så städar du snabbt
0:58

Efter reklamen: Checklista för en bättre vårstädning

(0:58)

Slå på ljud

1. Använd en gummiskrapa för att rengöra mattor

Mattor kan vara riktigt svåra att få rent, och har man både långt hår själv och kanske också husdjur, så är det lätt att mattorna blir fulla av både damm och hårtussar.

Det kan man åtgärda enkelt med ett väldigt smidigt knep – nämligen med hjälp av en gummiskrapa, vilka i vanliga fall främst används för att får bort vatten i duschen eller när man tvättar fönster.

Pressa ner på mattan med gummiskrapan så kommer hår och damm dras upp ur mattfibrerna, och de blir lätta att dammsuga upp med dammsugaren.

2. Tennisbollar tar bort märken

Har man en vanlig tennisboll hemma kan den faktiskt användas till att städa. Tennisbollens yta gör den nämligen till ett bra verktyg för att få bort oönskade märken på dörrar och golv.

Tennisbollar är kanon för att få bort oönskade märken.

Tennisbollar är kanon för att få bort oönskade märken.

/ NY TIMES / TT

3. Ättika kan rengöra tvättmaskinen

Man behöver inget speciellt tvättmedel för att rengöra tvättmaskinen – det räcker med vanlig ättika. Häll i lite ättika i tvättmaskinen, och kör sedan en tom maskin på det längsta och varmaste programmet. Stanna programmet efter fem minuter och låt lösningen med hett vatten och vinäger dra en timme innan du kör igång programmet igen.

Så rengör du ugnsluckan – enkelt och miljövänligt

Beroende på om man har en toppmatad maskin eller en med lucka framtill så behöver man olika mängdes ättika – den toppmatade kräver mer.

4. Diskmedelstabletter går att använda på olika sätt

Stopp i diskhon är aldrig en rolig överraskning – men det finns faktiskt enkla lösningar på problemet. Har man inget propplösande kan man nämligen använda sig av en enkel diskmedelstablett, då de fungerar som fettlösande. Låt bara diskmedelstabletten lösas upp i avloppsröret. Räkna dock inte med att det ska fungera lika snabbt som ett propplösande medel – diskmedlet behöver lite mer tid på sig.

De kan också användas till att få bort tvålfläckar i duschen. Blöt bara ner tabletten med varmt vatten och gnugga på fläckarna. Låt det sedan vara i en kvart innan du sköljer bort, så kommer du se resultat!

Kika in i kändisarnas extremt välorganiserade kylskåp

5. Få bort rester i stekpannan

I stället för att ställa dig och gnugga bort inbrända rester och intorkat fett i din stekpanna, så kan du faktiskt låta olja göra jobbet åt dig. Häll i lite olja i pannan och ställ den antingen på spisen på låg värme, eller i ugnen. När oljan och värmen har löst upp smutsen är det lätt att torka bort.

6. Foliebollar mot statisk elektricitet

Brukar du ha problem med statisk elektricitet i din tvätt så finns det ett enkelt knep! Genom att rulla ihop lite aluminiumfolie till en boll och slänga in den i tvättmaskinen tillsammans med din smutstvätt, så tar det bort det statiska.

7. Tejpa sopskyffeln

Om det är svårt att få upp skräp och smuts på sopskyffeln för att den inte ligger tillräckligt platt mot golvet, så kan man tejpa en tunnare kant längs den existerande kanten.

8. Klädvårdsrullen kan rengöra myggnäten

Med en klistrig klädvårdsrulle får du lätt bort damm och annat onödigt från myggnäten i fönstret på huset eller lantstället – ett knep som sparar mycket tid!

Klädvårdsrullen har flera användningsområden.

9. Diskmaskinen är inte bara till för disk

Namnet till trots så kan man använda diskmaskinen till att rengöra mycket mer än bara disk. Stoppa in tvålkoppen, tandborsthållaren, tvättsvampar, lampskärmar i plast, fryshyllor och mycket annat i diskmaskinen, så ser du att det blir rent – helt utan ansträngning från din sida.

11 smarta sätt att använda kaffesump

10. Flaskmynning på dammsugaren rengör tangentbord

Att rengöra ett tangentbord kan kännas omöjligt, hur man än torkar av så kommer man inte åt. Men med hjälp av en flaskkork med liten pip, som du hittar på till exempel såsflaskor, så kommer du åt i alla skrymslen. Korken behöver inte ha exakt rätt storlek – sätt bara på dammsugaren innan så hålls den kvar av sugkraften. Det kan också användas till att dammsuga i andra svåråtkomliga skrymslen.

11. En ångmaskin för kläder går att använda till annat

En klädångare kan verkligen revolutionera städandet hemma – de går att använda till mycket! Få bort fettet i ugnen, tvätta speglar och fönster samt rengör ytor, allt med hjälp av din lilla ångmaskin.

Källa: Brightside.

Så rensar du avloppen enklast – utan kemikalier