Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Så ser programledarna från 1980-talet ut i dag

02 jun, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
Under större delen av 1980-talet såg vi dem dagligen i tv-rutan. Men hur ser 80-talets programledare ut i dag? Femina vet.
Annons
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

Feminas redaktion har grävt i bildarkiven och tagit oss en titt på hur 1980-talets största och mest uppskattade programledare såg ut – då och nu!

Katarina Hultling

Katarina Hultling 1988 och 2021.

Katarina Hultling började jobba på sportredaktionen på SVT 1985, bland annat som programledare för hyllade Sportspegeln. Ända sedan dess har hon synts i rutan, senare också hos TV4 samt hos Viasat och Nent.

Staffan Dopping

Staffan Dopping 1987 och 2020.

Journalisten och tv-profilen Staffan Dopping började sin karriär i radio när han 1980 gjorde program som Sommarpuls och Kaffe med Dopping. Mot slutet av 80-talet gick han vidare från radion och började synas i tv-rutan med program som Listan och Tyck om tv, för att sedan gå över till nystartade TV4:s Nyhetsmorgon. Efter detta började han på Studio Ett på Sveriges Radio. 2005 valde han dock att lämna mediebranschen bakom sig helt, och istället bli informationsdirektör för Försvarsmakten. Sedan dess har han också startat ett eget företag, drivit en egen podd och skrivit för tidningen Kvartal.

Annons

Malena Ivarsson

Malena Ivarsson 1983 och 2022.

Det är över 30 år sedan Fräcka fredag hade premiär på SVT. Trots det minns många programmet. Fräcka fredag presenterades som ett program om ”kärlek, lust och glädje”, och leddes av sexologen Malena Ivarsson, i dag 72 år. Programmet i SVT lades ner efter blott sex episoder, men Malena Ivarsson fortsatte att ge råd om sex och samlevnad i sin roll som sexolog, i olika tidningar och medier. Men kring 45-årsåldern, i mitten av 90-talet, gick hon in i en djup kris och valde att lämna offentligheten.

Annons

– Jag stod inte ut med att se en sexologisk tidning vid den tidpunkten. Jag behövde dö bort från några av mina karriärambitioner. Jag behövde läsa dikter, jag behövde vara ute i naturen. Jag behövde helt andra saker, har hon berättat i podcasten 60 minuter.

I dag är hon dock tillbaka i spalterna igen, i Aftonbladet och i Senioren.

Annika Jankell

Annika Jankell 1987 och 2022.

Annika Jankell startade sin karriär som programledare för musikprogrammet Listan, 1987. 1990 började hon jobba som programledare på TV4. Sedan dess har hon hörts i radio och varit redaktör på tidning. I dag driver hon produktionsbolag.

Annons

Ellinor Persson

Ellinor Persson 1989 och 2021.

Ellinor Persson kom till SVT 1989 och blev programledare för Kosmopol och Unga tvåan. Därefter ledde hon också Vi i femman. Numera jobbar Ellinor på heltid som moderator, vilket innebär att hon styr diskussioner och leder debatter.

Cissi Elwin

Cissi Elwin 1989 och 2022.

Cissi Elwin kom till SVT under 1980-talet och var under slutet av årtiondet programledare för Bullen. Sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. Hon har varit chefredaktör för ICA-kuriren och vd för Svenska filminstitutet. I dag är vd och chefredaktör för tidningen Chef.

Annons

Ewonne Winblad

Ewonne Winblad 1983 och 2016.

Ewonne Winblad var under många år ett känt ansikte i nyhetssändningarna i SVT. Det var också hon som ledde Rapports första sändning efter Olof Palme-mordet. I dag är hon författare.

Carin Hjulström

Carin Hjulström 1990 och 2020.

Carin Hjulström ledde under 1980-talet musikprogrammet Gig i SVT. Hon har också synts som programledare för Melodifestivalen och egna intervjuprogram Carin 21.30. Numera är hon författare.

Annons

Jonas Hallberg

Jonas Hallberg 1982 och 2022.

Under flera år på 1980-talet var Jonas Hallberg programledare för Måndagsbörsen i SVT. Programmet sändes på måndagskvällar, live från Hamburger Börs i Stockholm, med livespelningar av populära artister. Programledare var, förutom Jonas Hallberg, Per Falkman, Gunilla Friis, Susanne Olsson och Staffan Schmidt. Efter Måndagsbörsen var Jonas Hallberg med i en rad programformat – Nattliv, Fräcka fredag, Musikjägarna och Vi i femman. Han medverkade också under många år i radioprogrammet Spanarna på P1. 2010 släppte han också sin första bok, Vad är sanning och 100 andra jätteviktiga frågor. I dag jobbar han som manusförfattare, teaterregissör, debattledare och föreläsare.

Annons