Jay Smith om livet i dag – sanningen om relationen med Minnah i Idol

22 jul, 2022 
AvLinus Brännström
Fotograftt
jay smith minnah karlsson idol 2010
Jay Smith drog sig tillbaka från rampljuset efter skandalerna i Idol.
I en stor intervju berättar han om livet i dag med barn och familj – samt avslöjar sanningen om relationen med Minnah Karlsson.
Annons
Idol-deltagarna som fått lysande karriärerBrand logo
Idol-deltagarna som fått lysande karriärer

För tolv år sedan var han namnet på allas läppar – Jay Smith tog Idol, som då var ett av Sveriges allra största underhållningsprogram, med storm.

Efter en intensiv säsong stod hårdrockaren från Helsingborg till slut som segrare i Globen. Men efter vinsten i TV4 började han synas allt mindre i de stora medierna och till slut försvann Jay Smith i princip helt från rampljuset.

– Det har varit ett någorlunda aktivt val. Det blev lite av en överdos under Idol-tiden och samtidigt får inte den typen av musik som jag vill göra jättemycket utrymme i de stora medierna. Jag var inte heller jättesugen på att anpassa mig för att passa in där, säger han till Femina.

jay smith vann idol 2010
Jay Smith vann Idol 2010.

Jay Smith var Idols bad boy. Under säsongen 2010 åkte han bland annat fast för att ha rökt cannabis och tvingades be om ursäkt under en presskonferens anordnad av TV4.

Annons

– Jag hade nog aldrig bett om ursäkt för det i dag. Man var så låst i den världen, man hade lagt så mycket energi på Idol, och det enda man ville var att löpa linan ut. Hade jag haft lite mer erfarenhet hade jag kanske sagt att ”då tackar jag för mig” och lämnat. Jag tror att jag hade kunnat ha en lika fungerande karriär ändå, säger Jay Smith, som i dag är 41 år gammal.

Jay Smith om relationen med Minnah Karlsson

Idol 2010 var fullt av spännande karaktärer – till skillnad från i dag var deltagarna äldre, flera hade intressanta livshistorier och starka åsikter.

– Jag tror att de var ute efter något sådant när de castade det årets deltagare, men jag tror också att de insåg att det var något som de inte riktigt kunde hantera. Året efter var det knappt en deltagare över 18 år. De insåg att de inte kunde kontrollera oss, vi gick ut och drack om vi kände för det. Det var inte bara jag, utan alla pågarna där. Det blev lite galet och jag tror att TV4 på något sätt insåg att ”vi får nog försöka ha deltagare som vi kan forma”, säger Jay Smith.

jay smith minnah karlsson idol
Minnah Karlsson och Jay Smith inledde en relation under Idol.

Allt kulminerade inför finalen där Jay Smith ställdes mot Minnah Karlsson. Bara dagar innan tävlingen skulle avgöras avslöjades det att de hade inlett en relation – något som fick Jay Smiths dåvarande flickvän att rasa i tidningarna.

Annons

– Det låter som att någon har skrivit manus för hur de ville att den här finalen skulle hajpas upp men det var helt och hållet på riktigt. Vi är fortfarande jättebra vänner, säger Jay Smith om Minnah Karlsson.

Hur länge höll relationen?

– Ungefär ett år. Jag tror att jag gjorde 130 spelningar på 200 dagar året efter. Så det det var väl inte de bästa förutsättningarna för att det skulle hålla någon längre tid.

”Stod ovanpå en diskmaskin och mimade”

Efter Idol valde Jay Smith att gå sin egen väg. Han vägrade spela in en soloskiva med nytt material, som vinnaren egentligen ska göra, utan krävde att få fortsätta spela med sitt dåvarande band Von Benzo.

Samtidigt hade han vissa åtaganden som Idol-vinnare.

– Det var upp- och nedvända världen. På eftermiddagen stod man inne på Elgiganten ovanpå någon jävla diskmaskin och mimade och på kvällen var man och gjorde en hårdrockskonsert med bandet. Det gick inte riktigt ihop, säger Jay Smith.

jay smith med band
Jay Smith med sitt band Von Benzo.

Von Benzo släppte album och turnerade och Jay Smiths leverne fortsatte att skapa rubriker under åren som följde.

Annons

– Det var vilt och galet. Men jag har varit ute och spelat i Sverige sedan dess och det finns en hel del artister i det här landet som är rätt mycket sex, drugs and rock'n'roll som även ses som folkliga gullegrisar. Det var mest att jag hade den bevakningen på mig, det var så folk såg mig så det blev ganska uppblåst. Det var också det som gjorde att jag försökte ta ett steg bort från rampljuset, säger Jay Smith.

Samtidigt började han tröttna på hårdrocken och sökte sig i stället till blues och country. Von Benzo lades ned och de senaste åren har Jay Smith återigen gjort sig ett namn som soloartist – hyllade countryplattan Young Guns från 2019 har blivit en smärre succé och han turnerar fortfarande land och rike runt.

– Det har gått mycket bättre än förväntat, jag är otroligt tacksam över hur väl mottagen Young Guns har blivit. Det var inget jag hade förväntat mig. Jag tror att det är första gången jag har fått positiva recensioner, det var nästan en chock, säger han och skrattar.

Annons

Tidigare i år släppte Jay Smith singeln The End, en duett med Maja Gullstrand, och hela sommaren är fylld med spelningar. I höst hoppas han kunna släppa en ny ep.

jay smith i dag
Jay Smith har lämnat hårdrocken för countryn.

Så lever Jay Smith i dag med fru och barn

Samtidigt har livet förändrats. För snart tre år sedan fick Jay Smith och hustrun Emelie sonen Alfred tillsammans. Familjen bor i Helsingborg.

– Jag har ju ett dagjobb nu också, jag är takläggare på vardagarna och så är jag iväg och spelar på helgerna. Det var i samband med att jag skulle bli pappa som jag tänkte att ”musiken är ju en trevlig inkomst men den är inte alltid så trygg”. Det fick vi ju erfara sedan när pandemin satte igång, då var det skönt att ha ett dagjobb för annars hade det varit kört, säger Jay Smith.

Annons

När träffade du din fru?

– Ganska tidigt, vi har varit av och på i snart elva år. Vi dejtade lite och sedan var jag vild och träffade en hel del tjejer samtidigt men vi hittade tillbaka till varandra och var tillsammans ett bra tag. Sedan lyckades vi tappa varandra men så hittade vi tillbaka igen och då gifte vi oss. Hon har funnits i mitt liv länge, hon är min soulmate.

Och trots allt ångrar han inte att han ställde upp i Idol.

– Jag brukar säga att det är det bästa och det värsta som hänt mig, i alla fall fram till dess. Jag kunde ju syssla med musik professionellt utan att göra något annat i nästan tio år efter det. Sedan fick jag ta lite mer vuxna beslut när jag var på väg att bli pappa, säger Jay Smith.

Annons

Idol var en ganska djupgående upplevelse. Det förändrade ens plats i världen på ett väldigt fundamentalt sätt och när det sker på så kort tid är det inte alltid man hänger med själv. Det krävdes en hel del självanalys för att på något sätt hamna i fas igen.

Jay Smith i Melodifestivalen – låten skriven av systern

Nu tävlar Jay Smith i Melodifestivalen, och har lämnat hårdrocken helt. Låten Back to my roots är americana-inspirerad, och Jay har skrivit den tillsammans med sin halvsyster Maria Jane Smith, sångerska i Smith & Thell.

Maria Jane Smith i Smith & Thell är syster till Jay Smith
Maria Jane Smith i bandet Smith & Thell är syster til Jay Smith, och har skrivit hans låt i Melodifestivalen
Annons