Johanna Nordström: ”Alla är så extremt besatta av att vara smala”

14 sep, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografRobert Eldrim
Hon har alltid använt humorn som ett vapen för att hantera livets motgångar, och gråter därför sällan.
Som ung trodde Johanna Nordström dock inte att det var möjligt att ha ”humor som karriär”, men i dag är hon en av Sveriges mest omtyckta komiker.
Femina pratar med det unga stjärnskottet om allt från kroppshets till livets sorgeämnen, framtidsdrömmar och relationen till Helena Bergström.
Annons
3 livsråd från Amelia AdamoBrand logo
3 livsråd från Amelia Adamo

Den 27 år unga Johanna Nordström slog igenom som komiker på sociala medie-plattformen Twitter. Resten är historia, som man brukar säga.

I dag har hon hunnit fylla på cv:t med många stora och omtyckta tv-format så som bland annat Parlmentet, Bäst i test, Melodifestivalen, Masked Singer och Talang.

Arbetet med Helena Bergström: Hon är ju lite av en idol

När Femina når Johanna Nordström över en telefonintervju är hon inne i en intensiv period av förberedelser och repetitioner inför premiären av den Helena Bergström-regisserade uppsättningen av skräckpjäsen 2:22 A Ghost Story.

Du är aktuell i 2:22 A Ghost Story, berätta om pjäsen och din roll.

– Pjäsen handlar om två par. Ett par som spelas av Adam Pålsson och Rakel Wärmländer. De har nyss flyttat in i ett hus och fått ett barn. Rakels karaktär tycker sig höra grejer på nätterna i det här huset, men hon och Adams karaktär är inte helt överens om vad det är. Så de bjuder över det andra paret, som jag och Johannes Kuhnke spelar, på middag och säger att vi måste stanna till klockan 02:22. För då händer något.

Annons

Hur mycket kan du relatera till din karaktär Laura?

– Inte mycket egentligen. Hon är väldigt bildad och jobbar med ett väldigt skarpt jobb, som psykolog. Där är vi inte så lika. Men sen kan jag relatera till annat, så som relationsdramat och att hon har någon slags 30-årskris. Hon är väldigt ironisk och rolig också.

Det är ju en skräckpjäs, vad är det absolut läskigaste du någonsin varit med om? När du varit genuint rädd?

– Det är ju när man är med om saker där man inte vet vad som ska hända. Spökhuset på Gröna Lund till exempel. Då är man ju otroligt rädd hela tiden.

Hur har det varit att arbeta med Helena Bergström?

– Vi träffades ju i Talang, när vi båda satt i juryn. Så vi lärde känna varandra där. Helena är ju otrolig. Jag har ju sett så mycket av vad hon har gjort. Hon är så svinduktig på att se oss skådespelare, och hjälpa oss till att förmedla rätt känsla hela tiden. Jag är väldigt tacksam över att hon tycker sig se potential hos mig. Det känns väldigt tryggt att hon tror på mig så mycket.

Annons

Hur känns det att inte göra stand-up?

– Otroligt skönt! Det är skönt att kunna stå på en scen utan att publiken förväntar sig att det ska vara kul och att jag ska dra massa skämt. Det ska bli väldigt roligt att få visa en mer seriös del av mig själv. Det blir en annorlunda utmaning.

2:22 A Ghost Story-ensemblen fr v: Johannes Kuhnke, Johanna Nordström, Rakel Wärmländer, Helena Bergström (regi) och Adam Pålsson.
2:22 A Ghost Story-ensemblen fr v: Johannes Kuhnke, Johanna Nordström, Rakel Wärmländer, Helena Bergström (regi) och Adam Pålsson.

Johanna Nordström: Har alltid använt humorn som vapen

Hon inspireras av vardagliga händelser och saker hon ”hör på stan”. Själv skrattar Johanna Nordström mest i situationer där hon är omgiven av familj och vänner. Och kanske är det tack vare hennes pappa som humorn kommer till henne så lätt.

Har du alltid varit rolig?

– Ja, jag tror att jag alltid har använt mig av humor. Jag minns väldigt väl att jag spelade teater när jag var yngre och försökte ändra manuset hela tiden. Jag försökte säga mina repliker på något roligt sätt, för att jag tyckte om att få folk att skratta. Så när vi spelade Romeo och Julia då var det: ”Nu får du inte vara rolig, för det är så allvarligt så”. Det var väl då jag lärde mig att jag hellre vill få folk att skratta. Sen fattade jag ju inte att det var något som man kunde jobba med.

Annons

Var får du allt ifrån?

– Det kan vara alltifrån en konversation som jag har överhört på stan, eller att jag läser en artikel eller att jag har ett samtal med en kompis. Då tänker jag: ”Det här är roligt” eller ”Det var roligt sagt”, och så går min hjärna i gång. På något sätt blir jag lugn av det. Jag kan tänka mig att det är som någon som spelar fotboll professionellt. Jag måste också ”gå och träna”, för då vet jag att jag kommer bli bättre nästa match. Det är en utvecklingsgrej. Jag analyserar allt för att bli bättre.

Vad skrattar du åt?

– Jag skrattar väldigt mycket åt Edvin Törnblom när vi spelar i podden. Han är en av de roligaste människorna som jag känner. Sen skrattar jag också mycket åt min pappa och min kille. Jag omger mig mycket roliga människor som gör mig glad och som förstår ironi.

Du nämner din pappa, hur stor inverkan har han haft på dig under uppväxten?

– Ja, han är så otroligt rolig. Även om han kan komma med en del pappaskämt ibland så är han en stor inspiration. Vi har alltid skämtat jättemycket hemma. Både pappa, jag, min syrra och min mamma. Det har alltid funnits humor i familjen. Jag har sagt till honom att när han går i pension, då ska vi göra något ihop. Min dröm är att vi ska göra någon sorts föreställning tillsammans.

Annons

När grät du senast?

– Jag älskar ju Peter Haber, så jag gråter alltid otroligt mycket om han hamnar i någon knivig situation i Beckfilmerna. Förra året gästade jag Hellenius hörna, och visste inte att han också skulle komma dit. Så produktionen lurade mig. Jag skulle åka dit en dag och då plingade det på dörren hemma hos mig. Där stod Peter Haber. Utanför min dörr. Jag brister ut i gråt. Alltså på ett helt sjukt sätt. Jag kan inte andas. Jag blir så tagen och starstruck. Det var den finaste dagen jag haft i hela mitt liv. Jag hoppas han tyckte det var smickrande och inte att jag var helt galen, men jag tror att han blev lite chockad av min reaktion.

Väljer bort kroppshets: ”Avfölj folk som bidrar med den skiten”

Johanna Nordström slog igenom som komiker tack vare hennes närvaro på sociala medier. Men även om hon har plattformarna att tacka för mycket, så är hon väl medveten om myntets baksida – och de hjärnspöken som kan födas i flödena.

Annons

Du avföljde alla på Instagram som bidrog till kroppshets, berätta om beslutet.

– Jag orkade inte se det. Jag får bara panik och känner ångest över mig själv. Man övertänker hur man ser ut och saker som har med utseende att göra. Då tänkte jag: ”Varför ska jag följa de här personerna?”. Det tycker jag faktiskt att alla borde göra, avfölja folk som bidrar med den skiten. Det är väldigt jobbigt att se hela tiden i flödet.

Du jobbar ändå i en av de mest utseendefixerade branscher som finns, hur hanterar du det?

– Det är ju 100 procent via humor. Vi skämtar ju väldigt mycket i podden om just det här med att alla är så extremt besatta av att vara smala. Att det blir en tävling i att äta minst, se bäst ut eller göra flest ingrepp. Så jag använder humor för att kunna avdramatisera det.

Vad skulle du säga till unga Johanna?

– Ja, vad fan skulle jag säga då? Jo, men då skulle jag väl kanske säga att ”Din tid kommer. Du kommer titta tillbaka på den här tiden och inse att det faktiskt har gått bra för dig ändå”.

Johanna Nordström: ”Jag festade väldigt mycket”

Komikern öppnar upp om programledardrömmarna och om ett rykte som florerade om henne under en tid då hon festade intensivt.

Annons

Vem hade spelat dig i filmen om ditt liv?

– Jag får inte säga Peter Haber? Nej, men då skulle jag nog säga Maria Lundqvist. Det hade varit väldigt kul om hon hade spelat mig. Hon är en extremt rolig och duktig skådespelare.

Vilket är ett vanligt rykte om dig?

– Det gick något rykte om att folk trodde att jag knarkade. Det tyckte jag var väldigt jobbigt, eftersom jag är så otroligt emot att bruka droger. Jag är inte den personen och kommer aldrig bli. Det här ryktet gick under en period där jag festade väldigt mycket. Jag tänkte: ”Var kommer det här ryktet ifrån? Det finns inget belägg för det. Jag kan ta ett kissprov om ni vill. De kommer inte hitta en enda drog i min kropp”.

Du har ju en ordentlig pipa också, och du var bland annat mellanakt i Melodifestivalen 2022 – när du några artistdrömmar?

– Nej, inga alls. När det kommer till sång får jag en otrolig scenskräck. Jag tycker mest att det varit jobbigt att sjunga framför folk, så att det finns inga artistdrömmar. Jag gör det när jag tycker att det passar, när det är roligt och när det är på mina villkor.

Skulle du kunna tänka dig att vara programledare för Melodifestivalen då?

– Absolut! Det tycker jag ju var skitkul att göra, när jag gjorde det med Oscar Zia förra året. Det gör jag supergärna igen.

Johanna Norström

Ålder: 27 år.
Bor: Lägenhet i Vasastan, Stockholm.
Gör: Skådespelare och komiker.
Familj: Mamma Anette, pappa Anders och storasyster Emelie. Pojkvännen Adam Smedberg.
Aktuell: Scenföreställningen 2:22 A Ghost Story som sätts upp på Rival och Intiman i Stockholm med premiär den 14 september.

Annons