Linnea Henriksson om dramatiska biljakten: Trodde jag skulle hamna i fängelse

17 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografEva Edsjö
Linnea Henriksson är aktuell med sitt fjärde soloalbum, sedan det stora genombrottet i Idol 2010.
I en intervju med Femina berättar artisten om det politiska spåret på nya plattan Det lilla, om hur 4-åriga sonen gett henne ett ”nytt språk” som låtskrivare och om hur hon kämpade mot svår prestationsångest under tonåren.
– Sedan jag skrev mitt förra album har det ju hänt en hel del grejer, berättar hon.
Annons

Vi träffar den albumaktuella artisten Linnea Henriksson under en av mars månads få soliga dagar. Femina har tagit sig till Sony Music Entertainments högkvarter i Stockholm. Här pågår det sista intensiva jobbet inför albumsläppet för fullt.

Linnea Henrikssons nya riktning - uppmärksammar kvinnovåld med nya låtenBrand logo
Linnea Henrikssons nya riktning - uppmärksammar kvinnovåld med nya låten

Den nya skivan Det lilla, som släpptes fredagen den 14 april, är Linneas första fullängdsalbum på sex år. Under den tiden har det hänt mycket i hennes liv, något som hon berättar öppenhjärtigt om under intervjun med oss.

Blir politisk med låten Du får det att handla om henne

Linnea Henriksson har ett stort leende på läpparna när hon pratar om albumet. Hon förklarar för oss hur stolt hon är över helheten och de ämnen hon behandlat i låttexterna. Hon skriver alltid musik utifrån det egna perspektivet och var hon befinner sig i livet just nu.

Annons

Ditt fjärde soloalbum Det lilla släpps den 14 april – berätta om det.

– Sedan jag skrev mitt förra album har det ju hänt en hel del grejer. Det har varit coronapandemi och jag har blivit morsa. Mycket som är så stort, i det lilla. Det här albumet fokuserar på ”det lilla i det stora”. Jag vill vara ärlig, både mot mig själv och mina lyssnare.

Vilken låt på plattan är du mest stolt över?

– Jag är framför allt väldigt stolt över att det blev ett album, över helheten. Sedan finns det en låt som heter Du får det att handla om henne. Den är jag väldigt glad över att jag har skrivit, även om låten i sig är långt från just ”glad”. Den handlar om mäns våld mot kvinnor. Så hur gör man en poplåt om något sådant utan att det blir övertydligt och rent ut sagt dåligt? Jag har vuxit upp i en generation som fått lära sig självförsvar som tjej, som lösningen. I stället för det förebyggande arbetet åt andra hållet. Och det är jag väldigt stolt över att jag nu lyckats skriva om.

Annons

Du nämner det förebyggande arbetet, är det något du har reflekterat över sedan du blev mamma till en son?

– Ja, det känns så himla viktigt för mig att ge honom mycket mjuka värden, utan att för den sakens skull pracka på honom något. Han älskar bilar och dinosaurier just nu och det ska han också få göra, men så fort jag ser hans många mjuka vackra sidor, så tänker jag att jag vill att han ska få ha kvar dem.

Det finns andra artister och skådespelare som vittnar om att föräldraskapet gör dem till bättre kreatörer – är det något du har upplevt?

– Det har nog förändrat mitt sätt att skriva tror jag, för jag har omprioriterat så mycket i mitt liv. Jag är inte så intresserad av att skriva klassiska relationslåtar eller ”sticka ut på klubben”-låtar. Med en unge, så finns det så mycket annat. Och om jag inte får vara med aslänge till, så vill jag ändå ha sagt något som han kan ha med sig.

Linnea Henriksson om att bli mamma
”Att ha blivit förälder och befinna mig i den åldern där jag är nu, har gjort att jag har hittat ett nytt språk. Jag har upptäckt nya saker och det är skitballt. Han är som en konstant påfyllnad av ny inspiration.”

Led av prestationsångest som ung

Under våren har vi sett Linnea och en annan Idol-alumn, Tusse Chiza, i SVT-serien Den blomstertid, i vilken de genomförde ett musikprojekt på en högstadieskola. Vi passar på att fråga henne om hur hon ser på de egna ungdomsåren.

Annons

Du led av ”duktig flicka”-syndrom som ung, men nu känner du dig fri. Hur har du bearbetat det?

– Jag tror det är därför jag anammat den här klacksparksattityden i vuxen ålder, för fan vad det fick ta mycket av min tid och livslust när jag var yngre. Jag lät prestation vara det enda sättet att definiera mig som person. Minsta lilla felsteg var ett misslyckande. Har man det mindsetet, då faller man ju väldigt ofta. I dag har min inställning blivit att jag tar igen för förlorad tid. Jag pratar gärna om den tiden, eftersom jag vet att många delar min upplevelse, men det är liksom inte det som definierar mig, utan hur jag tog mig vidare.

Vad skulle du vilja säga till den 17-åriga Linnea?

– Att du är så förbaskat fin och förtjänar att få känna det själv. Du gör helt rätt som blir arg på saker. Du gör helt rätt som gör fel. Du gör helt rätt i att börja förstå att det där med musik, det får dig att känna på ett annat sätt. Tro på dig själv, men var inte rädd för att det kan gå åt helvete ibland också. Du har folk i din närhet som kommer att ta hand om dig. Så lova att göra det, du också.

Annons

På vilket sätt hjälper musiken dig?

– Jag hittade musiken som uttrycksform, så där skriver jag av mig väldigt mycket och får lov att utagera. Jag gör ju till exempel slut med min sambo i min musik hela tiden. Men vi gör inte slut på riktigt, så jag har hittat ett sätt att ”terapia” oss. Det är kanske därför min musik är lite mer ledsen, än vad jag uppfattas som person. Jag ”passar på” vid pianot.

Linnea Henriksson tonåring
Linnea Henriksson led av prestationsångest under skoltiden och som tonåring. I dag tar hon igen för förlorad tid och tillåter sig själv att njuta av framgångarna.

Tre snabba frågor med Linnea Henriksson

Avslutningsvis ställer vi tre snabba frågor till stjärnan som bjussar på härliga svar.

Vilken person, död eller levande, skulle du helst vilja dela scenen med? Varför?

– Åh, jag smygdrömmer ibland om att skita i allt och bara försöka bli en del av kören till The Rolling Stones. Sedan jag såg dem när jag var yngre har jag tänkt att det hade varit skitfett att få göra de här stora arenaspelningarna. Men då vill jag inte stå längst fram. Som artist själv älskar jag det lilla mötet, att komma väldigt nära. Vore ändå ball att kunna säga att Mick Jagger var min kompis.

Annons

Ditt bästa skönhetsknep som förenklar vardagen?

– Jag har faktiskt gjort min andra spraytan i livet, första gången var inför finalen i Mello när jag var programledare. Det är ett bra lifehack på vintern.

4 snabba frågor - med Linnea HenrikssonBrand logo
4 snabba frågor - med Linnea Henriksson

Vad är det olagligaste du har gjort?

– Alltså, jag har ju varit med i en biljakt en gång när jag åkte svarttaxi. Jag tyckte att det var skitläskigt, men någonstans också jättecoolt. Jag satt längst fram. Allt var på engelska. Vi mötte en polisbil, och de förstod rätt snabbt att det var en svarttaxi. Vi blev jagade och jag tänkte ”shit, nu kommer jag åka in i fängelse”. Han stannade bilen och vi sprang ut. Allt var i slow motion, så dramatiskt, jag föll i snön. Jag ropade till mina kompisar ”rädda er själva, jag kommer efter”. Men vi fattade ju senare att det inte var oss som polisen ville åt.

Linnea Henriksson

Gör: Låtskrivare och artist.

Ålder: 36 år.

Bor: Utanför Stockholm och i sommar­stugan i Ugglarp.

Familj: Stor, bor med sambon Wille, ungen Rune, 4, och hunden Tiger, 8.

Aktuell: Med fjärde soloalbumet Det lilla som släpptes den 14 april och utsålda sommarturnén Den lilla turnén.

Annons