Trendar: InredningMat och dryckResor

20 ton tung rymdraket från Kina kan slå ner när som helst – då händer det

07 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTV4/TT.m
En 20 ton tung rymdraket från Kina är på väg att falla ner på jorden – i 28 000 kilometer i timmen.
Rymdforskaren Patrik Norqvist reder ut vad det är som gäller för det farliga rymdskrotet, och vilka som behöver oroa sig.
– Vi i Sverige ska inte vara rädda. Den här går i en bana, och det är svårt att säga precis var en kommer slå ner, men den kommer aldrig högre upp i latitud än Sydeuropa, säger han i Nyhetsmorgon.
Annons
5 av de roligaste misstagen i NyhetsmorgonBrand logo
5 av de roligaste misstagen i Nyhetsmorgon

En rymdraket på 20 ton är på väg att slå ner någonstans på jorden, med en hastighet på 28 000 kilometer i timmen. Raketen skickades upp av Kina för att koppla på en modul på rymdstationen Tianhe.

I Nyhetsmorgon berättar rymdfysikern Patrik Norqvist om vad rymdskrotet kan få för konsekvenser – men vi i Sverige kan vara lugna i alla fall.

– Vi i Sverige ska inte vara rädda. Den här går i en bana, och det är svårt att säga precis var en kommer slå ner, men den kommer aldrig högre upp i latitud än Sydeuropa. Någonstans Italien, Frankrike, Spanien. Här upp i Sverige är det helt lugnt, säger Norqvist.

Där slår rymdraketen ner på jorden

Men personer inom området där rymdraketen kan komma att slå ner har ändå skäl att oroa sig lite.

Annons

– Kanske lite, men den här går i en cirkulär bana. Det är skillnad om det kommer in en sten rakt mot jorden. Den här går som i en spiral och kommer bromsas upp, så när den kommer ner på jorden är det i betydligt lägre fart, men det är ju ändå som om det kommer en fullastad lastbil som är släppt från ett plan och dunsar ner. Det är en rejäl grej, säger Patrik.

Det är oklart om raketen kommer slå ner på lördagen eller söndagen – i helgen någon gång slår den ner på marken. Även var den kommer slå ner sig blir tydligare ju närmare det kommer.

– När det börjar närma sig kan man nog säga ”inom de här 100 milen kommer den”. Men kommer den är det inte så himla lätt att springa undan.

Annons