut pandemin i Stockholm. Han berättar:

– Nicole spelar min mamma i The Northman, en mycket skev relation. Jag blev så glad när hon tackade ja till att vara med.

Nicole Kidmans kärleksförklaring till Skarsgårds: ”Älskar dem”

Spelar i tredje säsongen av Succession

Alexander är en av filmens producenter och har försökt få filmen gjord i åtta år. Egentligen skulle lillebror Bill ha varit med i den stjärnspäckade ensemblem också där Björk, Willem Dafoe, Claes Bang, Anya Taylor-Joy och Gustav Lindh redan trängs, men han tvingades tacka nej på grund av kollision med ett annat jobb.

– Det var tråkigt. Han skulle ha spelat min kusin, men nu tog Gurra Lindh över. Det var ett bra tröstpris, säger han.

Alexander Skarsgård har en roll i Succession, tredje säsongen.

Skarsgård har kammat hem en Golden globe.

TT

Alexander Skarsgård, som fyller 45 i sommar - och som nu dessutom är aktuell för en roll i tredje säsongen av HBO-serien Succession, är numera ett stort, internationellt aktat namn. Precis som pappa Stellan. Men att han överhuvudtaget blev skådespelare, berodde inte på något tryck från sin far.

– Det gav sig självt. Pappa hade ingenting med det att göra. När jag var liten såg jag det inte ens som ett yrke, trots att pappa jobbade som skådis. Det var inte förrän 1989 när jag var med i en tv-film som hette Hunden som log, som jag förstod att det faktiskt var ett jobb. Och det ledde till att jag bestämde mig för att inte fortsätta.

Lade ner karriären i sju år

Detta låter självfallet paradoxalt, men Alexander säger att han vid 13 års ålder hade mycket dåligt självförtroende, och att han efter tv-visningen kände sig lätt paranoid.

– Jag gick ute på stan och hörde en tjej skratta och trodde genast att det var mig hon skrattade åt. Och då började jag fundera på hur det skulle bli om jag fick större roller. Skulle det bli ännu värre då?

Kändispapporna och deras söner – när de är lika gamla

I sju år höll han sig borta från allt vad skådespeleri heter. Han berättar att hans pappa förstod vad han gick igenom och stöttade sin äldste son.

– Efter allt som han själv varit med om som tonårig skådespelare förstod han ju vad jag menade. Kanske anade han också att jag skulle ta upp det igen. Hur som helst lät han mig ta pausen utan vidare kommentarer.

Hur definitivt beslutet än var för 13-åringen vid tidpunkten, så började Alexander Skarsgård 20 år fyllda att fundera över vad som fått honom att sluta, och kom till insikt.

Mitt dåliga självförtroende fick mig att sluta 

Han berättar att han låg i lumpen och försökte komma underfund med vad han ville ägna sig åt efter muck – och då fanns bara ett som hägrade.

– Jag insåg att jag älskade yrket och att det bara var mitt dåliga självförtroende som fått mig att sluta.

Alexander Skarsgård

Alexander dyker upp i trejde säsongen av HBO-serien Succession, som just nu spelas in i New York.

TT

Efter sex månaders språkstudier i England började han på teaterskola i New York. Han tillbringade ett halvår i den amerikanska storstaden som i dag hyser hans hemadress och fick strax efter hemkomsten till Sverige en roll i Christina Olofssons Happy End.

Därefter rullade det på med tv-serier som Vita lögner och Judith och biofilmerna Järngänget och Vingar av glas.

Även om projektens kvalitet gick att diskutera klarade sig åtminstone Alexander Skarsgård helskinnad undan. Våren 2000 fick han ett erbjudande från USA som han länge funderade över, men till slut tvingades tacka nej till. En roll i en miniserie om andra världskriget av Steven Spielberg och Tom Hanks.

– Det var en liten roll och jag skulle säkert ha blivit skjuten i andra avsnittet. Men i vilket fall som helst totalkolliderade den med inspelningen av Vingar av glas och eftersom det där handlade om en huvudroll, var valet väldigt lätt.

Alla visste vad pappa Stellan Skargård jobbade med

Redan året efter fick han ny chans genom en liten roll i Ben Stiller-filmen Zoolander och började bo periodvis i Los Angeles, där han gick på auditions och delade lägenhet med Andreas Wilson och Fares Fares (städning låg inte topp när det gällde favoritaktiviteter kan undertecknad avslöja).

Hollywood-karriären kom igång på allvar med tv-serien Generation Kill som ledde till hyllade vampyrserien True Blood – and the rest is history, som det heter.

Stellan blev rikskändis redan som tonåring. Trots det, menar Alexander, led han aldrig av sin pappas kändisskap under uppväxtåren.

– Vi har ju alltid bott på samma ställe och alla kompisar och deras föräldrar visste vem han var, så det var inget märkvärdigt med det, konstaterar Alexander och tillägger att hans pappas jobb tog honom och hans syskon på många resor och upplevelser.

A

Skarsgård den yngre och den lite äldre.

TT

Alexander fortsätter:

– Vi har sett mycket och vi har lärt oss mycket. När pappa spelade Wallenberg fick jag gå i skola i Budapest med alla lektioner på engelska. Jag var tretton år gammal, vilket ju en oerhört bra ålder om man ska lära sig språk. Och så var det ju häftigt med alla pansarvagnar som vi barn kunde krypa in i. Och jag minns när pappa gjorde Wind i Salt Lake City och vi gick ute i saltöknen med salt så långt ögat kunde nå. Det var häftigt.

– Samtidigt var det väldigt bra att ha en fast punkt här i Stockholm. Det är kul att resa, jag älskar det, men kompisarna betydde mycket och man måste ha trygghet.

Stellan Skarsgårds svar om arvet till barnen

Att Nicole Kidman är imponerad över Stellan Skarsgårds föräldraskap är en sak, men Alexander håller med. Han beskriver sin pappa som ”väldigt generös och omtänksam”, en person som bryr sig om sina närmaste och som är öppen – men inte ofelbar.

– Han har problem med att trappa ner när han gör en påfrestande roll. Då blir han stressad och neurotisk även hemma. Och han pratar väldigt mycket och lovar saker som han sen inte kan uppfylla. Han tror själv att han ska kunna göra det, men han lovar för mycket, säger Alexander Skarsgård och avslöjar att det någonstans i hans far döljer sig en människa som trots allt är lite vidskeplig.

– När jag var liten, kanske fem år, gav jag pappa en plast-ko, en sån där liten som hörde till de där bondgårdarna man hade som barn. Jag sa att det var en tur-ko. Han stoppade den i fickan på sina jeans och vågade sen aldrig vara utan den. Han hade den på sig i tio år. Till och med när han filmade bar han den i fickan på kostymen.

Pappa ringde Air France och bad dom söka igenom planet

Kossan blev mer och mer sliten, berättar Alexander.
Benen och svansen försvann och till sist var det bara en liten boll kvar - som försvann på ett flygplan.

– Pappa upptäckte det när han kom hem och tappade fattningen. Han ringde Air France och bad dom söka igenom planet för att hitta hans lilla plast-ko. Det hade varit kul att se dem krypa omkring och leta. De hittade den aldrig och pappa var skitnervös, fast han fick ingen otur av det, säger Alexander Skarsgård och skrattar.

– Förmodligen behövde han den inte längre

Och själv lär han inte behöva någon tur-ko i fickan heller. Karriären går som på räls. När detta skrivs är Alexander Skarsgård fortfarande i Stockholm. Han läser manus inför projekt som ska göras i sommar, ser fram emot att komma tillbaka till USA och är optimist även när det gäller pandemin.

– Branschen är ju igång, jag filmade hela hösten i Belfast.

Alexander Skarsgård

ÅLDER: 44 år.

BOR: I New York och Stockholm.

FAMLJ: Pappa Stellan, mamma My, Stellans nya hustru Megan, sju syskon. Har tidigare haft relationer med bland andra Kate Bosworth och Alexa Chung. Det ryktas nu om en eventuell svensk flickvän.

GÖR: Skådespelare.

FILM- OCH TV-ROLLER: Mängder, från bland annat debuten i Åke och hans värld över Generation Kill, True Blood, Diary of a teenage girl, Big little lies och Pestens tid till nu aktuella Godzilla vs Kong.

AKTUELL: Med biofilmen Goodzilla vs Kong och tredje säsongen av Succession, som är under inspelning.

Mest läst