Staffan Dopping Lotta Mossberg Listan
0:49

Efter reklamen: 5 starka ögonblick vi minns från "Malou efter tio"

(0:49)

Välkända journalisten och tv-profilen Staffan Dopping började sin karriär i radio när han 1980 gjorde program som Sommarpuls och Kaffe med Dopping. Mot slutet av 80-talet gick han vidare från radion och började synas i tv-rutan med program som Listan och Tyck om tv, för att sedan gå över till nystartade TV4:s Nyhetsmorgon.

Staffan Dopping och Annika Jankell var programledare för Listan.

Björn Edergren/SVT

– Jag gjorde exempelvis ”Listan” på 80-talet och det var mycket betoning på ren underhållning. Det var väldigt lätt att bli stämplad som ett popsnöre och många gjorde sig lustiga över min frisyr och mitt utseende. Jag ville bli respekterad som en serös journalist och fick kämpa för det, har han sagt till Aftonbladet.

Svenskarna vi glömt gjorde succé i Eurovision song contest

Lämnade tv efter felsägningen

Många förknippar Staffan Dopping med Nyhetsmorgon, och inte minst en väldigt speciell felsägning i livesändning. Det var 2000 när Staffan skulle presentera Stålmannen som nästa program, som han råkade säga de numera klassiska orden ”jag har lite grön kryptonit i fittan”, istället för ”i fickan”.

– Jag minns framför allt att jag var väldigt trött och jag trivdes tyvärr inte på arbetsplatsen och jag hade småbarn hemma. Jag tyckte det var för mycket tomma saker i programmet som springande hästar, trissvinster och svampkännare. När det där hände tänkte jag ”sa jag verkligen det där?”. Men då började de skratta något så förbannat i kontrollrummet.

Några år efter felsägningen lämnade Staffan Dopping TV4 och började jobba på Studio Ett på Sveriges Radio. Men 2005 valde han att lämna mediebranschen bakom sig helt, och istället bli informationsdirektör för Försvarsmakten.

Christer Ulfbåge drabbades av hjärtstopp – känslosamma orden om händelsen

Det skulle dock inte hålla i sig resten av karriären. Efter över ett decennium borta från mediebranschen startade han eget företag, drev egen podd och börjad så småningom skriva för tidningen Kvartal.

Staffan Dopping 2021.

Ola Axman/TT

– Tiden på Radio Stockholm på 80-talet har en särskild plats i mitt hjärta. Men jag har också varit med och startat upp mycket som ”Studio Ett”, TV4 och Nyheterna. Men under tretton år jobbade jag inte som journalist och trodde jag inte att jag skulle komma tillbaka som det.