Trendar: InredningMat och dryckResor

10 oväntade sätt att använda ättika på

18 jan, 2021 
AvAino Oxblod
FotografClaudio Bresciani / TT
Att ättikssprit är en användbar hushållsprodukt vet nog de flesta – men vad exakt kan det användas till?
Här är 10 smarta – och lite oväntade – sätt att använda ättika på i vardagen.
Annons
Tre smarta husmorsknep med saltBrand logo
Tre smarta husmorsknep med salt

Att ättika går att använda till att lagra och lägga in mat vet de flesta – men det är långt ifrån allt som livsmedlet är bra till.

Här har vi samlat tio olika sätt att använda ättika på, som gör din vardag enklare.

1. Ta bort bildekaler från bilen

Har du eller kanske din partner eller ditt barn prytt bilen med en bildekal, som börjar kännas gammal, irrelevant eller plottrig? Att få bort bildekaler utan att skada lacken kan vara lättare sagt än gjort – men svaret är faktiskt ättika.

Häll lite ättikssprit i en sprayflaska, och spruta ner hela klistermärket så det är täckt av ättikan. Vänta sedan några timmar – och vips, så kan du ta bort dekalen utan problem.

2. Få katten att sluta klösa på möblerna

De allra flesta katter klöser på möbler, för att hindra sina klor från att blir smärtsamt långa. Men vill du hindra detta och hålla möblerna fina och hela, så kan faktiskt ättikssprit vara en lösning.

Annons

Spä ut ättikan med lika delar vatten i en sprayflaska, och spreja sedan på platsen där din katt brukar klösa. Eftersom katter inte gillar ättika och brukar vilja undvika att komma i kontakt med det, kan detta hindra den från att klösa på möblerna.

3. Gör naturliga våtservetter

Ättikssprit är bra att använda i rengöringssammanhang, och många vill hellre städa med det i stället för kemiska medel. Detsamma gäller våtservetter – i stället för att köpa dyra våtservetter som ofta innehåller mycket kemikalier, så kan man faktiskt göra egna med ättika, som fungerar lika bra.

För att göra egna våtservetter behöver du:

  • Pappershanddukar
  • 2,4 dl kokat vatten
  • 1,2 dl aloe vera-saft
  • 1,2 dl trollhasselvatten
  • 1 matsked ättikssprit
  • 1 matsked olivolja
  • 1 matsked flytande castilla-tvål
  • En behållare

Rör ihop blandningen av ingredienser i en skål så det är ordentligt mixat. Häll sedan över vätskan på pappershanddukarna, och låt dem absorbera i tio minuter. Vänd sedan på behållaren och låt handdukarna absorbera i tio minuter till.

4. Använd ättika i ditt bad

Att hälla ättika i badvattnet kan ha positiva effekter, speciellt om man har problem med candidainfektion. Ättikans syra hjälper huden att återfå sitt rätta pH-värde. Det kan också hjälpa mot ledproblem som artros.

Annons

Om du har känslig hud kan det dock vara bättre att använda den mildare äppelcidervinägern, snarare än ättika.

5. Det dödar ogräs

På grund av sin höga syra är ättika också ett bra och naturligt sätt att få bukt med ogräs, då den drar ut ut all vätska ur växterna. Sprutar du ren ättikssprit på ogräset eller växten du vill bli av med, så kommer de att vittra ihop på bara några timmar. Här är det dock viktigt att se till att man inte råkar spruta på de växterna man faktiskt vill ha kvar – de kommer också dö om de får ättika på sig.

Till skillnad från kemiska ogräsmedel kommer ättika dock inte ta sig ner i roten och döda även den. Ättiksbehandlingen kan dock ändå komma att döda roten, men det är inte säkert. Skulle plantan växa tillbaka är den generellt svagare, och de flesta dör helt bara man sprutar på mer ättika.

Att spruta ättika direkt på jorden för att döda roten är däremot inte att rekommendera, då det kan skada även rötterna på växterna man vill ha kvar.

Annons

6. Gör att snittblommor håller längre

Medan ättikssprit är döden för ogräs, så kan det också hjälpa att hålla snittblommor fräscha längre. En skvätt ättika i blomvasens vatten gör att pH-värdet sänks, något som hjälper snittblommorna att absorbera mer av vattnet. Addera lika delat ättika och socker i vattnet till snittblommorna, så kommer de hålla längre.

7. Rengör kontorsmaterial och elektronik

Håll din dator, skrivare och annat kontorsmaterial och elektronik du har hemma dammfritt och rent med hjälp av ättika. Blanda lika delar vatten och ättikssprit i en skål. Skippa dock sprayflaskan den här gången – i stället fuktar dy en ren trasa i blandningen och kramar ur så mycket du kan, innan du använder den för att rengöra elektroniken. Se till att alla apparaterna är avstängda innan du börjar.

8. Rengöra persienner

Att rengöra persienner på ett bra sätt kan vara en riktig utmaning, men även här kan ättika vara till hjälp. Det du behöver är en vit bomullshandske, som du tar på dig och sedan blöter med en blandning gjord av lika delar vatten och ättika. För sedan den handen beklädd med handsken längs persiennerna, så kommer du märka hur effektivt smutsen avlägsnas.

Annons

9. Ta bort vattenringar på möbler

Har du problem med vattenringar på dina bord, för att folk brukar glömma att använda underlägg när de dricker? Med hjälp av ättika går det faktiskt att få bukt på vattenringarna.

Mixa lika delar olivolja och ättika i en skål. Använd sedan en trasa för att applicera lösningen på vattenringen.

Har du problem med ringar på lädermöbler kan det hjälpas av att torka av med en trasa med ren ättika på.

10. Få bort fläckar i mattan

De mest envisa fläckarna på mattor kan hjälpas av ättika.

För ljusare fläckar kan man lösa upp två matskedar salt i vatten, och sedan hälla i det i en dryg deciliter ättika. Gnugga in blandningen i fläcken och låt det torka. När det har torkat kan du dammsuga upp det.

Gäller det mörkare eller större fläckan gör du samma blandning, nen tillsätter sedan två matskedar borax, som är ett naturligt mineral. Använd sedan blandningen på samma sätt, och låt torka innan du dammsuger.

Läs mer:

Annons