Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Malin Roos: Genom sin transparens blev Sven Melander en förebild

01 apr, 2022 
AvMalin Roos
FotografTT
Rulle, Berra och Steve med Lloyden.
Men också hur han backade Zara Larsson.
40 år efter att Sven Melander revolutionerade tv-underhållningen blev han en viktig röst i samhällsdebatten.
Humor och allvar sida vid sida.
Annons
Sven Melander har gått bort – blev 74 årBrand logo
Sven Melander har gått bort – blev 74 år

Ingmar Bergman knep fyra Oscar för Fanny och Alexander, bröderna Herreys dansade hem Eurovision Song Contest och Abba-Benny och Björn skulle snart göra sanslös succé med musikalen Chess på West End i London. 1980-talets kultur och nöjesvärld var en sjudande kittel och SVT visste precis vad man gjorde när man plockade två erfarna journalister för att hålla i fredagsunderhållningen.
Stina Lundberg från Dagens Eko och Sven Melander från Aftonbladet. Nöjesmaskinen i Tv2 var något helt nytt med ballongdans och roliga pingviner men inte bara det. Samtidigt som svenska artister och mästaregissörer bröt mark utomlands började de stora världsstjärnorna komma till Sverige. Att plötsligt se Bette Middler, John Travolta och Isabella Rosselini hos Sven och Stina i Nöjesmakinen var otroligt maffigt.

sven melander rulle
Sven som karaktären Rulle.

Werner & Werner – och Rulle

Och där Nöjesmaskinen tog slut klev Nöjesmassakern in där Sven Melander och co fortsatte att bjuda på internationell stjärnglans, men framförallt humor i en helt egen klass.
”Hej alla barn, jag heter Rulle. Jag kan göra brännvin av kottar. Hej då.”
”Du måste tänka på pocenten!"
”Det går precis lika bra med selleri.”


Det var enkelt och effektivt och vi satt framför våra tjocka tv-apparater och skrattade ihjäl oss; åt trollet Rulle, Werner och Werner och Preben och Preben och Berra i Sällskapsresan. ”Rattarattaraa”. Jag skrattade ännu mer när Sven Melander många år senare berättade i Stjärnorna på Slottet att han inte hade en aning om att det var bröst han satt och skruvade in som Berra, trodde han rattade en bil. Han var ju ändå Steve med Lloyden. Men i Stjärnorna på slottet berättade han också om sina tidigare alkhoholproblem som i perioder varit "ett enormt svart hål som är så in i helvete obehagligt".
Humor är ofta ingången till det allvarliga och om det är är en konst, bemästrade Sven Melander den skickligt, inte minst när han 40 efter att ha revolutionerat underhållningen med Nöjesmaskinen blev en lysande YouTuber.

Till skillnad från alldeles för många, hade hans poster ett riktigt innehåll.

sven melander som berra i sällskapsresan
Skådespelarna Weiron Holmberg och Sven Melander på flygplatsen på Gran Canaria i samband med filminspelningen av "Sällskapsresan".

2016 när golfstjärnan Jesper Parnevik slant på tangenterna och i ett taffligt inlägg på Twitter lyckades koppla ihop terrordådet i Nice med Zara Larsson och ”jag hatar alla män, gick Sven Melander ut och backade Zara Larsson:

Annons

Stöttade Zara Larsson

”Det är fan inte Zara Larsson som är problemet, det är ju vi, sa den folkkära skådespelaren i en video på på Facebook, där han framförde att svenska män hade helt fel fokus i debatten.”
”Det är fan ta mig obegripligt, och utan att begripa det hamnar alla de här männen på fel sida, de hamnar på våldtäktsmännens sida. Och även om du skulle känna kollektiv skuld, så känn kollektiv skuld, för det är ju vi män som våldtar"
, fortsatte Sven Melander.
Klippet hyllades och delades av tusentals.

Det var också i sin egen kanal som Sven Melander strax före jul 2017 lämnade beskedet att han hade drabbats av en elakartad cancertumör. Hur sorgligt det än var blev han genom sin transparens en förebild för alla som kämpar mot helvetessjukdomen. Humor och allvar hand i hand.
Vi var så många som hejade på Sven Melander, att han inte finns längre är tungt både för ens glada 80-tal och samtiden.
Det går inte lika bra med selleri.

Annons