Trendar: InredningMat och dryckResor

5 myter om tandborstning –tandhygienisten avslöjar

21 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna borstar tänderna.
Det är något vi gör varje dag – men trots det är det mycket vi inte vet om tandborstning och munhälsa.
Tandhygienisten Fridha Okoth Carlén krossar 6 vanliga myter om tandhygien och tandborstning.
Här är sant och falskt om att borsta tänderna, som du kanske inte kände till!
Annons
Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukostBrand logo
Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukost

Vi borstar alla tänderna dagligen, men vilka av alla påståenden om tandhygien och munhälsa är det egentligen som stämmer, och vad kan man strunta i?

Tandhygienisten Fridha Okoth Carlén hjälper i en intervju med Nyheter24 till att krossa myterna om tandvård som du kanske trott på.

Så ofta ska du borsta tänderna

Om du slarvar och inte borstar tänderna två gånger om dagen är det dags att börja. Har du hög risk för att få hål, exempelvis om du är muntorr behöver du till och med öka tandborstningstillfällena. Då är det tre gånger om dagen som gäller.

Hur mycket tandkräm behövs?

Tycker du att din sambo använder alldeles för mycket eller lite tandkräm jämfört med dig? Tandhygienisten har facit: två centimeter flourtandkräm är det som gäller. Tandkrämen ska alltså täcka borsten.

Annons

Bör man skölja munnen efter tandborstning?

Många sköljer munnen med vatten efter tandborstning, men det är inte bra för tänderna.

– Nej undvik att skölja munnen med vatten efter att du borstat tänderna. Detta för att undvika att skölja bort den fluorid från tandkrämen som skyddar dina tänder, säger Fridha Okoth Carlén till Nyheter24.

När kan man borsta efter mat?

Om du vill äta frukost före du borstar tänderna måste du har minst en halvtimmes marginal.

– Man bör vänta 30 till 60 minuter med att borsta tänderna efter att man ätit eller druckit något, säger tandhygienisten till sajten.

Det är bäst – torr eller blöt borste

Huruvida tandborsten ska vara blöt eller torr när man börjar borsta tänderna kan man tycka olika om, och egentligen spelar det ingen större roll, avslöjar Fridha. Men det finns en fördel med att blöta borsten.

– Det spelar egentligen ingen roll utan är upp till var och en vad man föredrar. Men genom att skölja tandborsten med vatten innan du börjar borsta tänderna gör att borsten mjukas upp samt att det skapar ett lödder tillsammans med tandkrämen.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons