Årets Mod till barnmorskan Hannah Dahlbäck: ”Jag behövs på insidan”

01 mar, 2022 
”Vi är inte ute efter miljarder. Vi vill att de ska visa att vi är viktiga”.
När ropen skriade tog Hannah Dahlbäck täten och förde barnmorskornas kamp och pressade politikerna för ändrade villkor.
– Nu måste vi se till att alla fina ord hålls också, säger barnmorskan som sa upp sig i direktsänd tv – och kom tillbaka.
Hannah Dahlbäck får utmärkelsen Årets mod av Femina.
Annons
Årets Feminista 2022 - här är vinnarnaBrand logo
Årets Feminista 2022 - här är vinnarna

Motiveringen lyder: ”När ropen skriade tog Hannah Dahlbäck täten i barnmorskornas kamp för ändrade villkor”.

Femina når Hannah efter ett avslutat pass Danderyds sjukhus. Hon har jobbat som koordinator just den här dagen och inte förlöst några barn, och därmed inte fått den kicken, som hon uttrycker det.

– Fortfarande än i dag kan jag känna mig lite hög på upplevelsen efteråt. Det finns inget större än att få vara med i människors mest intima, sårbara och största stund i livet. Att få vara ett stöd och en trygghet är fantastiskt. Men det är också många pass där man åker hem och känner att man inte alls räcker till.

Barmorskan Hanna Dahlbäck säger upp sig i direktsänd tv i oktober 2021.
Hannah Dahlbäck var en av många barnmorskor som sade upp sig under hösten 2021.

Det var just det som var den springande punkten när Hannah Dahlbäck, 39, fredagen den 29 oktober i direktsändningen av TV4:s Nyhetsmorgon, gav beskedet att hon ämnade säga upp sig från förlossningsavdelningen:

Annons

– Jag kommer efter det här programmet åka till min arbetsplats och lämna in min avskedsansökan.

Fick sitt första barn som 19-åring

Hannah och flera av hennes kollegor framhöll att situationen var så ansträngd att kompetensen riskerade att urholkas och patientsäkerheten var hotad.

Inte alls det yrke hon hade valt och hängett sig åt sedan hon gravid med sitt andra barn, bestämde sig för att studera till barnmorska.
Hanna Dahlbäck berättar:

– Jag hade en väldigt jobbig förlossning när jag var 19 år och fick mitt första barn. På pappret var det en helt normal förlossning men för mig som förstföderska, en tortyrupplevelse. När jag elva år senare skulle få mitt andra barn var jag bestämd, det skulle inte få bli som första gången.

Inskriven på Södra BB upplevde hon ett helt annat mottagande i både förlossningen och eftervården när dottern föddes 2012.

– Det var en drömupplevelse. Jag hade en fantastisk barnmorska och kände ”kanske man ska bli barnmorska”, berättar Hannah Dahlbäck.

Hannah Dahlbäck sade upp sig från jobbet som barnmorska på Danderyds sjukhus.
Barnmorskan Hannah Dahlbäck sade upp sig när politikerna inte lyssnade.

Under föräldraledigheten ansökte hon till barnmorskeprogrammet och kom in med kort varsel på en reservplats. Då hade Hannah jobbat som sjuksköterska i några år, inom akutsjukvården bland annat .

Annons

– Min man fick ta föräldraledigt i stället. Redan första dagen kände jag ”det är här jag ska vara”. Det har varit givet och självklart för mig sedan dess.

Men efter en vända på BB Sofia och på Södersjukhuset, och redan innan hon hade börjat på Danderyds sjukhus, började Hannah Dahlbäck uppleva en alltmer problematisk situation.

– Dels hade jag lägre lön än de som kom in nyutexade, studenter som jag hade handlett och skulle introducera i yrket.

Danderyd var bra på många sätt. Tempot var lägre än på SÖS, hon fick ta mycket plats och ansvar - men det fanns också brister som hade blivit normaliserade.

– När två av fyra chefer sade upp sig i mitten av oktober, kände vi att vi måste göra något radikalt för att visa att det typen av arbetsmiljö som vi varit utsatta för i många år, inte är okej.

I samma veva som Hannah Dahlbäck berättade i Tv4 att hon skulle lämna in sin avskedsansökan, sade ytterligare ett 40-tal barnmorskor upp sig på Danderyds sjukhus, samtidigt som de listade vilka förändringar de ville se.

Annons

– Vi hade ett möte som barnmorskegrupp, hur vi skulle kunna påverka på bästa sätt. Det var aldrig tal om massuppsägning, men kontentan blev ändå en form av massuppsägning. Vi lämnade ansvaret till politikerna och sa ”Detta vill vi ha gör att stanna”.

Några veckor senare, utan att ha fått önskat gehör, skrev Hannah på sin Facebook-sida att hon inte skulle gå tillbaka:

"Har idag fått beskedet att ledningen på BB Danderyds sjukhus - förlossning och eftervård inte kommer att göra något för att vi barnmorskor som sagt upp oss ska stanna kvar. Jag lägger här med ner mitt vapen, jag retirerar och väljer att slicka mina sår! Är det någon som behöver en driven, passionerad och en hårt arbetande fd barnmorska så hojta, jag är på!"

Hon berättar vad som blev droppen.

– Vi fick ett trevligt veckobrev precis innan lucia, om hur man såg fram emot framtiden och nya rekryteringar som var på gång. Det var inte prat om vad som skulle göras för att behålla barnmorskorna. Hallå, stopp, nu börjar ni i fel ände, kände jag. Det var där min propp gick ur.

Annons

Men så började det att hända saker. Representater för regionen, inklusive hälso- och sjukvårdsdirektören Anders Ahlsson, kom på möte och så beskedet om att öppnandet av den nya förlossningskliniken på St Görans sjukhus skulle tidigareläggs från 2026 till 2023.

– Det var en enorm seger, en av det viktiga punkterna som jag ville få igenom. Att vi kunna lägga kraften på att driva en förändring och att våra röster hördes var viktigt, säger hon och berättar att uppbackningen var fantastisk, från allmänheten, medialt, men också från kollegor över hela landet.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Tog tillbaka uppsägningen

Själv valde Hannah Dahlbäck att fortsätta på sitt jobb. Men det var inte ett enkelt beslut, hon hade ju "ändå sagt upp sig i tv". Hon berättar att hon fick frågan rakt ut: "Vad behöver du för att stanna" och att hon funderade länge, men bestämde sig när hon blev erbjuden att driva projektet Min Barnmorska, där syftet är en stärkt vårdkedja kring den gravida, med bland annat samma barnmorska på barnmorskemottagningen som på förlossningen.

Annons

– Det ska bli ett vårdval som alla kliniker ska få ansöka om och jag ska se till att det blir verklighet på Danderyd. Att få driva igenom det här projektet som jag tror är helt avgörande för en bra arbetsmiljö känns inspirerande, säger Hanna och fortsätter:

– Jag kände att jag behöver vara kvar på insidan för att fortsätta att driva på. Kampen är ju inte på något sätt över, nu måste vi förvalta det här och se till att de saker de säger att de ska ge oss, blir verklighet. Det går inte om vi alla ställer oss på sidan.

Det har inte bara varit glada tillrop, tillstår hon, några har känt att hon sviker.

– Inte elaka eller så, men en del kommentarer om att vi drog oss tillbaka för tidigt, ”fan, kunde ni inte ha stått på er lite till”. Men det jag har skrikit högst för är fler förlossningsplatser i Stockholm och en förbättrad arbetsmiljö, och jag ser ett ljus i tunneln, säger Hannah Dahlbäck men skickar med en brasklapp.

– Våren och sommaren kommer bli extremt tuff. Jag hoppas att vår ledning kan göra insatser så att fler väljer att stanna.

Ibland är det modigaste som finns att få ändra sig.

Hannah Dahlbäck

Gör: Barnmorska

Ålder: 39

Bor: Ingarö, Värmdö.

Familj: Mannen, musikproducenten John, samt tre barn; William, 20, Astrid, 9, och Nora 3.

Aktuell: Årets Feminista 2022, kategorin Årets mod.

Annons