5 snackisar från veckan som gått
0:58

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(0:58)

Slå på ljud

Runt millennieskiftet var det, i alla fall i min uppväxtstad, inte helt ovanligt med så kallade ”pimps and hoes”-temafester under gymnasiet. Jag har varit på åtminstone en. Jag har vaga minnen: en svanfjäderboa, klackskor och en tajt svart skjorta. Med samma frisyr som Karin Boye, såg jag väl mer ut som en sur suffragett än en gatflicka, men det var okej.

För det var 90-tal och ingen förstod bättre.

I helgen började ett märkligt klipp började dyka upp i i mina sociala medier-flöden. Efter någon timme var detta det enda Sverige pratade om.

Malin Collin: Nu uppstår sprickorna i den brittiska monarkin

Det innehöll två barn i sex- och tio-årsåldern. De satt i baksätet på en bil. I framsätet satt deras pappa och bonusmamma. Glatt ropade de allihop att de var "horor”. Och det rådde det heller ingen tvekan om. Småbarnens klädsel hade fått Julia Roberts i ”Pretty woman” att rodna. Det var lack och läder, små tros-shorts, strumpebandshållare, klackskor, bh med Bdsm-känsla, cigarettmunstycken, fuskpälsar och peruker. Bonusmamman och pappan hade på sig ungefär samma kläder, fast i vuxenstorlek.

När man såg klippet började man undra om hela familjen skulle på gemensam arbetsintervju hos ett kriminellt gäng som sysslade med trafficking.

Festens tema: ”pimps and hoes”

Svaret var faktiskt ännu sjukare: de skulle på barnens mammas 45-årsfest med temat ”pimps and hoes”. Alltså ”hallickar och horor” om man nu nödvändigtvis måste översätta det.

Låt mig vara tydlig: jag är ingen moralens väktare vanligtvis. Särskilt inte när det gäller barnuppfostran. Låt folk leva som de vill. Jag är allergisk mot mammor som ska läxa upp andra mammor så fort något avviker det minsta (ge barnen kaka på en måndag, glömma vantar, strunta i skärmtid och så vidare).

Men när jag möttes av Katrin Zytomierskas födelsedagskalas satt jag mållös och gapade. Personerna i klippet som delades och hejades på av andra svenska kändisar i sociala medier var Bingo Rimér – som är Katrin Zytomierskas ex – hans nya tjej, den tidigare ”Bachelorette”-deltagaren Julia Franzén, och Bingos och Katrins två gemensamma söner. Min första tanke var att Katrin Zytomierska kommer att smälla av när den här kvartetten dyker upp på hennes fest.

”Vad har ni gjort med mina söner??”, tänkte jag att hon skulle skrika på karaktäristiskt vis.

Men inte alls. I stället poserade Katrin med både Bingo Rimér, Julia Franzén och barnen under tjo, tjim och glädje. Allt lades ut på deras respektive Instagram-konton där vänner till de tre delade bilderna vidare och hyllade de vuxna som riktigt härliga människor med coola och roliga barn.

Lördagskvällen verkade alltså bli lyckad.

Kändissatirikern Tramsfrans om årets mest omtalade kändisfest.

Men på söndagen slog det om. Då hade alla som inte var på ”pimps and hoes”-festen vaknat och tittat på Instagram. Och nu rörde det sig om många människor. Katrin Zytomierska har 174 000 följare, Julia Franzén 188 000 och Bingo Rimér 242 000. Sammanlagt 604 000 personer – ungefär som hela Göteborg.

Nu ilsknade folk till. De uppmuntrande kommentarerna från lördagskvällens kändisar byttes snabbt ut mot att familjen borde orosanmälas till socialtjänsten.

Vilket sätt att vakna en söndag. Först är man hora hela natten och dansar på bord, sen när man vaknar i sin säng med en lösögonfrans på sniskan är hela ens Instagram-dm sprängfylld med ilska och hat från verklighetens folk.

Konton låstes och bilder raderades

Som krishantering låste Bingo Rimér och Julia Franzén sina Instagram-kontont så de blev privata och avpublicerade bilderna på barnen. Katrin Zytomierska skrev ett långt inlägg där, i alla fall jag, trodde att hon skulle lägga sig platt, förklara att hon nu förstår hur det uppfattades och gör avbön. Men det blev inte riktigt så.

”Det att vissa av er kopplar två små pojkar utklädda till flickor som något sexuellt får stå för er. Vi har inte haft som avsikt att göra det och med våra ögon sett har vi inte gjort det heller”, skriver hon.

Det var helt enkelt följarna som var prussiluskor och Katrin och Bingo som var de balanserade, rimliga vuxna.

Jag håller inte med.

För det första känns temat ”pimps and hoes” som något som begravdes vid millennieskiftet. Det är sunkigt och tillhör dåtiden precis som spöstraff, skörbjugg och ingen rösträtt för kvinnor.

Malin Collin: Den här sommaren lever män som inte lyssnar på sina fruar farligt

För det andra är det sinnessjukt att låta två små killar normalisera både ordet och arbetsbeskrivningen ”hora” som ett knäppt och roligt familjeskämt. Med en så ljus och uppsluppen syn på prostitution från barnsben, blir det krångligare att problematisera det som tonåring och vuxen man.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

För det tredje – och detta är det värsta – är det vidrigt att lägga ut barnen i den typen av klädsel och sammanhang (även om barnen, enligt föräldrarna, tyckte att det var jättekul) till över en halv miljon följare. Det är att kränka barns integritet. För även om barnen just i lördags tyckte att det var kul, kan en sexåring inte föreställa sig hur det kan kännas när han är 13 år och börjar sjuan i en ny högstadieskola och dessa bilder snurrar runt. Det är alltid föräldrarnas ansvar att tänka igenom konsekvenserna när de publicerar sina barn i sociala medier.

Men uppenbarligen tänkte just dessa föräldrar inte igenom en enda detalj från inbjudningskort via inköp av maskeradkläder till hur det skulle tas emot.

Kanske är det så att det krävs en by att uppfostra ett barn.

Men uppenbarligen behövs hela Svea riket för att uppfostra Katrin Zytomierska och Bingo Rimér till föräldrar.

Mest läst