Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Staffan Dopping lämnade rampljuset – efter felsägningen i TV4

10 maj, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Staffan Dopping Lotta Mossberg Listan
Staffan Dopping var en mångårig tv-profil och programledare i Studio ett och Nyhetsmorgon.
Många minns honom mest för ”grön kryptonit”-felsägningen i TV4 – och efter tv-karriären valde Dopping att lämna rampljuset för gott.
– Jag ville bli respekterad som en serös journalist och fick kämpa för det, säger han till Aftonbladet.
Annons
5 starka ögonblick vi minns från "Malou efter tio"Brand logo
5 starka ögonblick vi minns från "Malou efter tio"

Välkända journalisten och tv-profilen Staffan Dopping började sin karriär i radio när han 1980 gjorde program som Sommarpuls och Kaffe med Dopping. Mot slutet av 80-talet gick han vidare från radion och började synas i tv-rutan med program som Listan och Tyck om tv, för att sedan gå över till nystartade TV4:s Nyhetsmorgon.

Staffan Dopping och Annika Jankell var programledare för Listan.

– Jag gjorde exempelvis ”Listan” på 80-talet och det var mycket betoning på ren underhållning. Det var väldigt lätt att bli stämplad som ett popsnöre och många gjorde sig lustiga över min frisyr och mitt utseende. Jag ville bli respekterad som en serös journalist och fick kämpa för det, har han sagt till Aftonbladet.

Annons

Lämnade tv efter felsägningen

Många förknippar Staffan Dopping med Nyhetsmorgon, och inte minst en väldigt speciell felsägning i livesändning. Det var 2000 när Staffan skulle presentera Stålmannen som nästa program, som han råkade säga de numera klassiska orden ”jag har lite grön kryptonit i fittan”, istället för ”i fickan”.

– Jag minns framför allt att jag var väldigt trött och jag trivdes tyvärr inte på arbetsplatsen och jag hade småbarn hemma. Jag tyckte det var för mycket tomma saker i programmet som springande hästar, trissvinster och svampkännare. När det där hände tänkte jag ”sa jag verkligen det där?”. Men då började de skratta något så förbannat i kontrollrummet.

Några år efter felsägningen lämnade Staffan Dopping TV4 och började jobba på Studio Ett på Sveriges Radio. Men 2005 valde han att lämna mediebranschen bakom sig helt, och istället bli informationsdirektör för Försvarsmakten.

Det skulle dock inte hålla i sig resten av karriären. Efter över ett decennium borta från mediebranschen startade han eget företag, drev egen podd och börjad så småningom skriva för tidningen Kvartal.

Staffan Dopping 2021.

– Tiden på Radio Stockholm på 80-talet har en särskild plats i mitt hjärta. Men jag har också varit med och startat upp mycket som ”Studio Ett”, TV4 och Nyheterna. Men under tretton år jobbade jag inte som journalist och trodde jag inte att jag skulle komma tillbaka som det.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons