Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tårarna säger allt – gesten i Så mycket bättre lär oss en läxa

27 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTV4.
Det hade kunnat bli så stelt, men blev istället säsongens hittills finaste ögonblick.
Så mycket bättre visar på styrkan i att bemöta hat med kärlek.
Annons
Så mycket bättre 2021 – här är alla artisterBrand logo
Så mycket bättre 2021 – här är alla artister

Sedan Popsicle-sångaren kom in i Så mycket bättre har den legat där som en rosa elefant i rummet. Ja, bandets önskan om att Arvingarna skulle dö i bussolycka alltså.

När ämnet inte berördes i förra veckans avsnitt blev jag konfunderad – vågar man inte röra vid detta, trots att det gått nästan 30 år? Tji så fel jag hade! Istället hade produktionen sparat den forna konflikten som en slags grand finale på Casper Janebrinks medverkan i programmet.

Även om dansbandssångaren stångar sig blodig för att spela ner kommentaren från Grammisgalan 1993, så erkänner han samtidigt att uttalandet (som gjordes av Andreas Mattssons bandkollega Fredrik Norberg) har följt med honom under karriären. Janebrink berättar om kolleger i dansbandsbranschen som voltat – men överlevt – med sina bussar ute på vägarna, och hur de själva varit nära att köra av vägen flera gånger. Hur han då har varit rädd för att den hårda kommentaren skulle besannas.

Annons

Andreas Mattsons tårade ögon visar att Arvingarna gör rätt

Sedan händer det som Popsicle nog aldrig hade kunnat tänka sig när i början av 90-talet – Casper Janebrink överraskar Andreas Mattsson och de andra runt bordet med att ta in sina bandkamrater och göra en Arvingarna-låt av indiegruppens största hit Hey princess. Jag hade förväntat mig en obekväm konfrontation, men känner mig i slutändan i det närmsta uppläxad av Arvingarna, som visar att det bästa man kan göra är att bemöta hat med kärlek. Och det jag trodde skulle bli årets stelaste tv-ögonblick vänds istället till att bli ett av de finaste, när Andreas Mattsson sitter med och ler med tårade ögon mot Arvingarnas klyschigt synkroniserade dansbandsdans.

– Att bemöta något elakt med något snällt, det är så fint, säger en märkbart rörd Andreas Mattsson efteråt.

I en iskall samtid är vi nog många som skulle må bra av att ta efter bandets exempel. Det behöver ju faktiskt inte vara svårare än så.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons