Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Malin Collin: "Att bli lämnad ger inte ett frikort för galenskap"

20 jan, 2023 
AvMalin Collin
FotografTT
Shakira gerard piqué
Hennes kille lämnade henne för en 22-åring. Shakira svarar med en riktig hämndlåt. Och då börjar den totala galenskapen.
Annons
Se 5 gånger kändisar haft likadana outfitsBrand logo
Se 5 gånger kändisar haft likadana outfits

Titta dig själv i spegeln och svara ärligt: hur många gånger har du egentligen satt upp en häxa i mänsklig storlek som hotfullt stirrar in genom köksfönstret till din ex-mans föräldrar? Låt mig gissa. Noll gånger? Men så är ingen av oss megaartisten Shakira heller. Det är inte första gången jag fördjupar mig i just Shakira och det lär inte vara den sista heller. Hennes nya singel med det riktigt smidiga namnet ”BZRP Music sessions #53” har redan över 65 miljoner strömningar på Spotify och slog rekord med över 60 miljoner visningar på ett dygn på Youtube. Men det är inte själva rekordet som har fått hela jordklotet att prata om de här låten.

Låten är nämligen ett lustmord på hennes ex-kille, den tidigare Barca-fotbollsspelaren Gerard Piqué. Anledningen? Han ska ha lämnat henne för en nu 23-årig tjej i juni förra året. Detta efter ett drygt decennium och två barn tillsammans.

Shakira gerard piqué drama

Shakiras hämndlåt och Gerard Piqués svar

Vanliga personer hade brutit ihop, gjort en bodelning, haft fokus på barnen och sedan, när det är möjligt, byggt upp sig själv och gått vidare. Ja, till och med superkändisar brukar hålla låg profil under svåra separationer och anstränger sig för att så lite som möjligt läcker ut i pressen.

Annons

Men inte Shakira. Hon skriver en hämndlåt som fungerar som en öppen bok rakt in i den såriga skilsmässan. Låten börjar lite vagt när hon sjunger att hon spelar i en annan liga än Gerard Piqué. Sedan tar det fart. ”Du lämnade mig med din mamma som granne”, lyder en textrad. Detta är faktiskt sant. Shakira bor kvar i deras gemensamma villa där bergen börjar i västra Barcelona. I huset bredvid bor hennes tidigare svärföräldrar. Det var därför Shakira satte ut en docka, utklädd till häxa, på balkongen. Där stod Halloween-spektaklet och blängde in hos Piqués mamma och pappa. Frågan jag har: hur förklarade Shakira det för sina barn? Att farmor och farfar plötsligt har en ond docka utanför köksfönstret? Gissningsvis avskyr hon sin svärmor mer än hon älskar sina barn, men det låter så sorgligt att jag föredrar att tolka häx-gate som ett irrationell handling utförd av en kvinna i chock.

Låten fortsätter med att Shakira ger sig på Gerard Piqués nya tjej. Shakira beskriver det som att han bytte en Ferrari mot en Twingo och syftar på Renaults lilla bilmodell. Hon fortsätter med att sjunga att Piqué bytte en Rolex mot en Casio-klocka. Hela världen har hjälpts åt att översätta den spanska låttexten. Några analyser har inte direkt gjorts, eftersom det Shakira har ägnat sig åt är motsatsen till Ernest Hemingways isbergsteknik. Det finns ingenting mellan raderna. Allt hon vill säga går att läsa innantill. Hur har då Gerard Piqué svarat på hennes sjungande attack? Förutom att visa sig på stan med armen runt den nya flickvännen tillsammans med hans föräldrar (som gissningsvis inte längre trivdes hemma med en häxa utanför) har han gjort små motattacker. I veckan körde han till ett event. I stället för att välja någon av sina exklusiva bilar, parkerade han en vit liten Renault Twingo och hoppade ur förarsätet med ett leende på läpparna inför fotografer. Han har också gjort klocktillverkaren Casio till sponsor för en turnering han ansvarar för.

Shakira gerard piqué hämndlåt

Det är knappast första gången en artist gör en hämndlåt på ett ex. Justin Timberlake gjorde ”Cry me a river” som sägs handla om uppbrottet med Britney Spears en gång i tiden. I Sverige har både Veronica Maggio och Oskar Linnros gjort varsitt album om deras gemensamma break up. Miley Cyrus släppte också en hämndlåt precis, ”Flowers” som sägs handla om hennes kraschade relation med skådespelaren Liam Hemsworth. Men det är möjligen första gången som en så stor artist förverkligar en hämndfantasi som får ett så stort genomslag. Även om låten har slagit rekord, är det inte alla som har uppskattat tilltaget. De finns kritiker som menar att hon lägger skulden på fel ställe, alltså att hon attackerar Piqués nya tjej i stället för honom. Men framför allt har Shakira ifrågasatts när det gäller barnen. Jag håller med. Att bli lämnad ger en inte automatiskt ett frikort för galenskap.

Annons

För det finns saker man bara tänker när man är så hjärtekrossad som hon. Sedan finns det saker man säger, men i så fall mellan fyra väggar tillsammans med sitt ex. Därefter finns saker man säger så barnen hör. Shakira har lagt i ytterligare en växel: att sjunga ut sin ilska ända in på topplistorna. Jag har svårt att tro att någon av hennes söner blir lyckligare av att höra den där låten om deras pappa. Men det finns de som älskar Shakira ännu mer efter det här. Häromdagen lade Shakira ut en story på sitt Instagramkonto. Då stod det mängder fans ute på den lilla gatan där hon (och svärföräldrarna) bor. De sjöng låten för full hals och Shakira gick ut på balkongen, som en drottning av brustna hjärtan, och vinkade till allihop. Fansen jublade och Shakira skrev på Instagram: ”Tack för serenaden”.

Om man omger sig med alltför många ja-sägare, kan besluten ibland bli lite fel. Även om jag till fullo förstår Shakiras ilska, sorg och hämndkänslor, är det sällan på just de känslor man ska bygga sin karriär. Speciellt inte med två små barn som bör slippa ta parti för den ena eller andra föräldern. Med det sagt, hade aldrig den här låten skrivits om inte Piqué hade rört till alltihop. Men då hade heller inte Shakiras karriär blomstrat igen, som den gör just nu.

Annons