Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

”I måndags förlorade Zuckerberg miljarder – vi vann en tankeställare”

08 okt, 2021 
AvMalin Collin
Inte en enda katt i flödet på sex timmar.
Det blev resultatet när Facebook havererade.
Men kanske blev det också en början på ett liv bortom skönhetsideal och demokratihot?
Annons
7 kändisar som valt att lämna sociala medier för en dag eller för gottBrand logo
7 kändisar som valt att lämna sociala medier för en dag eller för gott

Jag var just på väg att posta en Instagramstory på min måndagspasta när plötsligt hela Instagram var ur funktion. Strax efter läste jag att både Instagram, Facebook och Whatsapp låg ner på hela jordklotet.

Vad skulle jag då ta mig till?

Snacka om att slänga middagen i papperskorgen, fast i det här fallet på det klimatsmarta sättet.

Gullig katt
Gullig katt som inte kunde visas upp i Facebookflödet på många timmar.

Jag var verkligen inte den enda. Flera miljarder bilder på fluffiga katter, höstblommande pelargoner, leriga barnbarn och uttryckslösa selfie-ansikten i Bianca Ingrossos smink stod på kö för att få delas med omvärlden.

Annons

Samtidigt som 3,5 miljarder användare världen över tappade sin digitala livlina till umgänge, försökte anställda på Facebook i USA förgäves att blippa sig in på kontoret för att lösa problemet eftersom hela det interna systemet hade havererat samtidigt som sociala mediajättens appar.

Orsaken var någon ändring i konfigurationen i några routrar som fick sajterna att stänga.

Verkan var någon helt annan.

För plötsligt befann sig världen i ett pågående socialt experiment där vi för första gången på över ett decennium skulle hitta andra sätt att fördriva vår tid.

Om verkligheten hade varit en sockersöt reklamfilm, hade väl folk plötsligt ringt på hos sina grannar och tagit en fika. Mötts på riktigt, alltså.

Men nu lever i den dumma verkligheten och miljoner och åter miljoner kastade sig över appen Twitter i stället. Där såg man den gamla balladdrottningen Bonnie Tyler twittra: ”Every now and then I fall apart” och man skrattade gott. Det nedslående var att i princip alla samtal mellan de nyanlända användarna på Twitter handlade om att Facebook låg nere.

Bonnie Tyler twittrade loss.

Även om folk i flera år har skrattat bort Facebook som en kanal för äldre som lägger ut tänkvärda ord och suddiga bilder på blommor, blev det med ens väldigt tydligt vilken enorm påverkan företaget har på världen.

Annons

Över 200 miljoner småföretagare vars affärsverksamhet bygger på att Facebook fungerar, tjänade inte en krona under de sex timmar långa uppehållet. Även om alla pratar om att TikTok är den nya, viktiga sociala medier-plattformen, är Facebook fortfarande på många sätt en ryggrad i sättet vi använder våra telefoner.

När Facebooks börsvärde dalade, började de gamla medierna vässa klorna. I flera länder öppnade de upp chattar där läsarna kunde mötas och umgås. Aftonbladets Facebook-chatt blev en socialantropologisk studie i realtid där jag njöt av hundratals svenskar som skickade in bilder på sina djur och kanelbullar, delade med sig av roliga historier, fina resultat på tentan och filmtips. Bäst var damen som tog chansen att ladda upp en fin bild på sig själv och efterlysa en särbo. Många tyckte att pausen från telefonen var välbehövlig, medan andra kände sig ensamma eftersom deras enda sociala kontakter sker via telefonen.

Annons

När klockan slog midnatt i Sverige, var Facebook tillbaka på banan igen.

Då tyckte jag synd om hon som fyllde jämt och inte fick alla sina grattishälsningar. Det kändes lika ledsamt som att brevbäraren skulle ha slängt bort hela säcken med gratulationskort för 20 år sedan.

Men jag oroade mig också för folket som kämpar för demokratin i Myanmar som enligt uppgifter är oerhört beroende av Facebook för att nå ut till omvärlden. Hur gick det för dem?

För ett par veckor sedan kom det fram att Instagram, som ägs av Facebook, har ignorerat sina egna forskningsresultat som kommit fram till att bildtjänsten är direkt skadlig, särskilt för flickor i tonåren. Medan folk svart på vitt mår skit av de perfekta skönhetsidealen, struntar företaget i det och väljer pengar framför välmående. Jag blev inte direkt chockad, men det är ändå anmärkningsvärt.

Frances Haugen
Frances Haugen.

I veckan frågades visselblåsaren Frances Haugen, som tidigare arbetat på Facebook, ut i USA: s senat och vittnade om att Facebook med flit inte stävjar hat och desinformation på sina plattformar utan prioriterar enorma vinster i stället. Det ställde sig Mark Zuckerberg emot i ett eget Facebookinlägg.

Annons

Man kan säga att Facebooks existens är ett hot mot katter i flödet när plattformen havererar, men också ett hot mot demokratin eftersom de som stormade Kapitolium tidigare i år förenades i hat på Facebook.

Mark Zuckerberg förlorade 50 miljarder dollar på de sex timmar hans livsverk låg nere.

Vi andra vann en liten tankeställare.

Kanske borde vi, som i en gullig reklamfilm, ha ringt på hos grannen, klappat katten och tagit en fika i stället?

Det kräver varken smink eller en perfekt tränad kropp.

Det är heller inget hot mot demokratin.

Annons