Emma Danielsson bytte Stockholm mot småstad: ”Nästa fas i livet”

18 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT, Privata,
Emma Danielsson levde det glammiga storstadslivet som modejournalist, med roliga evenemang och after works på Stureplan.
Men under pandemin längtade hon och familjen bort från innerstan – och bytte livet helt när de istället köpte drömhuset i Hudiksvall.
– Det blev väldigt starka kontraster, men jag har inte ångrat mig en sekund, säger Emma Danielsson till Femina.
Annons
Juristen: Det här ska ni tänka på när ni flyttar ihopBrand logo
Juristen: Det här ska ni tänka på när ni flyttar ihop

Ända sedan Emma Danielsson flyttade till Stockholm efter studenten för att studera till journalist har hon levt ett fartfyllt innerstadsliv med fokus på jobb och fest. Som modejournalist har hon både jobbat på Expressen och med TV4, rest världen över för att bevaka modeveckor och haft ett liv fyllt av glammiga mingel och jobbevenemang.

Emma bodde i en lägenhet i centrala Stockholm med sambon Mathias och deras dotter Ingrid när covid-pandemin slog till i början av 2020 – och livet ställdes på ända.

– Vi hade inte flyttat om det inte var för pandemin. Det var första gången som livet stannade upp en längre stund, och vi fick en chans att känna efter vad vi ville, och vad som är viktigt för oss. Pandemin gjorde att det blev en stor kontrast mot livet jag levde förut i modebranschen, med events och aktiviteter, säger Emma Danielsson, som idag är modebloggare för Femina.

Annons

Efter diskussioner om vad de prioriterade i livet insåg Emma och Mathias att tid med barnen – paret fick sitt andra barn förra året – var det viktigaste. Sen ville de också bo i hus och ha nära till naturen.

– Vi hade inte tänkt tanken före pandemin, men när man fick den där tiden att fundera började tankarna att gro. Vi var så trötta på att bo lägenhet, och ska man bo i hus i Stockholm måste man betala enormt mycket pengar och ändå sitta i bilköer.

Valet föll på Hudiksvall

De började undersöka var de skulle kunna bygga upp sitt nya liv, och till slut föll valet på Hälsingland och Hudiksvall. Varken Emma eller Mathias är uppvuxna i området, men modejournalistens mamma bor i närheten, och familjen har också haft en sommarstuga utanför staden.

– Det är inte för långt bort från Stockholm, det går fortfarande att åka ner enkelt. Men vi kan också åka till Vemdalen över helgen, eller ta oss till havet. Det har närhet både till Stockholm och fjällen, och är litet men inte för litet. När vi väl började kolla på vilka hus man kunde få för pengarna bestämde vi oss snabbt, säger Emma.

Annons

När familjen bestämde sig för att flytta från Stockholm hade de bara en dotter, och det var viktigt för dem att det kändes bra för henne att flytta. Lockbetet blev mer tid med mormor och en hundvalp.

– Vi ville inte sitta sen och känna att vi inte vågat ta steget, det var nu eller aldrig. Vår äldsta dotter skulle börja i skolan, det skulle säkert bli svårare senare, när hon är äldre och kompisgänget blir viktigare.

Flytten till Hälsingland har inneburit mer tid i naturen.

Flyttlasset upp till Hudiksvall gick i somras, och i september flyttade de in i sitt drömhus. Och efter en tid i sin nya hemstad har familjen inga planer på att återvända till Stockholm för mer än någon helg här och där.

– Vi lämnade det lite öppet och sa att vi testar att flytta upp, men att om vi verkligen inte trivs så står ju Stockholm kvar. Men idag finns det inga planer på att flytta tillbaka, säger hon och fortsätter:

Annons

– Vi kan enkelt ha barnvakt och åka ner till Stockholm och bo på hotell, ta en helg och göra det där vi inte gjorde när vi bodde där, för då var man så fast i vardagen. Sen är jag nere i Stockholm en del för jobbet, och träffar vänner, så jag får fortfarande min del av det ändå.

Emma Danielsson: ”Fått mer tid”

I ett stressigt storstadsliv är tid den stora bristvaran – pendlingstider och långa arbetsdagar för att ha råd med de dyra priserna gör att det kan vara svårt att få dagarna att gå ihop, menar Emma. I Hudiksvall har de kommit bort från den problematiken.

– Tid är det alla vill ha mer av – man köper städhjälp och barnpassning för att hinna. Men tid är precis det var har fått här. Det är en enkelhet i vardagen, där man slipper bilköer och det är nära till allt. Det är nära till skog och hav, vi kan åka skridskor och skidor. I somras åkte vi och badade så fort det blev fint väder, här finns milslånga stränder vid havet. I Stockholm tog det lång tid bara att ta sig ut ur stan, och sen var det ändå mycket folk på stränderna, säger Emma.

Emma Danielsson med sina döttrar.

De billiga huspriserna har också gjort att de har alternativet att gå ner i arbetstid för att tillbringa mer tid med sina döttrar.

Annons

– Även ur ett ekonomiskt perspektiv har det varit bra. Här kunde vi köpa vårt drömhus utan lån, och vi behöver inte arbeta heltid om vi inte vill det. Jag har ju möjlighet att jobba på distans i mitt jobb, och efter pandemin är alla så vana vid att mötena är digitala nu, så avståndet blev ingen faktor. Allt har löst sig väldigt bra.

Men det är klart att det finns negativa saker med flytten också – att flytta från en stor stad som Stockholm till en mindre gör att man gör avkall på vissa bekvämligheter man kanske vant sig vid.

– Nackdelarna är kanske utbudet i stan, både gällande shopping och restauranger. Men jag handlar nästan bara online ändå, så det är inget större problem. När vi bodde i innerstan med två små barn går man ändå ut på restaurang, man är mer hemma hos vänner med barn. Så man utnyttjar inte det man betalar för. Fördelarna har varit många fler.

Emma och familjen och kunde köpa drömhuset.

Nya vänner i staden

Många av vännerna som bor kvar i Stockholm blev ordentligt förvånade när de fick höra att Emma och hennes familj skulle lämna lägenheten och flytta flera timmar bort. Men nu är semestern fullbokad med besök från Stockholmsfamiljerna, som gärna tar del av vad sommar-Hudiksvall har att erbjuda.

Annons

Men Emma har också fått nya vänner snabbt.

– Jag visste inte riktigt hur det skulle kännas, men det känns bättre än jag väntat mig. Det finns den där småstadskänslan, att man stannar och pratar med varandra på gatan. Det har varit lätt att få nya vänner, det tog bara några veckor så var jag på min första tjejmiddag här uppe. I perioden med barn i förskola och skola är det lätt att träffa folk, för man lär känna föräldrar till andra barn. Min sambo har också fått jobb, så det gick snabbt att bygga upp det nya livet.

Hur blev det med dotterns hundvalp då? Jodå, nu har de en finsk lapphund som de delar tillsammans med Emmas mamma.

Familjens senaste tillskott – en finsk lapphund-valp.

– Vi har mycket mer tid tillsammans. Jag kan hämta barnen tidigare och så är vi vid havet eller i skogen på fem minuter. Vi har fått livet vi flyttade hit för.

Emma Danielsson

Namn: Emma Danielsson

Ålder: 41

Bor: Hudiksvall

Familj: Sambo Mathias, döttrarna Ingrid, 7, och Flora, 1.

Gör: Modeskribent och bloggare på femina.se

Annons