Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så ser de kvinnliga 90-talsartisterna ut – i dag

31 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
De kom, de såg – och de sjöng! Men hur ser de allra största kvinnliga 1990-talsartisterna ut i dag? Femina vet.
Annons
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

Plötsligt var de bara överallt. De sjöng om att fråga stjärnorna, om att allt handlade om pengar och om fiskarna i haven. Men vad gör 1990-talets allra största svenska kvinnliga artister i dag? Och hur ser de ut? Femina har koll.

Meja

Meja 1998 och 2019.

Meja Beckman, eller Meja Kullersten, som hon i dag heter, slog igenom med gruppen Legacy of Sound, 1993. Därefter satsade hon på en solokarriär. Med låten All 'Bout the Money slog hon igenom stort. Meja stod på scener över hela Sverige – och världen. 2022 arbetar hon fortfarande som artist. 2021 släppte hon låten I Know How You Feel, producerad av Andreas Kleerup och Thor McQueen. Med låten ville Meja belysa det faktum att unga människors psykiska ohälsa har ökat under pandemin. Just därför har Meja också startat kampanjen #iknowhowyoufeel – för att samla in pengar till Minds stödverksamheter.

Annons

Pandora

Pandora 2002 och 2018.

Karin Anneli Catarina Pandora Magnusson, mest känd under artistnamnet Pandora, slog igenom stort under 1990-talet med flera megahits. Hon levde ett liv i lyx – sedan kom krisen.

– Min ex-man, som också var min manager, hade misskött företagets ekonomi i flera år – utan att jag visste om det. En dag stod polisen bakom dörren och tog in mig på förhör, jag var anklagad för skatte- och bokföringsbrott, har Anneli berättat.

I dag har karriären tagit fart på allvar igen. Även om klubbarna hon i dag spelar på är en smula mindre än 90-talets gigantiska arenor.

Annons

Jennifer Brown

Jennifer Brown 1990 och 2022.

Året var 1994 när Jennifer Brown från Göteborg slog igenom med buller och bång med sitt debutalbum Giving you the best. Efter att ha lämnat gruppen Miracle satsade hon på en solokarriär – något som skulle visa sig vara ett riktigt lyckokast.

Jennifer Brown lanserades som Sveriges nya souldrottning och Giving you the best kom att sälja i 500 000 exemplar över hela världen.

I fjol släppte Jennifer Brown, som i februari fyllde 50, singeln På andra sidan bron tillsammans med Triple & Touch.

Annons

Cajsa Stina Åkerström

Cajsa Stina Åkerström 1994 och 2007.

Cajsa Stina Åkerström, Fred Åkerströms dotter, slog igenom i mitten på 90-talet med superhiten Fråga stjärnorna. Efter en kortare artistkarriär drog hon sig tillbaka. I dag bor hon på landet och arbetar som konstnär.

Rebecka Törnqvist

Rebecka Törnqvist 1996 och 2021.

1993 släppte Rebecka albumet A Night Like This som sålde i över 100 000 exemplar. Uppföljaren Good Thing, 1996, gick ännu bättre. Rebecka rörde sig sömlöst mellan jazz och popmusik. Hennes sköra, men ändå starka röst, letade sig från radioapparater och konsertscener, rakt in i publikens hjärtan. Det visade sig, inte minst, på försäljningssiffrorna. Kort sagt: Rebecka gjorde succé. Sedan drog hon sig tillbaka från rampljuset.

Annons

Men hon har inte lämnat musiken. Hon spelar fortfarande. I maj 2022 gick hon upp på Södra teaterns scen, bland annat. Hon syntes också på scenen i På spåret nyligen, ihop med Sahara Hotnights. Vid sidan av det är hon konstnärlig ledare för en orkesterskola i Södertälje, på deltid.

Cecilia Vennersten

Cecilia Vennersten 1995 och 2020.

I programmet Sikta mot stjärnorna gjorde Cecilia Vennersten 1994 succé med låten Hero. Året efter, 1995, kom hon tvåa i Melodifestivalen med Det vackraste – en låt som sedan dess spelats på tusentals bröllop. I dag bor Cecilia i Varberg med sin familj, hon arbetar fortfarande som artist – om än i mindre skala.

Annons

Idde Schultz

Idde Schultz 1997 och 2020.

Med Fiskarna i havet fick Idde Shultz en strålande artistkarriär i Sverige. Men efter att ha drabbats av kroniska Menières sjukdom tvingades hon avsluta karriären – mot sin vilja.

– Det var en stor sorg naturligtvis, och ledde till en identitetskris, har hon sagt till DN.

Dilba

Dilba 1996 och 2021.

Dilba fick ett rejält genomslag i mitten av 1990-talet med sin låt I'm sorry. Hon var blott 24 år då och spåddes en lysande framtid som artist. I dag är hon 50, och har bytt bana helt. Dilbahar ”Dilba” Demirbag driver nämligen ett företag som sysslar rekrytering inom techbranschen.

Annons