Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress
1:08

Efter reklamen: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

(1:08)

Slå på ljud

Monica Törnell föddes nästan på scenen – bara åtta år gammal uppträder hon för stora publiker hemma i Söderhamn i Hälsingland. Därför är det kanske inte så konstigt att hon vid 16 års ålder upptäcks av trubadurikonen Cornelis Vreeswijk. Han tar med henne både in i studion och på turné, och blir Monicas mentor.

Det dröjer inte länge innan framgångssagan är ett faktum. Monica blir känd med låtar som Känslan i maj, Heden och Vintersaga, och får utöver Cornelis spela med artister som Ola Magnell och Janne Schaffer.

Monica Törnell 1978.

KENNETH THORÉN

Efter att ha släppt skivor på löpande band och turnerat landet runt under 70-talet vinner Monica Melodifestivalen med E de' det här du kallar kärlek 1986, tillsammans med Lasse Holm som också har skrivit låten. Bidraget kommer på en femte plats i Eurovision song contest, och är än i dag en klassiker.

Ylva Maria Thompson försvann från rampljuset – så lever hon i dag

Monica Törnells kamp mot utbrändheten

Men det som kanske skulle vara hennes mest framgångsrika år någonsin, blir också slutet för Monica Törnell. Hon har i åratal vid sidan av sin karriär också varit ensamstående mamma till två barn, samtidigt som hon varit sin egen manager och bokare. Åren med hårt jobb, kombinerat med att hon har sovit och ätit för lite, blir till slut för mycket. Sonen Tobias Törnell såg som barn på hur hans mamma slet för att få allt att gå ihop.

Monica Törnell vann Melodifestivalen med låten E' de' det här du kallar kärlek?

BJÖRN EDERGREN

– Hon var en tivoliskötare mer eller mindre, som skulle boka musiken, och ja, det blev för mycket, säger han i radiodokumentären Sångfågeln från Söderhamn som försvann i P4.

Monica opereras för magsår och tvingas ta 30 olika penicillinkurer mot de återkommande infektionerna. Hon får återkommande depressioner som blir svårare att ta sig ur. I september 1986, bara månader efter framgångarna i Melodifestivalen och Eurovision song contest, kraschar hon till slut i sitt nyinköpta hus. Hon är ute i sin trädgård och krattar löv när världen plötsligt börjar snurra och bli suddig.

Pia Degermarks tragiska öde – så lever hon i dag

– Jag bara skakade och kallsvettades. Är det slut nu liksom? Det var som att varje cell kurade ihop sig och sa jag vill vara ifred. Jag vill vila, jag orkar inte mer. Och från den stunden så orkade jag liksom inte mer, säger Monica Törnell i P4 Dokumentär.

Förlorar huset och karriären

Kollapsen blir slutet för Monicas karriär. Hon orkar inte med pressen och stressen mer. Hon förlorar sina vänner och kolleger i branschen, som inte förstår sig på henne och hennes utbrändhet. Under många år lever hon isolerad i sitt hem, samtidigt som hon sörjer livet hon förlorat. Att gå på konserter blir för plågsamt, och musik gör för ont att lyssna på.

Monica Törnell 2015.

Karin Törnblom/TT

Utbrändheten gör att Monica förlorar sin inkomst, och som följd förlorar huset hon köpt. Efter år av provtagningar, behandlingar och frågetecken får Monica till slut sin diagnos – hon har ME.

Det har tagit lång tid och varit kämpigt, men i dag har Monica kunnat komma tillbaka till musiken. Efter 25 års tystnad släppte hon ett nytt album 2017, och hon har till och med börjat uppträda igen.

– Jag fick göra precis det jag ville och bestämma allting själv. Det var roligt.

Mest läst